Cariera lui Cozmin Gusa in PD pare sa se apropie de sfarsit. Tanara speranta democrata a reusit sa-si puna in cap tot partidul. Presedintele Basescu a lasat sa se inteleaga ca Gusa a pus umarul alaturi de Ciuvica la instrumentarea unor dosare indreptate impotriva sa.

Presedintele Traian Basescu a precizat ieri ca nu este santajat de Ion Iliescu cu vreun document, asa cum a lasat sa se inteleaga Cozmin Gusa, intr-un interviu acordat unui cotidian central. Basescu a facut aceasta declaratie la iesirea din sala in care s-a judecat recursul in procesul de calomnie pe care l-a deschis impotriva lui Mugur Ciuvica si Max Badin.

Cozmin Gusa a afirmat, intr-un interviu publicat luni de cotidianul "Ziua", ca asupra lui Traian Basescu se fac presiuni mari si ca are o informatie, neverificata inca, referitoare la "o fila noua in dosarul Ciuvica - Basescu, de care stie inclusiv Ion Iliescu".

Conform lui Gusa, aceasta fila ar fi fost deja depusa si ar putea constitui motivul pentru care se exercita presiuni asupra sefului statului.

Raspunzand unei intrebari referitoare la declaratiile lui Cozmin Gusa, Traian Basescu a catalogat afirmatiile despre acest document ca fiind un "preambul" la procesul de luni, acestea fiind facute de "colegul de scenarii" al lui Mugur Ciuvica.

Boc ia in calcul sanctionarea lui Gusa

Cozmin Gusa a cazut si in dizgratia presedintelui interimar al PD, Emil Boc, dupa ce l-a suparat pe fostul lider al democratilor, Traian Basescu. Afirmatiile facute de Gusa intr-un interviu aparut in presa au turnat gaz pe foc. "Cozmin Gusa cauta publicitate cu orice pret si apreciaza ca orice este legat de Traian Basescu il poate aduce in atentia publicului.

Din pacate, nu face decat sa focalizeze din nou atentia de la dezbaterile cu adevarat importante pentru noi, si anume actul de guvernare, castigarea Primariei Capitalei, indeplinirea promisiunilor din campanie", a apreciat Boc. Liderul democrat nu crede in existenta documentului ce ar viza colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea, document invocat in interviul acordat de Gusa.

"Daca ar fi existat un asemenea document, adversarii politici n-ar fi asteptat ca Traian Basescu sa castige alegerile prezidentiale pentru a-l arunca in dezbatere. Cu siguranta, adversarii politici nu ne-ar fi crutat", a spus Boc.

"Derapajul" lui Gusa nu va ramane nesanctionat. "Orice membru PD care nu ramane in obiectivele partidului aflat la guvernare si cauta teme colaterale risca sanctiunile prevazute de Statutul formatiunii, incepand cu aplicarea unui avertisment si mergand pana la ridicarea sprijinului politic si excluderea din partid", a avertizat liderul PD.

El a lasat sa se inteleaga ca singura sansa a lui Gusa de a mai ramane in PD este sa-si tina gura. "Cozmin Gusa trebuie sa priceapa ca nu se mai afla in Opozitie si nu mai este in cautare de subiecte pentru a fi in atentia publicului. Daca el crede ca folosind numele lui Traian Basescu isi poate face publicitate, se insala. Este o dovada de imaturitate politica", a mai spus Boc.

Nici Berceanu nu-l iarta

Sanctionarea lui Gusa a fost confirmata si de vicepresedintele PD, Radu Berceanu. El a declarat ieri ca, potrivit statutului partidului, in cazul lui Cozmin Gusa s-ar putea pune problema unei sanctiuni. In opinia liderului democrat, principala greseala a lui Gusa consta in discutarea publica a unor probleme ce ar fi trebuit dezbatute mai intai in interiorul PD.

Radu Berceanu a precizat ca Cosmin Gusa nu poate sustine ca a vorbit in nume personal, deoarece este un lider al PD si reprezinta partidul. Potrivit statutului, in cadrul structurilor de conducere democrate s-ar putea discuta sanctiunea, respectiv retragerea sprijinului politic.