Cu sprijinul tacit al parlamentarilor PC (PUR) din Comisiile juridice, social-democratii si peremistii din comisiile reunite de resort ale Parlamentului au obtinut ieri eliminarea prevederilor considerate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala din cadrul pachetului de legi privind justitia.

Amenintati de spectrul anticipatelor, cei doi conservatori membrii ai celor doua comisii, senatorul Gavrila Vasilescu si deputatul Sergiu Andon, s-au folosit de nerespectarea dispozitiilor constitutionale pentru a le da un avertisment colegilor din coalitia guvernamentala.

Aceiasi parlamentari insa, in momentul in care Cabinetul Tariceanu si-a asumat raspunderea in parlament, nu au ridicat nici o obiectie si au sustinut prevederile, votand chiar impotriva caderii Guvernului. Singurul amendament propus si votat de catre membrii prezenti a fost cel al deputatului Andon.

Potrivit acestuia, se pastreaza discriminarea pozitiva continuta de altfel in prevederile Legii 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform caruia atat presedintele cat si vicele CSM nu pot desfasura activitate paralela de judecator sau procuror pe durata exercitarii acestui mandatului la CSM, la incetarea acestei functii putand sa revina la calitatea detinuta anterior alegerii

in CSM.

In rest, spre surpriza si apoi resemnarea colegilor de coalitie, conservatorii au votat cot la cot cu cei din Opozitie pentru eliminarea articolelor care atentau la privilegiile membrilor CSM si ale corpului de magistrati, scorul fiind foarte strans, de 15 la 14.

Spiritele au fost de altfel destul de incinse la auzul declaratiei de principiu formulate de catre presedintele Comisiei de resort senatoriale, Peter Ekstein Kovacs, de la UDMR, care a anuntat ca parlamentarii Uninuii nu sunt dispusi sa voteze modificarile care vor fi aduse pachetului de legi privind justitia.

Aceasta este de fapt si pozitia convenita in cadrul intalnirii de ieri dimineata a reprezentantilor coalitiei.

Cu atat mai curioasa a fost in acest context pozitia celor doi reprezentanti ai partidului condus de Dan Voiculescu.

„Nimeni si in nici un protocol de coalitie nu scrie ca trebuie sa incalcam Constitutia si dispozitiile Curtii Constitutionale. Nu pot sa dau un vot pe dispozitii politice cand e vorba de Constitutia Romaniei“, a spus reprezentantul PUR, Gavrila Vasilescu.