In august 2003, cind s-a transferat de la Parma, pentru 22 de milioane de euro, Adrian Mutu era in culmea gloriei, elogiat de un continent intreg. Astazi, 14 luni mai tirziu, acelasi Mutu e la pamint, lovit din toate directiile. Depistat pozitiv la cocaina, hulit de fani si de ziaristi, nu doar englezi.

Ieri a cazut bomba. Chelsea l-a concediat! Chiar inainte de a afla hotarirea definitiva a Comisiei de Disciplina! Dimineata, s-a anuntat: "Contractul lui Mutu a fost reziliat pentru «comportament neadecvat socant», dupa ce jucatorul a fost prins dopat, el admitind ca a luat cocaina. A incalcat clauza din contract care-i interzice sa aiba o asemenea conduita".

Ce inseamna "comportament neadecvat socant"? Potrivit regulamentului din Premier League, include "folosirea, posesia sau traficul de substante prohibite". Gruparea insulara a avut doua variante, pretinde "The Sun": sa-l suspende, dar sa-l sprijine in programul de reabilitare inainte de a incerca sa-l vinda, si sa-l dea afara.

A ales sa scape de el, sustinind ca "principiile conteaza mai mult decit banii pierduti".

Surse din federatia de la Londra sugereaza ca Mutu a fost crucificat pentru a fi dat exemplu. "E cea mai dura actiune luata impotriva unui fotbalist intr-un caz de droguri", a afirmat un oficial FA sub protectia anonimatului. "Chelsea n-a vrut sa fie asociata cu un prost care prizeaza cocaina. I-ar fi tirit numele in noroi".

Aceeasi sursa a incheiat: "Acum ar fi norocos daca ar juca in echipa unui bar. A avut lumea la picioare, dar si-a batut joc de tot. E o lectie pentru orice star care se gindeste la droguri".

Comunicat Chelsea

„Toleranta zero la droguri”

"Vrem sa fie clar! Chelsea are toleranta zero la droguri. Aceasta se refera atit la drogurile pentru imbunatatirea performantelor sportive, cit si la cele asa-numite «reacreationale». Nu-si au loc in clubul nostru si nici in sport.

In luarea deciziei in «cazul Mutu», Chelsea a considerat ca resposabilitatea sociala a clubului fata de fani, jucatori, angajati si alti oameni implicati in fotbal in ceea ce priveste drogurile este mai importanta decit orice alte considerente financiare ale companiei.

Orice fotbalist care foloseste droguri incalca angajamentul cu clubul, la fel ca si regulile federatiei engleze. Chelsea sprijina in totalitate federatia intr-o actiune dura privind toate cazurile de dopaj. Decizia de reziliere a contractului lui Mutu este independenta si nu afecteaza procedurile FA"

„L-au prins in capcana ca sa scape de el”

Gordon Taylor, presedintele Asociatiei fotbalistilor profesionisti britanici (PFA), a atacat cu virulenta clubul, acuzind Chelsea ca i-a intins o capcana lui Mutu pentru a-l da afara. "L-au testat intentionat ca sa se descotoroseasca de el, cind ar fi trebuit sa inceapa procesul de reabilitare a acestuia", a declarat Taylor.

Poate ca atitudinea lor e «toleranta zero», insa noi nu aprobam o astfel de metoda. Chelsea are o responsabilitate. Ne asteptam sa acorde interes starii morale si sociale a angajatilor sai. Mi se pare uluitor ca nu sint dispusi sa discute problema cu jucatorul".

Abramovici nu-l iarta

Mutu nu a fost iertat de nimeni din conducerea lui Chelsea. Chiar si proprietarul Roman Abramovici, care fusese mereu alaturi de el, a acceptat acum decizia Comitetului Director al clubului, de a-l da afara imediat pe atacantul sau.

Aceasta dupa ce, in week-end-ul trecut, "Sunday Mirror" scrisese ca "Abramovici nu vrea sa renunte la jucator, pentru ca romanul e idolul fiului sau Arkadi, care imbraca la toate meciurile tricoul cu numarul 7 si numele lui Mutu pe spate".

POZITIA LUI MOURINHO

„Comunicatul e scris fluent, fara greseala”

Managerul lui Chelsea, Jose Mourinho, aflat in conflict deschis cu Mutu, a aprobat hotarirea clubului. "Cauzele sint foarte clare, comunicatul este foarte limpede, scris intr-o engleza fluenta si fara greseala.

Orice comentarii ale mele, ale unui conducator sau ale unui jucator nu mai sint importante", a spus tehnicianul portughez, care a recunoscut ca "unii oameni pot fi de acord cu decizia noastra, altii pot sa n-o accepte. Au acest drept".

Apelul n-ar avea nici un rezultat

Conform legii, Mutu poate depune un apel impotriva deciziei lui Chelsea de a-l concedia, dar e aproape sigur ca si dupa judecarea acestui apel nu se va schimba nimic. In 2002, portarul australian Mark Bosnich a fost dat afara de Chelsea, a chemat clubul in fata justitiei, insa n-a cistigat nimic. Concedierea a ramas valabila.

De aceea, Gica Popescu, impresarul lui Mutu, a informat ca "nu vom depune nici un apel".

Mutu la Chelsea

29 de meciuri in primul an, 10 goluri

- In august 2003 a semnat contractul cu Chelsea, Parma primind pentru el 22 de milioane de euro

- A inscris la debut, pe 14 august, la 2-1 cu Leicester. A punctat de 4 ori in primele trei partide

- A urmat o perioada in care n-a inscris 13 intilniri consecutive

- A jucat 29 de meciuri in primul sezon, marcind 10 goluri. Sase in Premier League, unul in Liga Campionilor, trei in Cupa Ligii Angliei

- In al doilea sezon a fost folosit doar de doua ori, niciodata ca titular. A evoluat in total 49 de minute