Cu mai bine de un deceniu in urma, un personaj controversat al vremii, iritat de editorialele mele referitoare la tunurile halucinante date "la limita legalitatii", mi-a spus ca o asemenea sintagma n-are logica, motivand: "ori e lege, ori nu e; la noi nu este lege, asa ca operatiunile astea, nefiind interzise, sunt permise".

"Si totusi se fura prea mult", am incercat, continuand cu o argumentatie in "logica jafului": la un moment dat si tunurile astea ar putea conduce la o saracie extrema ce ar genera seisme sociale care s-ar intoarce impotriva proaspetilor "imbogatiti de revolutie".

Preopinentul, plictisit, a retezat scurt conversatia: "Asculta la mine, dom'le, Romania e o tara atat de bogata, ca oricat ai fura din ea, in zece ani se reface". N-am avut replica.

Ulterior, cu diverse alte ocazii am aflat despre schemele puse la punct pentru fraudarea masiva a banului public si privat, pe fondul unui "vid legislativ" premeditat intretinut spre a permite inavutirea "capitalistilor autohtoni", in marea lor majoritate fosti nomenclaturisti sau securisti, ori rude sau acoliti ale acestora.

Si chiar daca au mai fost ceva seisme sociale, ele nu i-au afectat decat pe amarasteni. S-a furat pe rupte, iar Romania, intr-adevar, a gasit resursele de regenerare pentru evitarea colapsului.

Deunazi, noul ministru al Muncii ne spunea ca recalcularea pensiilor ar presupune un efort de peste 7 mii de miliarde de lei. O suma impresionanta. Ne si facem probleme de unde va putea fi ea adunata.

Pe de alta parte, aflam ca doar de la o directie judeteana a finantelor, cum s-ar zice, de la un singur ghiseu, un grup de "intreprinzatori" a ridicat in mod fraudulos 2 mii de miliarde de lei, rambursari ilegale de TVA! Se pare cu complicitatea politiei si a organelor financiare locale. Spun "se pare", pentru ca, dupa toata aceasta uriasa frauda, numai Genica Boerica a fost arestat.

Restul comesenilor (fie la propriu, fie la figurat) n-au avut prea multe probleme. Cazul nu e singular. La Constanta, la fel, s-au dat tunuri uriase prin aceleasi rambursari ilegale de TVA. Si nu numai la Constanta. Infractiunea cu pricina e doar una dintre multele "scheme" prin care bugetul a fost jefuit la greu.

Privatizarile frauduloase, marile licitatii "cu cantec" si alte asemenea mari afaceri oculte, dintre care unele au inceput sa fie repuse pe tapet (vom vedea daca se va ajunge si la vreo finalizare a anchetelor - si cat anume se va mai putea recupera), au facut si continua sa faca gauri imense in vistieria statului.

Gauri poate mult mai mari decat sumele necesare pentru, spre exemplu, acoperirea "pierderilor" rezultate din aplicarea cotei unice sau decat sumele necesare unor programe sociale absolut necesare (nu vorbesc de "pomenile" menite a-l face pe amarastean dependent de bunavointa Puterii, oricare ar fi aceasta).

Marea problema este ca o serie intreaga de jafuri au fost legiferate in mod ticalos, pentru a-i pune la adapost pe beneficiari. In plus, iata, Justitia a fost descentralizata, in sensul ca o multime de figuri controversate ale ultimilor 15 ani au fost intepenite in posturi-cheie, singura sansa pentru asanarea sistemului parand, astazi...

apelul la "demisii de onoare"! In acest context, lupta impotriva coruptiei si pentru intronarea unui stat de drept autentic, fara de care (o repet la nesfarsit) nimic nu se poate construi sanatos in Romania, devine extrem de dificila si presupune mobilizarea unor colective de profesionisti pur-sange, care sa gaseasca atat fisurile legislative, cat si cele operationale spre a dezmembra marile

increngaturi infractionale. Este o misiune extrem de dificila. Speram, ca de obicei, ca ea va fi dusa la bun sfarsit pentru ca Romania sa nu ramana o tara bogata doar pentru unii.