Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a anunţat marţi, pe site-ul companiei, că a imbunătăţit perspectiva asociată ratingului de ţară al Romaniei de la stabil la pozitiv.

In acelaşi timp, ratingul "BB+" pentru datoria pe termen lung in valută a Romaniei, respectiv "BBB-" pentru datoria pe termen lung in monedă locală, au fost pastrate, ca şi ratingul "B" pentru datoria pe termen scurt in valută, respectiv "A-3" pentru datoria pe termen scurt in monedă locală.

Motivatia deciziei luate de prestigioasa agentie tine de noul guvern instalat la Bucuresti, conform unei declaratii a analistului Moritz Kraemer: “schimbarea este bazata pe angajamentul noului guvern de centru de a accelera reformele economice si institutionale.

De asemenea, evolutiile bugetare par a se imbunatati fata de estimarile ulterioare, in ciuda reformei fiscale adoptate la doar o zi dupa instalarea noului guvern”.

Analistii Standard & Poor's afirma, de asemenea, ca stabilitatea macroeconomica s-a ameliorat semnificativ in ultimii ani – ceea ce denota si o apreciere a unor masuri luate de cabinetul Nastase.

In ceea ce priveste calificativele neschimbate pentru datoriile in valuta si moneda locale, Standard & Poor's apreciaza ca ele sunt motivate de slabiciunile institutionale, de balanta deficitara a comertului si de nivelul scazut al prosperitatii.

“Asteptam ca noul guvern sa ramina fidel promisiunii de a realiza reforma institutionala si de a crea un mediu propice pentru investitori”, a mai spus analistul Moritz Kraemer. “Progresele in aceste directii vor spori si sansele Romaniei de a adera la UE in 2007”.

Analistii Standard & Poor's afirma ca o imbunatatire a calificativelor de tara depinde de atingerea tintelor pe care noua administratie de la Bucuresti si le-a propus.