Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) este, asa cum o arata si numele, prima poarta prin care patrund in Romania fluxurile financiare cu adevarat importante. Marile investitii, sumele de zeci si sute de milioane de euro pompate din exterior in circuitul economic romanesc s-au inregistrat mai intai aici.

Poate si de aceea persoana care conduce Agentia ar trebui sa mai aiba ceva pe langa carnetul de partid care a propulsat-o initial intr-o demnitate publica atat de importanta.

Sa combine finetea si abilitatea prin care un diplomat de cariera invaluie un strain interesat de Romania cu perseverenta si fermitatea unui bancher, care nu ii pipaie doar din priviri buzunarele, ci il si convinge ca-i reprezinta cel mai bine interesele.

La inceputul acestui an, exasperat de inertia autoritatilor care-l uitasera in functia de sef al ARIS, pustiul abia sarit de 20 de ani, numit de guvernul Nastase, i-a dat de inteles premierului Tariceanu ca ar cam vrea sa nu-i mai incurce pe castigatorii alegerilor din 2004.

Onest, Alexandru Popa, membru in Consiliul National al PSD, voia sa lase altcuiva fotoliul de presedinte al Agentiei. Iar seful executivului a receptionat corect semnalele si, la mijlocul lunii martie, a pregatit rocada de la varful institutiei.

Aleasa domnului Tariceanu a fost Ana Maria Cristina, un medic de 30 de ani atras mai mult de mediul de afaceri decat de valorile juramantului lui Hippocrate, membru in biroul permanent national al PD si vicepresedinte al organizatiei pentru IMM si mediul de afaceri a partidului.

Atuurile par sa fi fost, asa cum declara cu sinceritate la inceput de mandat, "prilejul excelent de a colabora s…t cu specialisti de exceptie ca dl Adriean Videanu, actualmente vicepremier, sau dl profesor Emil Dinga, actualmente ministru al integrarii europene".

Investita in functia de presedinte al ARIS in prezenta vicepremierului George Copos, Ana Maria Cristina a avut un discurs electrizant, bine slefuit dinainte.

"ARIS trebuie sa devina un detasament de elita, un varf de lance care sa functioneze cu precizie in mecanismul complex al institutiilor guvernamentale angrenate in atragerea si pastrarea unui volum cat mai mare de investitii straine directe (ISD)", a declarat cu emfaza noul presedinte al Agentiei.

„ARIS trebuie sa devina o institutie eficienta si mult mai transparenta acum", a precizat Ana Maria Cristina, hotarata nu doar sa sporeasca volumul ISD, dar si sa faca din ARIS „o marca recunoscuta peste tot in lume pentru investitii de succes, astfel incat orice investitor sa spuna in acelasi timp Romania si ARIS".

Adica „un alt joc, reguli noi, alti oameni si usi deschise", acesta a fost mesajul Mariei Cristina la inceput de mandat.

Cronica unui interviu ratat

Ca jurnalisti, am luat de buna fiecare vorba din mesajul de investitura. Si, din dorinta de a vedea care este strategia noului presedinte al ARIS, modul in care isi va pune amprenta asupra institutiei, dar si invatamintele pe care le-a tras din trecut, i-am solicitat, dupa doua saptamani de la investitura, un interviu.

Ni s-au cerut intrebarile dinainte, de buna-credinta le-am transmis, am facut o vizita de curtoazie si am avut noroc chiar de o mica sedinta foto, in asteptarea interviului. Apoi am aflat cu tristete de la Biroul de presa ca doamna Cristina s-a imbolnavit si a fost internata aproape o luna. Am asteptat si ne-am interesat, din cand in cand, politicos, de starea de sanatate a domniei sale.

Purtatoarea de cuvant a institutiei ne-a dat de inteles ca starea sanatatii doamnei presedinte nu se amelioreaza si nu o vom gasi prea curand in sediul din Bulevardul Primaverii. Din informatiile incarcate de pesimism sosite de la ARIS, la aproape doua luni de la investitura, s-ar fi putut crede ca Maria Cristina nu avea prea multe in comun cu investitiile straine si agentia pe care o conducea.

ARIS parea o institutie neguvernata. La un moment dat, a disparut din institutie si purtatorul de cuvant care ne incuraja si ne mai tinea la curent cu starea sanatatii Mariei Cristina. Sunand in urma cu doua saptamani la biroul presedintelui ARIS, am avut parte de o scena decupata parca dintr-o piesa de teatru absurd.

Cinci persoane diferite au raspuns in decurs de o jumatate de ora la numarul de telefon de la biroul presedintelui ARIS, toate indrumandu-ne spre purtatorul de cuvant care - culmea! - este detasat pe un alt proiect, intr-o alta institutie. O degringolada de exceptie.

Si brusc, intr-un cotidian central, a aparut Maria Cristina, cu un interviu cuminte despre investitii si oportunitati. Ne-am bucurat afland ca poate ne-am inselat si este bine-sanatoasa, dar atunci ne-am intrebat, pentru prima data, daca starea de rau a presedintelui ARIS nu cumva avea ceva in comun cu intrebarile pe care noi i le transmiseseram pentru interviu.

Fiindca, dincolo de strategia proprie de conducere a unei institutii extrem de importante in aceasta perioada, voiam sa stim mai multe si despre calitatea sa de om de afaceri, de asociat (cu 50% din partile sociale) la firma Mini Prix Discount Concept SRL, despre meseria de medic, abandonata, si despre masterul aflat in derulare la SNSPA.

