Raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, a pregatit un proiect de motiune in care atrage atentia ca aderarea tarii noastre, la fel ca si a Bulgariei, ar putea fi amanata cu un an.

"Comisia Europeana, in cazul in care va considera ca exista un risc serios ca Romania sa nu-si poata indeplini obligatiile derivate din procesul de aderare, in special cele referitoare la implementarea acquis-ului comunitar si respectarea criteriilor politice de la Copenhaga, ar putea recomanda Consiliului, actionand in unanimitate, sa amane aderarea cu un an", se arata in proiectul propus de

Moscovici. Totusi, concluziile motiunii elaborate de europarlamentarul francez incep cu afirmatia potrivit careia Parlamentul European "spera si crede" ca Romania va incheia negocierile la sfarsitul lui 2004, va semna tratatul de aderare "cat de curand posibil in 2005" si va adera efectiv la 1 ianuarie 2007.

"Vom efectua o monitorizare atenta a evolutiilor in intervalul dintre semnarea tratatului si aderarea efectiva", se arata in proiectul motiunii, care mai solicita Romaniei sa persevereze pe calea indeplinirii angajamentelor luate in cadrul negocierilor cu UE.

In motiune, se arata ca fenomenul coruptiei ramane o sursa de "ingrijorare serioasa" si se cere Guvernului sa se concentreze pe lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Proiectul lui Moscovici reia si vechile solicitari ale UE privind asigurarea independentei si eficientei PNA, reformarea administratiei publice si reducerea numarului ordonantelor de urgenta.

"Parlamentul European este ingrijorat de cresterea numarului de agresiuni indreptate impotriva unor jurnalisti de investigatie si de faptul ca numeroase organisme de presa raman intr-o situatie precara din punct de vedere economic, permitand autoritatilor sa exercite presiuni", se mai arata in acest document.

In plus, Romaniei i se cere sa ia masuri impotriva traficului de carne vie, avand in vedere ca este considerata tara de origine, tranzit si destinatie a victimelor acestui trafic. In ceea ce priveste criteriile economice, motiunea propusa Parlamentului European atrage atentia ca saracia ramane o problema serioasa, desi indicatorii arata o scadere usoara a acestui fenomen, in perioada 2003-2004.

Romaniei i se mai cere sa impuna disciplina financiara, sa "ajusteze" preturile la energie astfel incat acestea sa acopere costurile, sa finalizeze privatizarea si sa creeze un mediu favorabil pentru afaceri si investitii straine. In ceea ce priveste ajutoarele de stat, proiectul considera ca performanta autoritatilor in ceea ce priveste respectarea legislatiei trebuie ameliorata.

Proiectul europarlamentarului Pierre Moscovici va fi dezbatut in sedinta din 22 noiembrie a Comisiei de politica externa a Parlamentului European, iar, ulterior, va fi inaintat plenului. Anul trecut, proiectul de motiune referitor la progresele Romaniei a fost amendat de mai multi europarlamentari, dintre care unii au amenintat chiar cu intreruperea negocierilor.