Partidul Social Democrat are nevoie de UDMR si de PUR pentru a reusi sa formeze majoritate parlamentara in viitorul Legislativ. De aceasta majoritate va depinde impunerea potentialului viitor Executiv PSD.

Dorinta PSD de a forma viitorul Guvern este atat de mare incat umanistii si maghiarii din UDMR profita la maxim de aceasta slabiciune si incearca sa traga cat mai multe posturi de ministri, secretari, subsecretari de stat, prefecti, subprefecti si asa mai departe.

In cadrul negocierilor la sange care vor avea loc astazi intre PSD si UDMR este de asteptat ca maghiarii sa forteze mana partidului de la putere dupa pofta inimii. In cazul in care PSD va avea ceva de comentat la pretentiile UDMR, Uniunea isi va lua jucariile si se va muta in tabara vecina, unde Alianta PNL-PD ii va primi cu bratele deschise.

Daca luam in calcul faptul ca potentialul prim-ministru desemnat de Uniunea PSD+PUR, Mircea Geoana, anunta un Guvern "suplu", cu cat mai putine ministere, intre 14 si 16, si gandindu-ne la pretentiile PUR si UDMR, este de asteptat ca partidului mama sa nu ii mai ramana mare lucru de coordonat in viitorul Executiv.

Astfel, partidul de la putere se afla intr-o situatie mai mult decat ingrata: prea putine ministere, pentru cate pretentii sunt. Pe de alta parte, nici nu le poate face vant maghiarilor sau umanistilor, fara de care si-ar lua adio de la majoritate parlamentara si, implicit, de la un Guvern controlat de social-democrati.

Pretentiile PUR

In urma acordului de formare a aliantei electorale dintre PSD si PUR, din 9 septembrie, umanistilor li s-a promis unul dintre cele patru posturi de vicepremieri, nominalizat fiind Codrut Seres. O data cu cresterea sanselor ca PSD sa formeze viitorul Executiv s-au inmultit si pretentiile umanistilor, referitoare la pozitia intr-un potential Guvern PSD+PUR+UDMR.

Acestia isi doresc, lucru deja stiut, reinfiintarea defunctului Minister al Intreprinderilor Mici si Miljocii, pe care sa-l conduca aceeasi Silvia Ciornei. La fel de cunoscut este faptul ca PUR ar dori neaparat Ministerul Economiei sau pe cel al Finantelor. Daca nu se poate amandoua, ceea ce cu siguranta nu va fi posibil, macar unul dintre ele.

De actualitate este insa faptul ca umanistii au pus ochii si pe Ministerul Agriculturii, pe care vor trebui sa se "bata" cu UDMR pentru ca si maghiarilor le-ar surade un asemenea portofoliu. In rest, ca si Uniunea, umanistii isi doresc multe, cat mai multe posturi de secretari de stat si, de ce nu, niste locuri caldute de prefecti sau subprefecti.

In alta ordine de idei, liderii umanistilor au evitat sa iasa la rampa pentru a spune in gura mare ce pretentii au in ceea ce priveste viitorul Guvern. Toate discutiile intre PSD si PUR se poarta in spatele usilor inchise, umanistii dau impresia ca s-ar multumi cu orice, dar, de fapt, pretentiile sunt mult prea mari pentru un partid atat de mic.

Marko Bela, posibil vicepremier

UDMR doreste sa fie reprezentat in viitorul Guvern la nivel de viceprim-

ministru, in cadrul negocierilor cu Uniunea Nationala PSD+PUR urmand sa fie propus pentru aceasta functie presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata presedintele executiv Takacs Csaba, citat de Mediafax.

El a afirmat ca in cadrul UDMR exista "o optiune destul de serioasa" ca Uniunea sa fie reprezentata la cel mai inalt nivel in viitorul Executiv, in conditiile in care formula Guvernului va fi cea negociata anterior de PSD si PUR. Presedintele executiv al UDMR a mai spus ca aceasta propunere indica "seriozitatea cu care Uniunea doreste sa abordeze implicarea sa in viitorul Guvern".

Potrivit lui Takacs, UDMR nu ar fi negociat, inca, posturi in Guvern si nu a facut, pana in prezent, nici o propunere.

"In prezent, lucram la pregatirea documentelor si materialelor, a pozitiei noastre de negociere, a proiectului de program pe care dorim sa il negociem, incluzand implicarea noastra intr-o serie de domenii, cum ar fi economia, protectia sociala, dezvoltarea, cultura, invatamantul, sanatatea", a precizat el.

Programul "comun" de guvernare, la care se lucreaza zilele acestea, contine referiri la probleme specifice ale comunitatii: un accent mai mare pus pe autonomie si regionalizare - in sensul unei mai mari dezvoltari regionale, necesitatea adoptarii unei legi a minoritatilor, accelerarea procesului de retrocedare a bunurilor comunitare.

Cel putin doi ministri

Surse din PSD preluate de Mediafax sustin ca in prezent negocierile cu reprezentantii Uniunii se axeaza, in principal, pe stabilirea numarului de functii de ministru si de secretar de stat ce vor fi ocupate de membri ai UDMR, urmand ca, ulterior, sa fie hotarate ministerele ce vor fi cedate. Potrivit acestor surse, UDMR ar dori cel putin doua posturi de ministri si mai multe de secretari de stat.

Ministerul Sanatatii va reveni, cel mai probabil, UDMR, care l-a propus pentru postul de ministru pe Benedek Imre. Acest minister a revenit Uniunii si in perioada 1996-2000.

In ceea ce priveste numirea unui reprezentant al UDMR la conducerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (detinut si in 1996-2000), sursele din PSD sustin ca "este putin probabila", deoarece acesta este "un minister complex, de forta", la fel ca Ministerul de Externe, cel al Apararii, al Finantelor Publice, Ministerul Economiei si Comertului, precum si Ministerul

Integrarii Europene. Aici ar putea fi solicitate posturi de secretari de stat. "PSD va negocia Ministerul Sanatatii, Ministerul Culturii, Ministerul Invatamantului", mai afirma sursele citate. In privinta portofoliilor guvernamentale, UDMR are in vedere trei nume - deputatul Laszlo Borbely, specialistul in finante Iuliu Winkler si senatorul Gyorgy Frunda.

La nivel de secretari de stat, Uniunea ar putea obtine Departamentul pentru Relatii Interetnice si/sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. De asemenea, reprezentanti ai maghiarilor ar putea solicita si posturi de ambasadori.