Premierul desemnat Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca doreste sa prezinte noul guvern in fata Parlamentului pentru votul de investitura cel mai tarziu la data de 28 decembrie, daca audierile ministrilor vor fi finalizate pana pe 27 decembrie.

El a adaugat ca, in cazul in care Parlamentul nu va finaliza aceasta procedura la data mentionata anterior, Cabinetul Tariceanu va fi prezentat pentru investire cel mai tarziu la data de 29 decembrie, astfel incat pana la sfarsitul anului noii ministrii sa-si poata prelua portofoliile, iar noul guvern sa poata incepe sa lucreze.

Calin Popescu Tariceanu a precizat ca va incepe discutiile in privinta formarii noului Cabinet cu Partidul Democrat (PD), prima intalnire fiind programata pentru miercuri la ora 18,00, urmand ca incepand de joi sa aiba intalniri cu reprezentantii celorlalte partide parlamentare.

El a adaugat ca discutiile respective au ca scop "cautarea unei solutii pentru formarea guvernului si asigurarea suportului parlamentar pentru o buna guvernare".

Premierul desemnat a subliniat ca primele discutii cu aceste formatiuni vor avea loc pe baza programului Aliantei D.A. PNL-PD "care reprezinta axa viitorului nucleu pe care guvernul va actiona". El a precizat ca va discuta si despre punctele de vedere ale celorlalte partide.

Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca este prematur sa se pronunte daca viitorul Cabinet va avea unda verde din partea Parlamentului, preferand sa se pronunte in legatura cu acest aspect numai dupa discutiile cu reprezentantii partidelor parlamentare.

Intrebat ce alte formatiuni politice, in afara Aliantei D.A. PNL-PD, ar putea sa aiba anumite posturi in viitorul guvern, premierul desemnat a spus ca acordul politic parlamentar incheiat de Alianta cu UDMR se va transforma in zilele urmatoare intr-un acord politic pentru guvernare.

In ceea ce priveste relatia cu Partidul Umanist (PUR), Tariceanu a precizat ca va reinnoi oferta de colaborare politica cu aceasta formatiune, precizand ca Alianta a purtat discutii cu umanistii si inainte de stabilirea configuratiei finale a celor doua Camere ale Parlamentului, discutii care nu au avut insa rezultate.

Primul-ministru desemnat a mentionat ca, in cazul in care Cabinetul pe care il va propune nu va fi validat de Parlament de prima oara, "exista proceduri constitutionale care ne obliga sa facem anumiti pasi", subliniind insa ca nu doreste sa ia in calcul in acest moment aceasta ipoteza.

Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat indoiala in legatura cu posibilitatea prezentei in viitorul Cabinet al unui membru al PSD, insa nu a respins categoric aceasta idee. "Daca PSD ne va putea sprijini in Parlament asupra unor chestiuni punctuale, vom mai vedea".