Cateringul lucreaza la turatie maxima

de Mihaela Balea     Evenimentul Zilei
Marţi, 21 decembrie 2004, 0:00


Petrecerile de Mos Craciun si de sfirsit de an sporesc, fara indoiala, veniturile firmelor de catering. Desi sustin ca este inca devreme pentru calcule finale, reprezentantii mai multor companii din acest domeniu admit ca numarul clientilor este in crestere de la an la an si, mai important, ca numarul persoanelor fizice care apeleaza la serviciile firmelor de catering se mareste.

Dintre acestea fac parte, de regula, oameni care dispun de bani, insa nu si de timp liber, ori persoane care organizeaza petreceri si nu vor sa aiba vreo emotie in privinta bucatelor servite invitatilor. Unele firme ofera, pe linga masa propriu-zisa, si personal pentru servire, dar si personaje din desene animate sau filme care pot destinde atmosfera.

Pentru firmele de catering, decembrie este luna cind se lucreaza cu motoarele la turatie maxima, in care fiecare zi are bifata cel putin o petrecere. In ultimii ani, tot mai multe companii, mari, mici, romanesti sau multinationale, si-au obisnuit angajatii cu cite o petrecere de sfirsit de an.

“Meniurile difera in functie de preferinte, dar si de bugete”, ne spune vicepresedintele Asociatiei Romane de Catering, Paul Corendea, patronul uneia dintre cele mai cunoscute firme din domeniu. “Daca in timpul anului, la diferitele ocazii pe care le onoram, primim cereri de preparate sofisticate, fine, de Craciun cea mai mare cautare o au mincarurile traditionale romanesti.

Sarmaua este sfinta, chiar si la clientii companiilor multinationale”, explica Daniela Alecu, director general adjunct la o firma de catering din Capitala. Pentru masa si petrecerea de Revelion, lucrurile se schimba putin, cererea continind si mincaruri mai fine: produse de pescarie, salate sau deserturi speciale, sofisticate, insa baza ramine mincarea pur romaneasca, adauga aceasta.

Clienti din top-management

Desi ocupa cea mai mare pondere, firmele nu sint clienti exclusivi ai cateringului. “Avem si clienti persoane fizice, in general angajati de top-management, care au resurse financiare, dar nu au timp liber”, mai spune Daniela Alecu. “Sint in general oameni care nu dispun de timp si prefera sa-si economiseasca timpul liber comandind o masa gata preparata.

Alte persoane apeleaza la firma noastra pentru a scapa de stresul cumparaturilor, dar si pentru a avea garantia ca nu-si vor dezamagi oaspetii si le vor putea oferi preparate de casa”, mentioneaza si Felix Vasilescu, managerul unei alte firme de catering. El sustine ca numarul clientilor persoane fizice este in crestere de la un an la altul.

“Fata de anul trecut, acum avem cu 15%-20% mai multe cereri”, precizeaza acesta.

Care sint cerintele?

Masa de Craciun contine obligatoriu, la aperitive, preparate de porc - sorici, toba, lebar, slanina, singerete, sarmale in foi de varza, fasole cu ciolan sau cirnati afumati si cozonac, ca la mama acasa, cu nuci si stafide, ori placinta. Un astfel de meniu costa de regula pina in 10 euro/persoana, pretul unei mese fiind invers proportional cu numarul consumatorilor.

Cu cit numarul persoanelor este mai mare, cu atit pretul scade.

Meniuri “de fitze” pentru Revelion

De Revelion, clientii isi diversifica cererea, iar firmele pun la bataie preparate a caror simpla denumire iti lasa apa in gura. Pretul unei mese este insa pe masura: de la 30-35 de euro/persoana pina la 70-80 de euro/persoana.

Intr-un meniu de cel putin 50 de euro/persoana, ne-a spus Paul Corendea, clientul poate alege intre somon in foietaj, somon fume, zacusca de morun, “oglinzi” cu brinzeturi sau oua de prepelita cu icre negre ori icre de Manciuria, jambon de mistret, caprioara cu ciuperci, “sarmi” de fazan ori “galantina” de fazan (rulada), saculet de jambon cu pepene galben sau

avocado cu creveti. Cine isi permite mai mult poate comanda si somon la gratar sau muschi de vaca Wellington, barbecue la protap, un tort specialitatea firmei cu ciocolata alba, visine si nuci sau un parfait de mango. Daniela Alecu da ca exemplu de delicatese salatele de cruditati cu grapefruit si kiwi, fanteziile cu pui si kiwi, mousse de saumon cu caviar ori crema de avocado cu creveti sau raci.

Felix Vasilescu spune ca oferta firmei sale, formata exclusiv din mincaruri traditionale, se situeaza intre 7 si 15 euro/persoana, in pretul final fiind incluse si aranjatul mesei, vesela sau personalul de serviciu. “Clientul isi alege ora, ziua si locul unde doreste sa-i fie livrata masa.

Oferta noastra nu include si bauturi alcoolice, insa daca sintem solicitati putem face recomandari in functie de meniu”, precizeaza managerul firmei.

400 de euro, un Harry Potter in Ajun

Desi se ocupa de catering, exista si firme care pentru Sarbatorile de iarna accepta putine comenzi. In schimb, ofera alte servicii, cum ar fi inchirierea unui Mos Craciun profesionist, a unor personaje din desene animate sau a unor eroi de carte si film indragiti de copii. In preajma Craciunului, cei mai solicitati sint Mosii profesionisti.

Pretul unui spectacol oferit de un Mos Craciun creste pe masura ce se apropie sarbatoarea. In Ajun, nu mai gasesti un Mos sub 400 de euro, in timp ce acum el poate fi inchiriat cu 100-150 de euro/petrecere.

“La fel de cerut ca Mosul este si Harry Potter, poate cel mai indragit personaj de film pentru copii Harry Potter are acelasi pret cu Mosul”, precizeaza Bogdan Popescu, managerul unei firme care ofera servicii pentru petreceri.


















283 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri