Mama noului presedinte isi aminteste cum l-a nascut acasa, fara moasa

Traian Basescu a fost un politician despre a carui familie ori prieteni nu se cunosteau, pina acum, prea multe lucruri. Se stia ca a fost marinar, ca detine actiuni la o fabrica de inghetata si are un ginere lider de formatie. Noul presedinte al Romaniei mai declarase uneori, cind ajungea in Moldova, ca prietenul sau cel mai bun traieste in Bacau si e un simplu angajat la RomTelecom.

Acum, ca a devenit sef de stat, ar fi timpul sa-l cunoastem mai bine pe Traian Basescu.

Mama lui Traian Basescu, o femeie simpla, locuieste intr-un apartament modest de doua camere, la etajul trei al unui bloc de la periferia Constantei.

Elena Basescu are 75 de ani, iar rudele si prietenii ii zic tanti Jenica. Tatal presedintelui, Dumitru Basescu, a murit. “Pacat ca nu mai traieste, sa se bucure si el de bucuria lui Traian. Acum doua saptamini l-am visat. “Jenicuta - mi-a spus -, hai sa bem o cafea!”. Parea multumit.

Era ora trei dimineata, m-am trezit, m-am dus la bucatarie, am facut o cafea si am baut-o singura”, povesteste Elena Basescu.

Cind ride, seamana perfect cu fiul ei cel mare, Traian. Femeia are peste tot fotografii cu acesta, pe care le arata oricui intra in casa. Dar si cu nepotii, fetele lui Traian si cei doi baieti ai lui Mircea, fratele mai mic al noului presedinte. La loc de cinste troneaza insa poza lui Dumitru Basescu in uniforma de militar.

Mosit de cele doua bunici

Elena Basescu povesteste ca s-a nascut si a crescut in Basarabi, alaturi de alti opt frati. La 20 de ani, l-a cunoscut pe Dumitru, proaspat locotenent la unitatea de tancuri, venit din Moldova. Pe Traian l-a adus pe lume in 1951. “L-am nascut acasa, foarte usor, eram cu mama si cu soacra. Ele m-au mosit, moasa a sosit prea tirziu”, isi aminteste femeia.

Drumurile au dus apoi familia Basescu la Iasi, unde copiii au facut o parte din scoala generala. “Asa era in armata: primeai un grad in plus, erai transferat in alta parte”, explica mindra mama noului sef al statului.

De la Iasi, au plecat la Bacau, unde baietii au facut liceul. “Apoi Traian a facut armata pentru ca s-a suparat cu taica-su’, care voia sa-l dea la o scoala tehnica militara. Abia apoi a intrat la Facultatea de Marina de la Constanta. Aici a cunoscut-o pe Maria, care avea sa-i devina sotie”, isi aminteste Elena Basescu.

Are calendar cu Adrian Nastase

“Am plins cind am aflat ca Traian a fost ales presedinte, pacat ca taica-su’ nu traieste sa-l vada”, spune mama noului presedinte al Romaniei. Pe etajera sta inca un calendar pe 2005 cu poza lui Adrian Nastase. “Nu-i nimic, deocamdata n-am altul. Si, pe urma, eu n-am nimic cu nimeni, sa fie toti sanatosi!”, ride Elena Basescu.

Apoi alearga dupa albumele de fotografii. Traian la cinci ani, in uniforma de marinar cusuta chiar de ea. Traian la serbarea de sfirsit de an scolar, Traian la liceu, la facultatea de marina, cu prietenii, cu sotia, cu fetitele si de cele mai multe ori cu fratele sau Mircea, marinar si el, acum om de afaceri.

Mircea Basescu e mindru ca fratele sau mai mare a lucrat pe cele mai grele tipuri de vapoare, petrolierele. “Era periculos, dar pentru Traian a fost mereu o provocare”, zimbeste acesta.

Batrinii marinari sint mindri de fostul lor coleg

Avea o singura pereche de blugi

Mihai Niculescu, primul sef de echipaj al cadetului Traian Basescu: “Din cauza lui era sa ma inec!”

