”Evenimentul zilei” continua seria dezvaluirilor despre afacerile cu petrol la rafinariile din judetul Bacau, publicate in ultimele numere cu titlul generic “Mafia de la Bacau, tun de 1,5 miliarde de euro”. Una dintre metodele principale de fraudare a fost incarcarea artificiala a costurilor rafinariilor prin cumpararea de fiare vechi ca piese noi, cu preturi supraevaluate pina la 1.000 de ori.

Astazi va vom prezenta un nou caz de supraevaluare a unor utilaje invechite: un reactor instalat in 1977 la Arad, ce nu valoreaza, potrivit specialistilor, mai mult de 600 milioane lei a fost cumparat anul trecut de Rafo Onesti de la firma VGB Impex cu 308 miliarde lei, echivalentul a 8 milioane dolari.

Si tot astazi, va prezentam interferenta ciudata a unor inalti demnitari - Toma Zaharia, prim adjunct al ministrului Adminstratiei si Internelor, si Dan Iosif, consilier prezidential - cu personajele implicate in “Afacerea reactorul”.

In numarul de simbata am descris activitatea clanul interlopilor bacaoani Chealfa-Cheptanus, care a adunat din tara fiare vechi pe post de “instalatii de retehnologizare” pentru grupul Iacobov.

Spre sfirsitul anului 2002, de rafinariile din Bacau s-au “lipit” si oamenii de afaceri grupati in jurul lui Ovidiu Tender si a grupului de firme VGB, care au folosit metodele exersate cu succes din 1999 de catre grupul Corneliu Iacobov & Andrei Serban - Perla Moldovei International.

Intre metodele de devalizare figureaza si vinzarea produselor petroliere la schimb (pe “ordine de compensare”) cu fiare vechi, achizitionate ca instalatii noi, necesare, chipurile, modernizarii rafinariilor. Afaceristii din jurul grupului de firme VGB s-au folosit pentru acest tip de operatiuni de clanul fratilor Potirca din Tirgu Jiu.

VGB Impex a vindut catre Rafo Onesti numeroase instalatii si fiare vechi adunate de fratii Potirca si a primit in schimb produse petroliere de zeci de milioane de dolari. Intre vechiturile care, pe hirtie, urmau sa fie utilizate la retehnologizarea Rafo Onesti se afla si un reactor pentru care rafinaria a platit 308 miliarde de lei (8 milioane de dolari).

Reactorul, montat la un combinat din Arad in 1977, valoreaza, potrvit specialistilor, cel mult 600 de milioane lei. Numai pe un singur proces verbal de compensare, Rafo Onesti a cumparat de la VGB Impex asa zise “utilaje noi pentru retehnologizare si modernizare”, platind cu produse petroliere in valoare de peste 1.374.425.766.776 lei, echivalentul a peste 34 milioane euro.

“Cum sa valoreze un reactor 308 miliarde cind tot combinatul a fost luat cu 54 de miliarde lei?”

Amanunte despre locul unde se afla reactorul si valoarea acestuia am primit chiar de la procurorul M. Vlai, seful sectiei penale la Parchetul din Arad. Iata ce ne-a relatat procurorul M. Vlai: “Reactorul se afla aici, la Arad. El a fost cumparat si montat la combinatul Arad de Ceausescu, inca din 1977. Sigur, este vechi si uzat. Se poate extrage inoxul din el.

Nu are cum sa fie vindut cu 308 miliarde lei pentru ca el valoreaza cel mult citeva sute de milioane de lei. Cum sa valoreze 308 miliarde cind tot combinatul, cu tot ce era in el, inclusiv terenul, a fost vindut, in 1999, cu 54 de miliarde de lei?! Eu nu cunosc dosarul cu vinzarea reactorului la Rafo Onesti. Eu cunosc doar conflictul dintre Elena Radu si Ninel Potirca”.

Asadar reactorul are o vechime de 26 de ani si Rafo Onesti nu avea cum sa-l cumpere pentru retehnologizare. “Evenimentul zilei” detine toate datele de identificare ale reactorului cumparat in decembrie 2003 de Rafo Onesti si ele corespund cu cele ale reactorului de la Arad.

Acest reactor a fost vindut pe reteaua firmelor: Siatra - Demrax - Lubriforan (toate trei controlate de fratii Potirca) - VGB Impex (Tender&Dan Iosif) - Rafo Onesti (Corneliu Iacobov).

De asemenea, detinem si ordinele de compensare din care reiese ca, in decembrie 2003, Rafo Onesti a platit valoarea de 308 miliarde lei cu produse petroliere, desi reactorul ae afla si acum pe un cimp din judetul Arad.

Asa s-au scurs produsele petroliere din patrimoniul Rafo Onesti, fara a se incasa bani pe ele. Ar mai fi de amintit ca materia prima (titeiul) pentru procesarea produselor livrate in compensare la VGB Impex a fost achizitionata, in parte, de la SNP Petrom si nu a fost platita nici pina astazi.

“Am fost in audienta la Toma Zaharia si Dan Iosif. N-au ridicat un deget”

Culmea, reactorul vindut de fratii Potirca la VGB si, mai departe, la RAFO, nu le apartinea.

Omul de afaceri Elena Radu, a ajuns pina la Curtea Suprema de Justitie unde a demonstrat ca fostul combinat Arpechim Arad ii apartine ei, si nu fratilor Potirca. Desi instanta suprema i-a facut dreptate, ea nu a putut intra in posesia combinatului deoarece politia si parchetul au refuzat sa puna in aplicare hotarirea magistratilor.

