Comisia speciala pentru modificarea Regulamentului Senatului a reusit, dupa mai bine de trei luni de dezbateri, sa "creioneze" o forma finala care va permite ca actualul presedinte al Senatului sa poata fi schimbat inainte de expirarea mandatului de drept. Astfel, revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi ceruta si de jumatate plus unul din numarul total al senatorilor.

Solicitarea insa se va depune la Biroul Permanent al Senatului, care va decide sau nu includerea pe ordinea de zi a plenului. Noul regulament este permisiv si in ceea ce priveste constituirea unui nou grup parlamentar daca cel putin sapte senatori independenti doresc sa se constituie intr-un grup parlamentar propriu.

Comisia a mai decis ca votul prin corespondenta sa poata fi practicat, dar numai in anumite conditii. Daca un coleg senator este plecat in strainatate pentru o misiune hotarata de Senat, acesta poate face uz de votul prin corespondenta. Regulamentul precizeaza ca nici un senator nu poate lipsi nemotivat de la sedintele de plen sau ale comisiilor din care fac parte.

Sanctiunea pecuniara se aplica doar atunci cand alesul chiuleste mai mult de 8 zile consecutiv. Prevederea exista inca din regulamentul vechi, iar senatorii din comisie nu au modificat-o. Fiecare senator are insa dreptul la opt zile de concediu in timpul unei sesiuni parlamentare.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca votul in plen asupra regulamentului se va da abia in sesiunea din toamna.