Sedinta de tranzactionare de ieri de la bursa a fost una in care actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) s-au majorat cu 10,82%. Si asta, in situatia in care valoarea tranzactiilor a fost foarte mare, de 932,203 miliarde lei.

Posibila majorare in viitorul apropiat a pragului de detinere de actiuni la societatile de investitii financiare de la 0,1% la 1 sau 2% a dus automat la cresterea actiunilor la aceste companii.

Astfel, ieri, la doar o jumatate de ora de la inceputul sedintei de tranzactionare, indicele bursier al SIF-urilor (BET-FI) se majorase deja cu 12,22%, valoare care s-a pastrat pina aproape de final, BET-FI incheind cu o crestere de 10,82%.

Situatia pe societatile de investitii financiare se prezinta astfel: SIF Banat Crisana a avut un randament de 11,28%, SIF Moldova 10,32%, SIF Transilvania 11,11%, SIF Muntenia 10,99% si SIF Oltenia 10,34%.

Daca se majoreaza pragul, cresterile vor continua

„Toata discutia referitoare la posibila majorare a pragului de detinere la SIF-uri a dus la aceasta crestere. Am putea spune ca ea are loc in anticiparea majorarii pragului.

Pe termen scurt, cred ca randamentul actiunilor SIF-urilor va continua, iar in momentul in care conducerile societatilor de investitii financiare vor anunta rezultatul si vom sti si daca cei care au cumparat astazi au avut dreptate facind o afacere buna sau au gresit“, sustine Razvan Pasol, director Intercapital Invest.

Oricum, miercuri, 16 februarie, brokerii asteapta noi vesti din partea SIF-urilor, referitoare la majorarea sau nu a pragului de detinere. Daca raspunsul va fi pozitiv se asteapta ca si fondurile straine prezente pe piata de capital sa fie mai interesate de actiunile societatilor de investitii financiare.