Ultimele iesiri la rampa ale lui Traian Basescu au declansat o iritatie fara precedent printre adversarii acestuia. Ion Iliescu a iesit in pripa din tihna Cotrocenilor, pentru a confirma anuntul lui Octav Cozmanca privind participarea sa in campania parlamentara si prezidentiala. Noua lege electorala ii da acest drept.

Pentru a nu ramane insa descoperit la alt capitol, va fi obligat sa explice, cu probe, ce fonduri va utiliza atunci cand se va deplasa de-a lungul si de-a latul tarii, tunand si fulgerand impotriva lui Traian Basescu si a Aliantei DA.

Intr-un buzunar va purta banii institutiei prezidentiale, pe care nu-i poate utiliza decat intre cele doua semnaturi zilnice in condica de la Cotroceni si in celalalt buzunar va trebui sa-si contabilizeze veniturile personale sau stipendiile oferite de PSD pentru cheltuieli legate de campanie.

A doua reactie care trebuie sa-i dea de gandit lui Basescu vine din partea liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, care s-a decupat din poza de arbitru al bataliei electorale dintre cei doi grei si a difuzat nici mai mult nici mai putin decat un comunicat oficial anti-Basescu. Care poate fi confirmarea unei intelegeri, pe sub masa, cu PSD.

A iesit la lupta deschisa impotriva lui Basescu si Viorel Hrebenciuc. Tot in forta. Luni, alti patru lideri ai PSD, Ionel Blanculescu, Adrian Paunescu, Eugen Bejenariu si Gheorghi Prisacaru i-au adus, intr-un adevarat cor furibund, grave acuzatii candidatului prezidential al Aliantei DA. Ca sa nu mai vorbim de Adrian Nastase care, cel putin declarativ, isi calca adversarul in picioare.

In esenta, Traian Basescu este acuzat ca a adoptat stilul dement al lui Vadim (de catre Viorel Hrebenciuc), ca il imita pe Iliescu, adoptand un stil paternalist (de CV Tudor), ca pune in pericol siguranta nationala a Romaniei, integrarea in Uniunea Europeana si chiar libera circulatie a cetatenilor acestei tari pe continent (de catre toti ceilalti).

Asistam la o multipla victorie psihologica a lui Basescu sau coalizarea celorlalti impotriva lui inseamna inceputul sfarsitului pentru jucatorul Aliantei DA?

Dispunand de fonduri sensibil mai mici in campania electorala, Alianta DA si - sau - Traian Basescu au optat pentru o formula gratuita de publicitate: lansarea pe piata a unor afirmatii dure si acuzatii grave la adresa adversarilor politici, menite sa starneasca o puternica reactie a acestora. Presa scrisa si audiovizuala nu are alta solutie decat sa preia si sa difuzeze schimbul de mesaje.

Totul e gratis. Chiar si comentariile unor analisti, generate de declansarea razboiului mediatic intre principalii protagonisti. Dar poate nu aceasta este singura ratiune care il determina pe Basescu sa preia, practic, initiativa luptei electorale, provocandu-si toti adversarii, intr-o maniera care ii scoate pe acestia din minti. O asemenea optiune se potriveste cu temperamentul politicianului.

Un temperament care nu numai ca l-a bagat in multe incurcaturi dar l-a si salvat din multe, aducandu-i si surprinzatoare beneficii electorale, de cate ori a solicitat votul cetatenilor.

"Singur impotriva tuturor" pare a fi unul dintre principiile acestui jucator, care poate fi completat prin solicitarea pe care acesta o face populatiei Romaniei, in mod subliminal dar si explicit, atunci cand cere "totul sau nimic". Intr-adevar, un asemenea mod de a lupta ii poate asigura fie o victorie spectaculoasa, fie un esec rasunator.

Elementul surpriza, scurtcircuitarea opiniei publice prin declaratii soc, provocarea adversarilor la replici pripite, care pot fi contraproductive, precum si crearea unei imagini de erou justitiar care lupta cu balaurul cu sapte capete, un fel de David contra Goliat sunt atu-uri pe care mizeaza Basescu.

Ele ii pot aduce rapid notorietatea de care mai are nevoie, cele cateva procente care il despart de Nastase, pentru a ataca primul tur de scrutin cu sanse egale. Dar tot respectivele atu-uri se pot dovedi, pe parcursul campaniei, fatale intr-o cursa prezidentiala in care populatia si-a proiectat o anumita imagine a viitorului sef de stat si primeste cu totul altceva.

Pana la urma, diferenta intre risc si castig va fi data si de modul in care reactioneaza adversarii. Pana una-alta, eu cred ca, din aceasta perspectiva, atat liderii PSD cat si Corneliu Vadim Tudor au cazut intr-o capcana si, fara sa aiba aceasta intentie, au intrat in jocul lui Basescu.