Obiceiul de la Bursa, unde brokerul investeste banii intr-un cocktail de actiuni, a aparut si in randul celor care prefera sa-si inmulteasca economiile la banca. Mai exact, au aparut depozitele tip "cocktail", care functioneaza pe principiul "cosului valutar".

Si asta, in ciuda faptului ca bancherii ne tot sfatuiesc sa alegem depozitele in lei pe motiv ca sunt cele mai rentabile, avand in vedere dobanzile inca mari la depozite. Astfel, banii sunt depusi in mai multe conturi in lei, euro si dolari si exista posibilitatea ca deponentul sa se apere de fluctuatiile cursului de schimb.

Potrivit sfaturilor unui fost presedinte de banca, "grosul" depozitului trebuie sa fie constituit din lei, cam 85%, 10% din euro si doar 5% dolari. Iar liderul in acest an va fi leul deoarece cu acesta se poate castiga din doua parti: din aprecierea monedei nationale, precum si din dobanda.

De altfel, una dintre bancile de pe piata a lansat anul trecut un produs de economisire, care mizeaza pe obiceiul romanilor de a plasa economiile in depozite bancare constituite in mai multe valute. Totusi, economiile in lei vor ramane cele mai rentabile si in 2005, asa cum au fost si in 2004, sustin analistii financiari.

Cu toate ca, in perspectiva liberalizarii contului de capital bancile au inceput sa-si reduca semnificativ dobanzile si la depozitele in lei, aprecierea constanta a monedei nationale i-a determinat pe analisti sa prevada un randament exclusiv de partea leului.

Altfel spus, cei care isi vor depune banii in lei vor obtine un randament apreciat la valoarea de 16%, care va scadea, ce-i drept, catre sfarsitul anului la 12%.

In ceea ce priveste randamentele oferite de plasarea banilor in euro sau in dolari, in 2005, dobanzile nu vor inregistra variatii mai mari de

0,5 puncte procentuale.