Impotriva ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale vor fi luate „măsuri de retorsiune“, personal de către premier, conform declaraţiei şefului Guvernului, „dacă pină la sfirşitul lui februarie primii pensionari nu vor primi pensii recalculate“.

Nu este foarte clar in ce ar consta măsurile impotriva ministrului Muncii, termenul folosit de Tăriceanu fiind unul neobişnuit. Politologul Cristian Preda spune că ar putea fi vorba de un termen franţuzesc, ce presupune o penalizare.

Tăriceanu nu a precizat ciţi pensionari vor primi pensii recalculate in prima tranşă, adică in februarie, şi nici cit s-ar adăuga la pensii prin recalcularea in discuţie, dar a insistat pe ideea că pină la sfirşitul anului procesul trebuie incheiat.

Conform purtătorului de cuvint al Cabinetului, Oana Marinescu, tema nu figura pe ordinea de zi iniţială a Executivului, motiv pentru care nici ea nu a putut da detalii tehnice.

Ulterior, după consultarea cu ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, ea a precizat că este luată in calcul o rectificare bugetară in cazul in care sumele colectate din CAS nu vor fi suficiente.

Recorelarea pensiilor, alături de introducerea cotei unice de impozitare de 16% pe venit şi pe profit au fost de la inceput prezentate ca primele măsuri ce vor fi luate de Cabinetul Tăriceanu, insă la adoptarea cotei unice ministrul Finanţelor, Ionuţ Popescu, a prezentat toate calculele.

Fraţii rătăcitori de peste Prut

A doua temă care iniţial nu figura pe agenda de ieri a Guvernului, dar a fost introdusă in ultima clipă, un ajutor energetic pentru Republica Moldova, necesar in urma limitării furnizării acesteia de către un producător transnistrean.

„Vrem să ajutăm Republica Moldova in această situaţie dificilă şi depunem eforturi pentru a găsi soluţiile adecvate din punct de vedere tehnic şi financiar“, a spus premierul. Chişinăul a solicitat ca Romania să acopere diferenţa de cost, dat fiind că energia este mai scumpă in Romania decit in Republica Moldova.

Tăriceanu a amintit că Romania a mai acordat in trecut un astfel de ajutor Moldovei, fără ca acest stat să recunoască o datorie de 32 de milioane de euro.

Detaliile tehnice sint, aşadar, controversate, insă refacerea relaţiilor cu Republica Moldova a reprezentat şi ea unul dintre punctele grele ale discursului lui Băsescu din campanie, considerat de analişti foarte bine receptat de majoritatea electoratului.

Boc: Năstase şi Văcăroiu trebuie inlocuiţi

Şi Tăriceanu, şi Emil Boc s-au declarat ieri de acord cu ideea alegerilor anticipate invocată de preşedintele Băsescu ca unica soluţie pentru ieşirea dintr-o criză politică ale cărei simptome, conform ambilor, nu există.

Intr-un limbaj comun, preşedinţii liberal şi democrat au descris ca „bizară“, respectiv „ambiguă“ situaţia actuală a PUR, nici total de partea PSD, nici total de partea Alianţei.

Boc a spus că se impune schimbarea din fruntea Camerelor Parlamentului a „marilor invinşi“ Năstase şi Văcăroiu, instalaţi cu ajutorul PUR, idee pe care, la momentul invocării ei de către Boc, Dan Voiculescu deja o respinsese public.

Boc a prezentat şi mecanismele de schimbare, la Senat fiind nevoie de modificarea Regulamentului de funcţionare.

In cazul in care acest lucru nu va reuşi şi s-ar ajunge in „situaţia de criză in care proiectele guvernamentale nu vor putea fi indeplinite, soluţia finală o reprezintă alegerile anticipate“.

Conform preşedintelui PD, ele ar putea fi organizate in termen de 3 luni de la declanşarea crizei, iar cetăţenilor să li se explice de ce s-a ajuns la soluţia respectivă, astfel incit este firească soluţia „intoarcerii la electorat“, evocată deja de Băsescu inainte de formarea Guvernului.

Fuziunea reincălzită

Fuziunea PNL-PD, prezentată acum ca soluţie de Băsescu, a fost descrisă de preşedintele liberal, prin purtătorul de cuvint al Guvernului, ca „implinirea unui proiect politic de a construi un partid liberal puternic“.

Sursa citată a mai informat că Tăriceanu va iniţia la Congresul din februarie o moţiune pentru susţinerea fuziunii dintre PNL şi PD.

