Geanina Iacobov, fosta soţie a lui Corneliu Iacobov, de care a divorţat acum citeva luni, a fost chemată ieri la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău. Insoţită de un avocat, fosta doamnă Iacobov a prezentat situaţia bunurilor pe care le deţine in urma divorţului, ne-au confirmat surse din Poliţie.

In jurul acestui episod a existat o adevărată secretomanie, care inconjoară, de altfel, intreaga operaţiune de sechestrare a bunurilor ce au aparţinut fostului patron al RAFO.

Pină acum, singurele proprietăţi pe care s-a instituit sechestrul asigurător, solicitat de procurorii Parchetului de pe lingă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sint vila lui Iacobov de la Luncani, un cartier de lux situat intr-o comună de lingă Bacău, şi un apartament din oraş ce aparţine unui apropiat al lui Iacobov,

Adrian Galofteanu. Vila de la Luncani se află acum in proprietatea firmei Turistica SRL Bacău, după ce a aparţinut lui Neculai Iacobov, tatăl controversatului om de afaceri.

In rest, poliţiştii spun că nu au reuşit să identifice alte bunuri, mai ales că ordonanţa emisă de procurori cuprinde proprietăţi ce au aparţinut lui Iacobov sau familiei in anii 2003-2004. Aşa se poate explica de ce domeniul de 15.000 de metri pătraţi şi vila de 1.

600 de metri pătraţi, aflată in construcţie in Bacău, nici măcar nu figurează pe lista procurorilor.

Iacobov pare sărac, fosta soţie e bogată

Corneliu Iacobov a primit citaţie şi va fi audiat la Parchetul de pe lingă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 25 ianuarie 2005. Săptămina trecută, procurorii au emis mandat de interdicţie de a părăsi teritoriul, valabil 30 de zile.

După incheierea acestei perioade, Iacobov va putea pleca fără probleme din Romania, pentru că mandatul nu poate fi prelungit.

Cit priveşte proprietăţile sale, Iacobov figurează la Finanţe ca fiind doar proprietarul unei maşini Peugeot. In schimb, pe firma sa, Turistica SRL, se găsesc 13 limuzine de lux, un sediu evaluat la 5,9 miliarde de lei şi un hangar de 3,5 miliarde de lei.

Geanina Iacobov plăteşte impozit pentru un apartament de lux de 230 de metri pătraţi, o maşină Toyota, 110 metri pătraţi de teren pe Calea Moldovei, două terenuri in suprafaţă totală de 2.016 mp pe strada Theodor Aman, un imobil şi două terenuri pe strada Răzoare, o vilă de 1.

633 de metri pătraţi şi peste 15.000 de metri pătraţi de teren pe Calea Moldovei. Toate proprietăţile sint pe raza municipiului Bacău.

Cit priveşte posibilitatea ca şi proprietăţile trecute pe numele Geaninei Iacobov să fie sechestrate, articolul 163 din Codul de procedură penală precizează că sechestrul se aplică doar asupra bunurilor invinuitului.

„Dacă, in cursul procesului penal, se constată că bunul a fost obţinut in urma unei infracţiuni, atunci se poate pune sechestru pe acesta, chiar dacă este obţinut in urma partajului“, ne-a declarat un avocat.

Tender şi Iancu se cred nevinovaţi

Oamenii de afaceri Ovidiu Tender şi Alexandru Iancu au fost audiaţi luni de procurorii Parchetului General, fiind acuzaţi de mai multe infracţiuni in cazul RAFO. Procurorii l-au audiat mai intii pe Ovidiu Tender, acesta fiind acuzat de inşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani.

La ieşirea din sediul Parchetului, Tender a spus că procurorii i-au prezentat acuzaţiile şi i-au comunicat de ce a fost chemat, insă nu a dat declaraţii in dosarul RAFO. „Am fost invinuit, dar sint nevinovat.

Nu am avut absolut nici un fel de afacere cu RAFO, in afară de o intenţie de a pune umărul la salvarea din situaţia dificilă in care se afla la sfirşitul anului 2002 şi inceputul anului 2003, intenţie care nu s-a finalizat“.

Tot ieri, incepind cu ora 13.00, la audieri a fost chemat Alexandru Iancu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Balkan Petroleum şi acţionar al firmei VGB. Acesta, impreună cu Eugen şi Octavian Iancu - acţionari la VGB - este urmărit penal pentru evaziune fiscală, delapidare, abuz in serviciu.

Inainte de a intra la procurori, Iancu a spus că nu a declarat niciodată că nu ar fi vinovat in cazul RAFO şi că, dacă se va stabili să i se pună sechestru pe avere, nu va avea pe ce pune, „pentru că nu am avere“.

La sfirşitul audierilor, avocatul lui Iancu, Teodor Cuzino, a spus că s-a pus sechestru pe averea clientului său, deşi „acesta este nevinovat“.