Dupa patru zile de la concursul european de muzica Eurovision 2005, desfasurat la Kiev, ziaristii de la Chisinau au descoperit mai multe elemente dubioase in ceea ce priveste rezultatele oficiale ale votului, anuntate sambata seara de Republica Moldova.

Comitetul organizatoric ezita sa ofere orice informatii referitoare la modul in care a fost efectuat controversatul clasament.

In acelasi timp, trupa moldoveneasca Zdob si Zdub, clasata pe locul 6 la Eurovision, si-a cerut scuze in fata Romaniei pentru gestul neprietenesc al unor birocrati de la Chisinau, care se presupune ca ar fi masluit rezultatele clasamentului national, ignorand datele obtinute in urma televotingului.

IN SECRET. Suspiciunile au aparut din cauza celor 12 puncte pe care Chisinaul le-a acordat in finala Letoniei, tara care, in semifinala concursului, nu a obtinut din partea Republicii Moldova nici un punct. Situatia devine si mai incitanta daca tinem cont de faptul ca, in semifinala, majoritatea moldovenilor a votat in favoarea Romaniei.

Ca sa-i induca in eroare pe ziaristii porniti in cautarea adevarului, reprezentantii Comitetului Organizatoric de la "Teleradio-Moldova" au lansat un zvon potrivit caruia, in finala, clasamentul a fost intocmit nu in baza rezultatelor televotingului, ci in baza votului juriului, deoarece, spun ei, au existat prea putine apeluri telefonice din partea populatiei.

La etapa a doua, ca sa ingradeasca accesul direct al ziaristilor la membrii juriului si la integratorul responsabil de efectuarea televotingului, Comitetul Organizatoric a secretizat componenta juriului si denumirea companiei care a efectuat televotingul. Numai ca a intarziat.

Mai multi membri ai juriului au declarat ca rezultatele televotingului au fost perfect valabile, rezultate care plaseaza Romania pe primul loc in clasament, cu 12 puncte.

PUNCTAJ MAXIM. Membrii juriului sustin ca daca ar fi fost luat in considerare votul juriului, Romania oricum s-ar fi plasat pe pozitia intai: "Eu am dat punctaj maxim, desigur, formatiei din Romania. Sunt convins ca majoritatea membrilor juriului, colegilor mei din acea seara, a avut aceeasi parere", a declarat Teodor Radulescu.

Si Vlad Gorgos a acordat nota zece reprezentantilor Romaniei: "Cele zece puncte pe care am putut sa le dau i le-am dat Luminitei. Pot sa va spun cu precizie ca si colegilor mei le-a placut Luminita si punctajul maxim a fost dat Romaniei". Un alt jurat, Andrei Sava, sustine ca si el le-a acordat Luminitei & Sistem zece puncte.

"Eu, personal, am pus pe locul intai Israelul, iar pe locul doi am pus Romania."

Astazi "Zdubii" vor avea o intrevedere cu presedintele Voronin, in cadrul careia vor discuta inclusiv chestiunea controversatului top anuntat sambata, la Eurovision, de Republica Moldova. Ei spera, de asemenea, ca-si vor putea recupera banii pe care i-au cheltuit din propriul buget pentru a reprezenta Republica Moldova la concursul de la Kiev.

ADEVARURI

"Am auzit si noi ca n-a functionat televotingul si ca s-a luat parerea juriului. Dar am inteles ca ceea ce s-a anuntat oficial nu a fost nici parerea juriului, ci a altcuiva, pentru ca juriul a dat Romaniei tot 12 puncte" - Corina Caireac, purtator de cuvant Zdob si Zdub

RECUNOASTERE

"Da, Eurovision-ul e politica si geopolitica. Da, Eurovision-ul e show-biz ce necesita investitii financiare enorme. Da, cameramanii si regizorii n-au fost capabili sau n-au dorit sa arate elementele spectaculoase si surprizele show-ului nostru" - Zdob si Zdub

PRIN FAX

"Totul s-a facut prin fax. Ei (compania "Intermobcom" – n.r.) ne-au trimis faxul si ne-au dat pe web o dublura a rezultatelor. Faxul a fost avizat de "Teleradio-Moldova" si trimis inapoi, dupa care a fost citit in emisie" - Vasile Duca, reprezentantul Comitetului Organizatoric al Companiei "Teleradio-Moldova"

Vot blamat de moldoveni

Responsabilii din cadrul companiei "Intermobcom", care a contabilizat rezultatele televotingului, au refuzat sa discute cu ziaristii, mentionand ca datele sunt secrete si ca ar fi protejate prin contracte de confidentialitate semnate cu o companie specializata din Ucraina si cu Compania "Teleradio-Moldova".

REGULI. Intrebat cate voturi electronice au fost inregistrate in cadrul televotingului, reprezentantul Comitetului Organizatoric din cadrul Companiei "Teleradio-Moldova", Vasile Duca, a raspus: "Din pacate, inca nu stiu cate sunt la numar, dar, conform regulilor de joc, mai sunt inca doua saptamani pana cand organizatorii ni le vor spune".

Intrebat cine i-a dat prezentatoarei foaia cu rezultatele pe care le-a citit in finala, Duca a raspuns ca "totul s-a facut prin fax. Ei (compania "Intermobcom" – n.r.) ne-au trimis faxul si ne-au dat pe web o dublura a acelorasi rezultate. Faxul a fost avizat de catre compania "Teleradio-Moldova" si trimis inapoi, dupa care a fost citit in emisie".

MISTER. Solicitata sa comenteze rezultatele clasamentului oficial a Eurovisionului anuntat de Republica Moldova, purtatorul de cuvant al trupei Zdob si Zdub, Corina Caireac, ne-a spus ca le este rusine in fata Romaniei si ca mizeaza pe o investigatie profesionista din partea ziaristilor, care sa dezlege misterul acestui vot blamat de societate.

"Am auzit si noi acest zvon, ca n-a functionat televotingul si ca in cazul acesta, conform Regulamentului, s-a luat parerea juriului. Dar noi am inteles ca ceea ce s-a anuntat oficial nu a fost nici parerea juriului, ci a altcuiva, pentru ca juriul a dat Romaniei tot 12 puncte. Ce s-a intamplat, noi nu stim. Speram ca presa va dezlega acest mister.

Cert este faptul ca acest incident se va rasfrange negativ asupra trupei noastre, care s-a bucurat de mare succes in Romania."