Suspendarea de la tranzactionare dar si zvonurile privind posibila liberalizare a tranzactiilor cu actiuni ale societatilor de investitii financiare au dus la cresterea cotatiilor. Evolutia actiunilor SIF va fi influentata de intalnirea de azi, dintre presedintii celor cinci societati de investitii financiare si reprezentantii Comisiei de Buget - Finante din Senat.

In prima zi a acestei saptamani, sedintele de tranzactionare de la bursa au adus majorarea actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF) cu aproape 11%. Si asta, in situatia in care valoarea tranzactiilor a fost foarte mare, de peste 900 miliarde lei.

Astfel, luni, la doar o jumatate de ora de la inceputul sedintei de tranzactionare, indicele bursier al SIF-urilor (BET-FI) se majorase deja cu 12,22%, valoare care s-a pastrat pina aproape de final, incheind ziua cu o crestere de 10,82%.

Situatia pe societatile de investitii financiare s-a prezentat astfel: SIF Banat Crisana a avut un randament de 11,28%, SIF Moldova 10,32%, SIF Transilvania 11,11%, SIF Muntenia 10,99% si SIF Oltenia 10,34%.

A DOUA ZI

Ieri, cotatiile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti si-au oprit cresterea, iar nivelul lichiditatii a fost la jumatatea valorii raportate luni. Indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide titluri a fost cu 0,09% peste nivelul de luni, iar BET-C, care evidentiaza trendul general al bursei, a avansat cu 0,69%.

In schimb, indicele BET-FI, care urmareste evolutia preturilor celor cinci societati de investitii financiare, a coborit cu 2,7%, dupa cresterea de 10,82%, inregistrata cu o zi inainte.

DACA SE MAJOREAZA PRAGUL, CRESTERILE CONTINUA

„Toata discutia referitoare la posibila majorare a pragului de detinere la SIF-uri a dus la aceasta crestere. Am putea spune ca ea are loc in anticiparea majorarii pragului.

Pe termen scurt, cred ca randamentul actiunilor SIF-urilor va continua, iar in momentul in care conducerile societatilor de investitii financiare vor anunta rezultatul si vom sti si daca cei care au cumparat astazi au avut dreptate facind o afacere buna sau au gresit“, sustine Razvan Pasol, director Intercapital Invest.

Oricum, brokerii asteapta azi noi vesti din partea SIF-urilor, referitoare la majorarea sau nu a pragului de detinere. Daca raspunsul va fi pozitiv se asteapta ca si fondurile straine prezente pe piata de capital sa fie mai interesate de actiunile societatilor de investitii financiare.

RAZBOIUL DECLARATIILOR

Conducerile societatilor de investitii nu sunt de acord cu liberalizarea totala a tranzactiilor cu actiuni SIF. Principalul argument este posibilitatea ca o singura persoana sa controleze 30% din economia nationala. Ideea pare a fi imbratisata si de Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Senatoriale de Buget-Finanţe.

Pe de alta parte, Ionut Popescu, ministrul Finantelor, este de parere ca limtarea numarului de actiuni SIF detinute este de natura sa foloseasca numai unor grupuri de interese.

PROPUNERILE SIF-URILOR

SIF Muntenia va propune in AGA rascumpararea actiunilor ca un prim pas in procesul de concentrare a actionariatului, se arata intr-un comunicat al societatii: "Actionariatul puternic coagulat si structurat poate influenta pozitiv administrarea portofoliului si poate duce la cresterea competitivitatii fondului". SIF Moldova si Oltenia au propus ca pragul maxim de detinere sa fie de 1%.

Nici una dintre societatile de investitii financiare nu a vrut liberalizarea totala a tranzactiilor cu actiuni SIF.

ISTORICUL COTARII LA BURSA

Societatile de investitii financiare au fost inscrise la cota Bursa de Valori Bucuresti in 1999. Conducerea SIF Muntenia a propus cu ocazia unei AGA din anul 2000 majorarea pragului de detinere la 1%, initiativa care nu a fost aprobata din lipsa de cvorum.

Consiliul de administratie al societatii de investitii financiare a reluat tema majorarii pragului de detinere a actiunilor de la 0,1% la 1%, in cadrul propunerilor facute pentru Legea pietei de capital 297/2004. Pe parcursul anului 2004 indicele BET a inregistrat o crestere de peste 93%, iar indicele BET-FI (indicele de crestere al societatilor financiare) cu peste 100%.