Consiliul Concurentei a amendat firma Kronospan cu 1,2 milioane dolari pentru incalcarea Legii concurentei, prin impunerea in mod direct sau indirect a preturilor de vinzare catre beneficiari.

Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a declarat ieri ca, pe linga aceasta amenda, societatea va fi permanent monitorizata timp de 24 de luni.

“Pe linga amenda am avut in vedere si masuri de remediere. In acest sens, Kronospan s-a angajat sa reduca preturile”, a spus Berinde. In plus, societatea nu va mai avea voie sa impuna o lista de preturi, asa cum a facut pina acum, ci va trebui sa incheie contracte pe baza de negocieri cu producatorii de mobila.

Reprezentantii Kronospan nu doresc deocamdata sa comenteze decizia Consiliului Concurentei.

Investigatia a fost declansata in luna august, cind Consiliul Concurentei s-a autosesizat in urma articolelor aparute in presa prin care producatorii de mobila reclamau faptul ca societatea Kronospan a majorat preturile cu 50%, profitind de pozitia dominanta de pe piata romaneasca a PAL-ului simplu si a PAL-ului melaminat.

Amenda de 1,2 milioane dolari este cea mai mare aplicata unei singure firme. Intimplator sau nu, cazurile solutionate de Consiliul Concurentei s-au inmultit dupa mai multe avertismente venite de la oficialii UE cu privire la activitatea acestei institutii.