Principalele partide de pe scena politica au salutat la unison eliberarea jurnalistilor romani din Irak.Pozitia lor difera insa cand vine vorba de merite si responsabilitati.

De la entuziasmul Partidului Democrat, la calendarul retragerii din Irak cerut de PPRM si trecand prin comunicatul PSD despre o tara roz care ar fi reactionat cu intelepciune pe parcursul crizei.

Presedintele PD, Emil Boc a declarat ca eliberarea celor trei jurnalisti romani si a calauzei lor este un succes incontestabil al celulei de criza de la Palatul Cotroceni, condusa de presedintele Traian Basescu.

Emil Boc a vorbit despre abilitatea autoritatilor romane de a proteja atat viata celor patru cetateni romani, cat si respectarea angajamentelor internationale ale Romaniei.

"Cred ca a fost o dovada de maturitate politica si de responsabilitate, in acelasi timp, a autoritatilor romane, care nu au cedat acestui santaj, n-au luat decizii la cald, pripite, ci dimpotriva au gasit solutiile potrivite care au adus si jurnalistii acasa iar Romania a ramas credibila pe plan international ca

un partener pe care se poate conta odata ce si-a luat un angajament"- a declarat Emil Boc.

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu saluta la randul sau eliberarea ostaticilor si insista ca mass-media sa dea dovada de retinere in urmatoarele doua saptamani, adica sa respecte, cu alte cuvinte, apelul facut de presedintele Traian Basescu.

Principalul partid de opozitie, PSD a salutat, de asemenea, intr-un comunicat semnat de presedintele Mircea Geoana, eliberarea celor patru cetateni romani.

Comunicatul imparte meritele, in ordine, intre societatea civila, colegii din mass-media, comunitatea musulmana, autoritati, ansamblul clasei politice romanesti, la care se adauga si solidaritatea comunitatii internationale.

Comunicatul PSD vorbeste de "intelepciunea si cumpatarea dovedita de clasa politica romaneasca".

Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a declarat: "Noi nu am fost in situatia de a ne dori sa fructificam diferitele elemente ale manierei in care a fost gestionata aceasta criza in scopuri politice. Dimpotriva, am fost rezervati."

PPRM spune prin vocea dputatului Lucian Bolcas un "Slava Domnului" pentru eliberarea ostaticilor, dar nu se arata la fel de multumit de prestatia autoritatilor si a clasei politice.

PPRM cere stabilirea cat mai curand a unui calendar de retragere a celor circa 850 de militari romani din Irak.

"Am stabilit ca nu avem ce cauta acolo, este momentul sa stabilim in ce mod, corect fata de obligatiile internationale, ne putem retrage de unde n-avem ce cauta. Nu trebuie sa moara romani pe pamant strain"- a declarat Lucian Bolcas.

O cerere asemanatoare vine si din partea unui partid care face parte din alianta de la guvernare. Este vorba de Partidul Conservator, fostul PUR.

Presedintele partidului, Dan Voiculescu a declarat ca va propune coalitiei retragerea trupelor romanesti din Irak.