A dat norocul peste romanii care muncesc ilegal in Spania! Guvernul spaniol va adopta un act normativ care prevede intrarea in legalitate a celor care muncesc la negru. Actul normativ va intra in vigoare cel tarziu in luna februarie a anului viitor si vor beneficia de prevederile lui toti imigrantii care sunt luati in evidenta primariilor spaniole de cel putin sase luni.

Conform estimarilor autoritatilor spaniole, numarul celor care ar putea sa intre in legalitate se ridica la circa 1.500.000, din care 140.000 de romani. Cifrele de la Madrid nu se potrivesc insa cu cele de la Bucuresti. In ultimul anunt al Ministerului Afacerilor Externe si Departamentului de Munca in Strainatate, numarul romanilor aflati pe teritoriul Spaniei se estima a fi de 400.

000, din care doar 100.000 cu acte in regula, asa ca autoritatile spaniole ar putea avea o surpriza in privinta cererilor pe care le vor primi de la imigrantii romani. Pentru a beneficia de prevederile decretului de regularizare, romanii vor avea nevoie de ajutorul angajatorilor spanioli.

Acestia trebuie sa le incheie un contract de munca pe termen scurt si sa plateasca contributiile la asigurarile sociale pentru perioada angajarii. Apoi, contractul de munca si dovada de plata trebuie depuse la autoritati, pentru ca acestea sa emita pe numele imigrantilor angajati documentele de rezidenta.

Cu aceste documente, cu cazierul judiciar din Spania si pasaportul valabil, romanul trebuie sa mearga la consulat pentru a obtine cazierul juridic din tara. Portita spre legalitate pe care o va deschide decretul de "regularizare a situatiei imigrantilor" va sta deschisa foarte putina vreme.

Din momentul intrarii in vigoare, vor fi acordate imigrantilor cel mult trei luni pentru a-si depune actele. Asa ca romanii au luat cu asalt consulatele. Teoretic, la consulat trebuie doar sa semneze o procura pentru ca rudele sau prietenii din tara sa poata face demersurile pentru scoaterea cazierului.

Insa multi dintre cei care stau in Spania au pasaportul expirat, l-au pierdut sau il declara pierdut, ba chiar exista romani care nu au nici macar buletinul valabil. Pentru acestia, refacerea tuturor actelor si obtinerea cazierului s-ar putea sa dureze prea mult pentru a beneficia de decret.

Conform declaratiilor oficialilor spanioli, dupa "regularizarea" din primavara anului viitor, legislatia se va inaspri in privinta imigrantilor care muncesc la negru.

Este adevarat ca astfel de declaratii s-au facut si inainte de decretul de regularizare emis de guvernul spaniol in 2001 si au fost urmate doar, o scurta perioada de timp, de controale mai riguroase, nu si de "suplimentarea sanctiunilor". De aceasta data, insa, amenintarile s-ar putea sa fie puse in practica.

Cu toata atitudinea permisiva a patronilor si a autoritatilor spaniole fata de imigrantii care muncesc la negru, saptamanal, la Consulatul Romaniei de la Madrid ajung 15-20 de romani arestati, pentru a fi expulzati. Doua aeronave pline cu romani care au incalcat legislatia spaniola pleaca lunar de la Madrid spre Bucuresti.

Inasprirea legislatiei nu va insemna, insa, ca in viitorul apropiat se va reduce drastic numarul romanilor care pleaca in Spania. Dupa un an, daca cei care vor primi dreptul de munca in Spania isi vor pastra slujbele, ei vor putea sa-si aduca, legal, si familia.

In plus, in agricultura este mare nevoie de forta de munca, iar spaniolii nu vor sa se angajeze din cauza salariilor mici fata de nivelul de trai din Spania. Cum patronii spanioli par sa prefere muncitorii romani altor imigranti, este posibil ca Oficiul pentru Migratii de la Bucuresti sau firmele private de intermediere sa primeasca solicitari suplimentare de ordinul zecilor de mii.

Deschiderea pietei fortei de munca spaniole pentru romani s-a facut in 2002, cand au plecat 2.395 de capsunari, iar cererea a crescut spectaculos. Anul acesta, doar prin intermediul Oficiului pentru Migratii au plecat la munca in Spania 26.282 de romani.