Imediat dupa eliberarea sa din inchisoare, chiar in ziua cand se implineau 15 ani de cand ocupase Capitala, Miron Cozma a tinut un lung discurs ziaristilor prezentandu-se ca un cavaler al dreptatii si adevarului,

un vechi anticomunist, o victima a "tovarasului" Iliescu (care l-a gratiat!) si a securitatii si a promis "mari surprize" in privinta celor care au spart sediile partidelor, ale ziarelor de opozitie, ale Universitatii - si capetele studentilor si trecatorilor.

Cozma si-a cerut scuze "victimelor mineriadei" considerand insa ca aceasta ar trebui sa se numeasca "iliesciada" intrucat "minerii au fost manipulati" iar crimele s-au produs inainte de venirea lor. Alta manipulare.

Crimele prin impuscare (7) s-au produs pe 13 dar celelalte, peste o suta, s-au produs prin tortura in 14-15 iunie.

Dupa ce a pus la punct presa care se inghesuia in jurul sau cersindu-i emisiuni, Cozma a binecuvantat Romania considerandu-se si lasandu-se considerat un patriarh al dreptatii, in timp ce pe micile ecrane continua parada ganditorilor care acuzau "mineriada politica" si propagandistica utilizata de FSN in ´90 impotriva Pietei Universitatii - pe care l-a vremea aceea o injurau.

Tocmai cand incepeai sa crezi ca mineriada invinge inca o data Piata Universitatii (prin politicienii, minerii si ziaristii sai care-si sadeau flori pe toate ecranele), la "Realitatea TV", in emisiunea dlui Turcescu, a aparut - fireste dupa Miron Cozma, care a mai tinut un discurs lung si aberant - fostul presedinte Emil Constantinescu.

In sfarsit, cineva a pus lucrurile la punct dupa ce travestitii mineriadei ocupasera din nou Piata Universitatii - unde "CTP facea ordine". Vorba ceea, cine are audienta rade Piata.

Dl Constantinescu a demontat toate minciunile lui Cozma aducand dovezi ca adevarul se stie, dosarele mineriadei ´90 exista si vinovatii sunt identificati: in "jurnalul" armatei sunt inregistrate ordinele succesive prin care dl Iliescu chema armata impotriva manifestantilor si coordona asedierea Capitalei pe 13 iunie.

Fostul presedinte a vorbit despre torturarea a peste o mie de persoane in lagarele de la Magurele si Baneasa dovedind ca atunci cand le multumea minerilor la plecare, dl Iliescu stia de aceste crime. Interventia dlui Constantinescu a salvat astfel, dupa 15 ani, ziua de 14 iunie 2005 din bratele si gura lui Miron Cozma si a adversarilor Pietei Universitatii care ocupasera acum si televiziunile.

Dupa 15 ani de libertate si democratie, am avut in sfarsit si o jumatate de ora de adevar. In ritmul acesta, probabil ca peste 5 ani vom avea un sfert de ora de adevar - daca nu suntem prea optimisti. Fiindca o fi avand minciuna picioare scurte - dar umbla cu limuzina.