Constantenii cei mai bucurosi ca Traian Basescu este noul presedinte al Romaniei sint fostii lui colegi marinari. Primul sef de echipaj al acestuia, Mihai Niculescu, povesteste ca l-a cunoscut pe cadetul Basescu in august 1975. “Navigam pe “Medias” si din cauza lui era sa ma inec. Eram in rada portului Mersin si Traian isi spala o pereche de blugi intr-o galeata cu detergent.

A frecat, a frecat pina cind a aruncat continutul in apa, cu blugi cu tot. Cind si-a dat seama ce a facut, a inceput sa strige: “Ce ma fac!? Ce ma fac!? Nu mai am altii!”. Eram mai tinar pe vremea aceea si, fiind mai mic in functie, m-am aruncat in mare si i-am recuperat blugii”, dezvaluie Mihai Niculescu.

“Era iute la minie, dar ii trecea repede”

“Pe vapor ii spuneam BT-ul, de la Basescu Traian”, declara Mihai Marin, fost ofiter sef mecanic de vapor, acum director tehnic la o companie maritima. “Avea darul de a conduce un echipaj ca nimeni altul, nu dadea ordine aiurea, erau clare. Era iute la minie, dar ii trecea repede. Era bataus si ambitios. Il asculta toata lumea pentru ca aveam incredere in el.

Ne luptam sa ajungem cu el in echipaj, lucra cu tot felul de marinari care l-au urmat in mai toate voiajele. Si mai ales stia sa mobilizeze pe toata lumea”, povesteste acum directorul Mihai Marin.

Cum si-l amintesc dascalii din liceu: "Ca elev era istet, dar neastimparat"

De la scoala pina acasa, liceanul Traian Basescu ii facea curte minionei Adriana si se batea cu vlajgana Cornelia

Amintirile fostilor profesori din liceu ai lui Traian Basescu despre noul presedinte al Romaniei sint, pe alocuri, contradictorii. Toti ne-au declarat ca elevul Basescu a fost bun la invatatura, fie ca era vorba de istorie, matematica sau fizica. Unii si-l amintesc ca un baiat sensibil si timid, altii insa ca unul ambitios, tenace si istet, neastimparat si voluntar.

Traian Basescu a absolvit Liceul “Lucretiu Patrascanu” (actualmente “Gheorghe Vrinceanu”) din Bacau, profilul de matematica-fizica, in 1971. “Era extrem de istet, invata cu usurinta la matematica si la fizica. I-am urmarit evolutia si am fost mindra ca, la 29 de ani, era capitan de vas de mare tonaj”, ne-a marturisit fosta lui diriginta din liceu, profesoara de fizica Iulia Vaideanu.

Aceasta spune ca Basescu a avut multe conflicte cu profesorii mai in virsta. “Era un copil nastrusnic. Nu prea puteai sa-i impui lui Traian constringeri absurde. Daca fortai nota, nu raspundea, nu-i convenea. Primavara cam uita de invatat”, isi aminteste Iulia Vaideanu.

Fosta profesoara de istorie Tudorita Condrea povesteste ca Traian Basescu era bun la istorie, dar si foarte sensibil. “Dupa ce le-am predat Marea Unire, s-a ridicat in picioare si mi-a zis ca familia lui se trage din George Pop de Basesti, unul dintre fauritorii Unirii. Am discutat apoi despre asta. Imi amintesc perfect, invata intr-o clasa la parter.

Cind l-am vazut peste ani, politician, agresiv, mi-am zis: “Asta nu-i Traian al meu!””, afirma Tudorita Condrea.

In schimb, o fosta colega de gimnaziu, actualul director al Directiei de Sanatate Publica Bacau, Cornelia Teodorescu Cojocaru, ne-a declarat ca obisnuia sa se bata cu Traian Basescu in copilarie. “Eram vecina cu el si mergeam impreuna spre casa, cu Adriana si Florin Baciu. Pe Adriana o curtau pentru ca era miniona si draguta. In schimb, cu mine se bumbaceau tot timpul.

Ne luam la bataie aproape in fiecare zi, de la tot felul de nimicuri copilaresti. Eu eram mai mare si de fiecare data ieseam invingatoare in bumbaceala”, isi aminteste medicul Cornelia Cojocaru. (Nicoleta Bichescu)