Saul Bellow este laureat al premiului Nobel pentru literatura

Laureatul premiului Nobel pentru literatura in anul 1976, scriitorul Saul Bellow, a incetat din viata la varsta de 89 de ani. A crescut in Chicago si marea majoritate a operelor lui graviteaza in jurul acestui oras sau in jurul evreilor si imigrantilor din America.

Cele mai cunoscute dintre romanele sale sunt "Darul lui Humboldt", "Traieste clipa" si "Herzog".

Cu acesta din urma, o cronica a vietii evreilor din Chicago si New York, si-a consolidat reputatia internationala, iar pentru "Darul lui Humboldt" i s-a decernat Nobelul.

In opinia lui Philip Roth, un alt romancier-vedeta, Saul Bellow si William Faulkner formeaza impreuna "coloana vertebrala a literaturii americane a secolului 20".

Saul Bellow i-a criticat pe unii dintre scriitorii moderni, despre care credea ca nu au o viziune prea coerenta a umanitatii, dar s-a aratat preocupat si de ceea ce numea "impresia falsa ca oamenii sunt informati prin presa".

Saul Bellow a avut 5 sotii, printre care si una de origine romana, Alexandra Bagdasar

A trait multa vreme la Chicago, iar unul dintre personajele romanului "Ravelstein" aduce mult cu Mircea Eliade, evocat in termeni nu tocmai favorabili.

Saul Bellow a avut 5 sotii, printre care si una de origine romana.

Antoaneta Ralian a tradus cartile lui Bellow in limba romana. Ea l-a intalnit pe scriitorul american in 1977.

"In 1977, tocmai traduceam "Darul lui Humboldt" cand am aflat ca Saul Bellow a venit la Bucuresti"- isi aminteste Antoaneta Ralian intr-un interviu acordat BBC.

"El venise cu sotia sa de atunci, Alexandra Bagdasar, care era fiica fostei ministre a sanatatii. Mama ei era pe patul de moarte la spitalul Elias care era spital de partid, cu regim foarte strict. Alexandra Bagdasar era insa transfuga, cum se spunea pe vremea aceea, si nu i s-a permis sa isi vada mama".

"Uniunea Scriitorilor a organizat o intalnire intre scriitori si Saul Bellow a care am participat si eu, ca traducatoare a lui. I-am cerut una-doua intrevederi ca sa imi dea explicatii referitoare la unele probleme din carte, care se ocupa de realitatea americana moderna si care pe atunci mi-era destul de straina."

"Mi-a fixat o intrevedere si cand l-am vazut dadea impresia unui om care parca picase de pe alta planeta. Saul Bellow, proaspat laureat al premiului Nobel, scriitor de notoritate, venise in acel Bucuresti ingrozitor, infernal din 1977, cu atat mai dezastruos cu cat era imediat dupa cutremur.

Picase intr-o lume complet straina, nu exista apa, canalizare, caldura, cred ca avea o viziune de infern"

Saul Bellow isi descrie pe larg avatarurile si impresiile lasate de acea vizita la Bucuresti in "Iarna decanului".

"Omul era ingrozit, facuse o psihoza, avea impresia ca peste tot erau microfoane, ca el era urmarit de agenti ai securitatii", povesteste Antoaneta Ralian.

Saul Bellow, proaspat laureat al premiului Nobel, scriitor de notoritate, venise in acel Bucuresti ingrozitor, infernal din 1977, cu atat mai dezastruos cu cat era imediat dupa cutremur

Antoaneta Ralian

Ea a facut, in 1979, un interviu cu Saul Bellow in care acesta vorbeste despre Mircea Eliade.

Antoaneta Ralian a deschis discutia: "Stiu ca il cunoasteti pe scriitorul Mircea Eliade; ma insel sau se pot descifra in ultimul dvs. roman, "Darul lui Humboldt", unele sensuri si rezonante ale gandirii lui Mircea Eliade?"

Saul Bellow a raspuns: "Il admir foarte mult pe profesorul Eliade si am citit multe din cartile sale. Faptul de a citi cu admiratie duce, fara indoiala, la unele influente dar nu as putea spune cinstit in ce masura, in ce fel m-a influentat.

Ma simt indatorat lui dar nu am posibilitatea de a aprecia masura acestei datorii".

Dar, 20 de ani mai tarziu, tonul admirativ la adresa lui Mircea Eliade se schimba radical in romanul "Ravelstein" aparut in 2001.

Antoaneta Ralian a explicat ca intre timp se intamplasera multe lucruri. Saul Bellow divortase de Alexandra Bagdasar, care era prietena lui Mircea Eliade si ea era cea care l-a introdus pe Bellow in lumea lui Eliade.

"A intervenit aici o chestie explicabila omeneste, rafuiala lui Bellow cu fosta lui sotie s-a rasfrant si asupra relatiei cu Mircea Eliade", a spus Antoaneta Ralian la BBC.