De partea cealaltă, preşedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat că fuziunea nu este o prioritate pe termen scurt, refuzind să aprecieze cind s-ar putea ea realiza. „Sint convins că cele două Congrese ale PD şi PNL din acest an vor marca jaloane importante in acest proces de fuziune, ce va fi unul pe termen mediu şi lung“, a declarat Boc.

Subiectul fuziunii dintre PNL şi PD reprezintă un punct de vedere „relativ unitar“ in interiorul conducerii PD, poziţie ce „nu s-a coagulat azi“, ci cu mai mult timp in urmă.

Băsescu a repetat ameninţarea la adresa PUR: ori, ori

Traian Băsescu a intervenit ieri dur in disputa dintre Alianţa D.A. şi PUR, Dan Voiculescu, că, dacă nu renunţă la supralicitarea funcţiilor in administraţia centrală şi locală, va fi ejectat de la guvernare: „Trebuie să se pună odată capăt penibilelor negocieri legate de prefecţi.

Doresc ca Guvernul să-şi realizeze obiectivele şi, in nici un caz, nu mi-aş dori ca, prin negocierile ce se fac in interiorul partidelor ce alcătuiesc coaliţia aflată la guvernare, să fie afectată credibilitatea mea şi a Alianţei pe care am reprezentat-o in alegeri. Trebuie să funcţioneze decenţa. Repet, decenţa.

Dacă cineva va lua in seamă acest semnal al preşedintelui, voi fi mulţumit. Dacă nu va lua in seamă, voi face eu să fiu mulţumit“.

„Nu cred că eu imi pot permite să afectez credibilitatea şi increderea pe care electoratul mi le-a dat, prin alterarea rezultatului alegerilor, adică prin aşezarea in fruntea unor judeţe a unor politicieni impotriva cărora, in campania electorală, eu chiar am luptat, iar ei au atacat candidatul la Preşedinţie al Alianţei, iar acum să-i

punem prefecţi in judeţe in care eu am obţinut 60% in alegeri“. Şeful statului l-a făcut mincinos pe Voiculescu. Acesta declarase ieri că Băsescu l-a rugat să participe la guvernare. „In vocabularul meu nu intră expresia «te rog». Un preşedinte cere“, a replicat sec Băsescu. (Ada Meseşan)

Şefii Parlamentului pot fi schimbaţi

Traian BĂsescu vrea inlocuirea pesediştilor Nicolae Văcăroiu şi Adrian Năstase din fruntea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

A găsit şi soluţia: „Prin modificarea Regulamentelor celor două Camere, pe care majoritatea parlamentară o poate decide, ajungindu-se astfel la o atmosferă de incredere in cadrul coaliţiei de guvernare“. Ideea incolţită in mintea prezidenţială a părut la prima vedere de neacceptat.

Constituţia Romaniei prevede, la articolul 64, alineatul 2, un text interpretabil: „Fiecare Cameră işi alege un Birou permanent. Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor. Ceilalţi membri ai Birourilor permanente sint aleşi la inceputul fiecărei sesiuni.

Membrii Birourilor permanente pot fi revocaţi inainte de expirarea mandatului“. Juriştii sint de părere că in categoria „membrii Birourilor permanente“ intră şi cei doi preşedinţi ai Camerelor, respectiv că pot fi şi ei revocaţi, după modalitatea şi cu cvorumul cu care au fost aleşi.

De asemenea, specialiştii consideră că şi Regulamentele Camerelor, care au caracter de lege, pot fi modificate lejer de Parlament. (Ada Meseşan)

Anticipatele, posibile peste trei luni

Alegerile anticipate, teza cu care Băsescu i-a ameninţat pe partenerii la guvernare ai Alianţei D.A., pot fi provocate, potrivit articolului 89 al Constituţiei, prin dizolvarea Parlamentului, proces ce presupune două etape obligatorii:

o criză guvernamentală provocată dacă Parlamentul refuză să dea votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două asemenea solicitări; consultarea de către şeful statului a preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor

parlamentare.

După aceste consultări, şeful statului poate emite decretul de dizolvare a Parlamentului, atribut aflat doar in competenţa preşedintelui Romaniei.

La criza guvernamentală care să ducă la formarea altui guvern se ajunge, potrivit art. 113-114 din Constituţie, ori prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, prin demiterea Guvernului ori prin demisia Guvernului. (A.M.)