Din acest punct, povestea reactorului - chipurile indispensabil retehnologizarii Rafo Onesti, platit cu virf si indesat, dar abandonat pe un cimp aradean - se intersecteaza cu o poveste la fel de halucinanta, cea a modului cum doi demnitari importanti - Toma Zaharia, prim-adjunct al ministrului Administratiei si Internelor, si Dan Iosif, consilier al presedintelui Ion Iliescu - s-au implicat

in afacere. Proprietara de drept a combinatului din Arad - disperata ca politia si Parchetul din Arad refuza sa sa puna in aplicare o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila - si-a cautat dreptatea la Bucuresti.

Cind a ajuns la Cotroceni, in biroul consilierului lui Ion Iliescu, Elena Radu nu stia ca Dan Iosif are legaturi cu mai multe persoane din grupul de firme VGB si ca a recunoscut public ca a luat de la acestia un milion de dolari. Elena Radu a fost in audienta si la prim-adjunctul ministrului de interne, dar politia din Arad tot nu si-a schimbat atitudinea.

“La recomandarea lui Dan Iosif, am luat o echipa de interventie de la Mahomed, caruia i-am dat 30.000“

De ce audientele la cei doi inalti demnitari au ramas fara nici un rezultat veti afla citind, in continuare, citeva fragmente din lunga declaratie a Elenei Radu. Ea explica cum a ajuns in audienta la consilierul prezidential Dan Iosif, care i-a promis ca o ajuta, dar s-a razgindit, invocind un presupus amestec al sotiei generalului Toma Zaharia in favoarea fratilor Potirca.

Elena Radu mai spune cum a batut si la usa primului adjunct al ministrului de interne: acesta, in prezenta sefului de atunci al Politiei, generalul Florin Sandu, a negat ca sotia sa ar avea vreun amestec in afacerile fratilor Potirca, i-a promis ca va interveni, potrivit legii, si o va ajuta sa-si recapete drepturile, dar n-a ridicat un deget.

Daca Dan Iosif si Toma Zaharia n-au fost implicati in nici un fel, cum se face ca nici institutia prezidentiala, nici ministerul de Interne, n-au facut ce le statea in putinta, conform atributiilor, ca o hotarire judecatoareasca definitiva si irevocabila sa fie pusa in aplicare? Dar iata ce spune Elena Radu:

“Mahomed, un sirian de la firma NIRO, m-a recomandat doctorului Ali, tot sirian, care a facut parte din delegatiile dlui presedinte Ion Iliescu. (...) Acest Ali m-a recomandat lui Dan Iosif. Am fost in biroul sau de la Palatul Cotroceni de vreo 3-4 ori. La inceput, Dan Iosif s-a oferit sa ma ajute el direct. Ulterior, cind am fost intrebata cit sint dispusa sa pun la bataie, eu am spus 50.

000 de dolari. Probabil ca suma era prea mica pentru ca, la urmatoarea intilnire, Dan Iosif a spus ca nu se mai baga deoarece ar fi amestecata si sotia dlui general Toma Zaharia, de la Ministerul de Interne. La recomandarea lui Dan Iosif, am luat o echipa de interventie in forta de la Mahomed, caruia i-am dat 30.000 de dolari. Urma sa ii mai dau 30.

000 de dolari dupa ce aceasta echipa de forta i-ar fi scos pe oamenii lui Potirca din combinat. Aveam si hotarire judecatoreasca definitiva si executor judecatoresc, dar am fost obligata sa apelez la aceasta echipa de forta deoarece politia din Arad este mina in mina cu Potirca. La fel si Parchetul Arad. (...

) Potirca a venit cu jandarmii si n-am mai reusit sa intram in combinat, cu toate ca aveam hotarire judecatoreasca definitiva. Am fost in audienta si la Toma Zaharia. Atunci, acolo la el in birou era si seful Politiei, Florin Sandu. Mi-au promis ajutor. Eu i-am spus dlui Zaharia ca cineva mi-a spus ca sotia sa e implicata alaturi de Potirca. Dl. Zaharia a negat.

Desi a promis ca ma ajuta, nu m-a ajutat. Am revenit cu scrisori. Degeaba. La Parchetul General exista un dosar penal, dar nu s-a miscat o hirtie din loc. Intre timp, Potirca “a taiat” tot combinatul si l-a tot vindut. Am aflat si eu ca piesele taiate din combinatul al carei principal actionar sint au ajuns la Rafo Onesti prin intermediul VGB Impex”.

Blanculescu confirma ancheta PNA despre mafia de la Bacau

Intr-o emisiune TV, Ionel Blanculescu, seful Autoritatii Nationale de Control, a spus ca informatiile publicate de “Evenimentul zilei” fac obiectul unor dosare aflate in lucru la PNA si la Parchetul General.

“Intr-adevar, astazi, PNA impreuna cu autoritatile abilitate ale statului ancheteaza inclusiv cazul Rafo Onesti si tot ceea ce s-a intimplat in jurul acestui caz, sunt sute de societati comerciale care se afla in investigatii in legatura cu acest caz”, a declarat Blanculescu. Aceasta marturisire a venit dupa ce avocatul Aurelian Pavelescu, candidat pe listele aliantei D.A.

, a citat, in extenso, anchetele “Evenimentului zilei”. Mai mult, avocatul Pavelescu a afirmat ca se simte in pericol si pentru simplul fapt ca a facut comentarii politice despre aceste anchete.

In replica, Blanculescu a declarat ca solicita protectie pentru Pavelescu: “Am sa fac o solicitare oficiala, ca autoritatea statului sa ia cunostinta de faptul ca avocatul Aurelian Pavelescu este amenintat de catre anumite grupuri de interese si, in baza a programului de protectie a martorului, solicit protectie personala pentru avocatul Pavelescu.