Mugur Ciuvica, reprezentantul Actiunii Populare, este bun de plata in procesul de calomnie cu presedintele Traian Basescu. Ieri, magistratii Tribunalului Bucuresti, ca instanta de recurs, au decis ca inculpatul Ciuvica sa plateasca partii vatamate Traian Basescu daune morale de 500 de milioane de lei.

Totodata, inculpatul a mai fost obligat la plata a inca 25 de milioane de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Vestea buna pentru Mugur Ciuvica este ca pe latura penala a ramas achitat. Aceeasi situatie o are si un al doilea inculpat din dosar, Max Badin, care a ramas de asemenea, achitat, scapand totodata si de plata vreunei sume de bani catre Traian Basescu.

Decizia Tribunalului a fost data cu opinie separata si este definitiva. Procesul de calomnie pe care Traian Basescu, actualul presedinte al statului, l-a intentat lui Ciuvica si Badin a inceput in toamna anului trecut. Suparat ca a fost numit "informator al Securitatii" si ca a facut politie politica, Basescu a apelat la justitie pentru a i se face dreptate.

In fond, Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti i-a achitat pe cei doi inculpati pe motiv ca infractiunii de calomnie ii lipseste un element constitutiv, respectiv intentia. Cei doi inculpati au fost obligati in schimb la cate cinci sute de lei fiecare cu titlu de daune morale. Nemultumite de sentinta, ambele parti au declarat recurs la tribunal.

Atat inculpatul Mugur Ciuvica, cat si presedintele Traian Basescu, venit in calitate de "cetatean" si-au sustinut recursurile in fata instantei. Flancat de un alai de sepepisti, "cetateanul" Basescu a negat vehement ca a facut politie politica, acuzandu-l pe Ciuvica pe josnicie.

Seful statului a admis totusi ca, in calitatea de comandat de nava, i se faceau instructaje, dar ca "e o cale lunga pana la politie politica".

In replica, Mugur Ciuvica si-a mentinut acuzatiile, invocand actele depuse la dosar: un registru cu membrii Partidului Comunist "pentru care s-a dat aprobarea colaborarii cu Securitatea", un registru-jurnal pentru evidenta retelei informative din Constanta, precum si o adresa a Ministerului Apararii Nationale. Aceleasi acuzatii si le mentine Ciuvica si dupa aflarea hotararii de ieri.

"Intaresc afirmatiile facute in urma cu un an, si anume ca Traian Basescu a fost turnator al Securitatii", se arata intr-un comunicat de presa. In plus, Mugur Ciuvica considera ca suma de 525 de milioane de lei pe care trebuie sa o plateasca a fost acordata "abuziv" de catre instanta.

"Decizia e aberanta si lipsita de orice fundament real pentru ca desi Traian Basescu s-a constituit parte civila cu 500 de lei la instanta de fond, acesta si-a majorat pretentiile dupa incheierea cercetarii judecatoresti, lucru care contravine legii. (...

) Prin aceasta sentinta, actuala putere lanseaza o noua modalitate de incalcare a dreptului la libera exprimare", mai sustine Ciuvica, care ia in calcul o posibila actiune la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.