Cine raspunde castiga

Iata cateva dintre intrebarile pe care i le-am adresat presedintelui ARIS si posibile variante de raspuns:

1. "Anul 2004 a inregistrat un record al investitiilor straine in Romania. Cum credeti ca va arata 2005 din acest punct de vedere? Care este suma estimata pentru ISD anul acesta si in 2006 (proiecte in derulare, intentii anuntate)?"

La aceasta intrebare ne raspunsese deja Biroul de presa cu cateva saptamani inainte de numirea Mariei Cristina la conducerea ARIS. Tot Biroul de presa ne-ar fi raspuns corect si de aceasta data.

2. "Care vor fi primele masuri pe care le veti lua dupa perioada de acomodare cu noua functie?"

Aici ne-ar fi putut raspunde orice. Am fi crezut-o...

3. "Ce a insemnat pentru dumneavoastra perioada de actionar-manager la Mini Prix? Experienta? Training? Ce ati invatat in aceasta perioada? Sunteti in continuare actionar la aceasta firma? Aveti actiuni si la alte firme?"

Aici nu trebuia decat sa repete ce a trecut in declaratia de avere si de interese. Actionar la Mini Prix, o firma bine administrata, ce i-a adus dividende de circa 564 milioane de lei net anul trecut.

4. "Cum vedeti relatia cu investitorii straini ? Veti avea consultari cu reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini din Romania? Ce politica veti adopta in relatia cu acest organism?"

Si aici ne-ar fi putut raspunde orice. Am fi crezut-o...

5. "Ati fost surprinsa de decizia numirii dumneavoastra in aceasta functie?"

Chiar eram curiosi sa aflam.

6. " Din momentul in care ati fost numita, v-ati gandit la o strategie proprie (sau care sa poarte amprenta dumneavoastra) pentru aceasta institutie? Sau veti urma strategiile puse in opera de dumneavoastra?"

Aici ne-ar fi putut vorbi o jumatate de ora, iar noi am fi consemnat cu fidelitate tot.

7. "Ce tipuri de investitii vom incuraja pe viitor (greenfield, brownfield)? Care se anunta a fi cele mai importante proiecte investitionale in 2005 si 2006?"

8. "Care credeti ca vor fi cele mai interesante domenii pentru investitori in 2005?"

Si la aceste intrebari ne raspunsese deja Biroul de presa cu cateva saptamani inainte de numirea Mariei Cristina la conducerea ARIS. Tot Biroul de presa ne-ar fi raspuns corect si de aceasta data.

9. "Care sunt domeniile pe care le-ati recomanda investitorilor straini si de ce?"

O proba ce ar fi demonstrat, poate, abilitatile de manager.

10. "Timp de patru ani, ati fost studenta la medicina si director la Mini Prix. Facultatea de Medicina este cunoscuta drept una foarte pretentioasa, cronofaga si energofaga. V-ati simtit mai mult atrasa de afaceri? De ce nu profesati medicina?"

Raspunsuri, de asemenea, foarte interesante...

11. "In ultimii ani ati facut un efort pentru a capata cunostinte noi despre administratie la SNSPA. Va pregatiti sa deveniti unul dintre tehnocratii de care guvernele (indiferent de culoare) nu se pot lipsi sau veti merge pe o cariera politica, menita a completa realizarile din plan profesional?"

Eram doar curiosi sa vedem in ce masura politicul poate influenta cariera.

12. "Calitatea de actionar (capatata inca din vremea studentiei) arata un spirit antreprenorial activ. Jucati la bursa, faceti speculatii financiare? Care credeti ca vor fi afacerile cele mai rentabile in urmatorii doi-trei ani?"

Aici ne putea vorbi despre vanzarea partilor sociale de la Mini Prix Discount Shop SRL, despre terenul vandut in decembrie anul trecut catre Mini Prix Discount Concept SRL pentru 30 de milioane de lei, despre plasamentele la bancile Finansbank Romania, NBG Romania, ING Romania si fondul cu capital de risc Smart Invest.

Toate, de altfel, informatii publice, trecute in declaratiile de avere si de interese completate pe propria raspundere.

13. "Ce v-ati propus pentru acest an in fruntea ARIS?"

Chiar eram curiosi sa aflam.

14. "Regiunea de dezvoltare Nord-Est (in care intra si zona natala) are investitii straine putine. O veti sprijini, recomandand-o investitorilor straini?"

Era intrebarea care ne apropia de finalul interviului.

15. "Ce credeti ca veti face anul viitor, pe vremea aceasta?"

Un final apoteotic, in care ne putea vorbi despre politica, afaceri sau cariera, dupa cum i-ar fi fost voia.

Dar n-a fost sa fie…

SFin va continua seria interviurilor cu oamenii care ocupa functii-cheie in administratie si va incerca si mai departe sa-i scoata in fata pe cei pentru care astfel de functii par niste palarii prea mari, care nu se potrivesc cu decorul.

ARIS are nevoie de buni specialisti, de oameni sanatosi, capabili sa participe la nesfarsite runde de intalniri cu investitorii, sa stea peste program si sa aiba un singur tel: mai multe investitii atrase de Romania.

Tara aflata intr-o competitie disperata pentru banii investitorilor straini cu Polonia, Ungaria si, de ce nu, cu vecinii bulgari pentru care, iata, de ceva vreme, carnetul de partid si-a mai pierdut din semnificatia de odinioara.