In ultima zi a sesiunii extraordinare, senatorii coalitiei majoritare au reusit "uimitoarea performanta" de a pica la vot principalele ordonante de urgenta adoptate de Executiv in aceasta vara. Faptul ca opozitia a incercat cu perseverenta sa bage bete in roate coalitiei e usor de inteles. Nu la fel stau insa lucrurile in ceea ce-i priveste pe senatorii PNL, PD, UDMR si PC.

In loc sa se mobilizeze si sa vina la sedinta stiind ca au o majoritate foarte fragila, acestia au sabotat prin chiulul in masa ordonantele propriului Guvern. Asa s-a ajuns ca un amendament al pesedistului Doru Ioan Taracila privind posibilitatea revocarii presedintelui Traian Basescu cu majoritatea voturilor celor prezenti la un referendum in acest sens sa fie adoptat.

Cele sase ore de dezbateri de ieri se pot caracteriza cel mai bine prin cuvantul "circ". Opozitia tipa in gura mare ca unele ordonante sunt neconstitutionale, iar puterea cauta stratageme pentru a trage de timp, intrucat inregistra lipsuri la capitolul numar de senatori.

Legea referendumului nu se mai modifica

Presedintele Traian Basescu nu poate convoca un referendum pe tema "reforma in Justitie si combaterea coruptiei". Dupa indelungi certuri intre senatorii puterii si cei ai opozitiei, ordonanta Guvernului care dadea posibilitatea unui astfel de referendum a fost respinsa.

Principalii vinovati de acest rezultat sunt chiar parlamentarii coalitiei, care nu au reusit sa se stranga in numar de 69 - cat reprezinta minimumul de voturi pentru adoptarea unei legi organice.

Constienta de faptul ca ordonanta va fi respinsa din pricina absenteismului, senatorul PD Maria Petre a propus inca de la inceput retrimiterea acesteia la Comisia juridica. Vacaroiu s-a opus, pe motiv ca ar fi neconstitutionala. Si de aici au inceput disputele, care au dus la intreruperea dezbaterilor, pentru ca "juristii Aliantei sa se puna de acord".

Numai ca aliatii aveau doar doua variante mari si late. Ori amana votarea ordonantei in speranta ca va fi adoptata tacit, ori accepta sa o supuna la vot si va fi respinsa, ceea ce de altfel s-a si intamplat.

Curios este faptul ca Maria Petre nu a fost sustinuta de nici un coleg din Alianta. In schimb, pesedistii au cerut in valuri votarea ordonantei, si nu amanarea ei. "Suplimentar, noi in Comisia juridica nu avem ce discuta..., nu se impune retrimiterea la comisie", a declarat Taracila, sustinut puternic de Vacaroiu. Intr-un final au avut castig de cauza.

Surpriza a venit insa, inainte de exprimarea vreunui vot, din partea aceluiasi Taracila. El a propus un amendament prin care "demiterea presedintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii". Aflati intr-o inexplicabila stare de amorteala, senatorii coalitiei au votat amendamentul lui Taracila, aruncandu-l pe Basescu pe marginea prapastiei.

Au avut insa noroc. Ordonanta de modificare a Legii referendumului a fost respinsa, pe motiv ca nu a intrunit cele 69 de voturi necesare unei legi organice. O data cu aceasta a picat, evident, si smecheria lui Taracila.

Batjocura lui Iorgovan

O alta ordonanta cu greutate respinsa din cauza numarului insuficient de voturi ale aliatilor a fost cea privind modificarea Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.

Aici s-a remarcat de departe pesedistul Antonie Iorgovan care, in pragul unei crize de nervi (pentru a cata oara?!), a catalogat proiectul de lege drept unul "neconstitutional, otravit si ticalos" si a cerut respingerea lui. A fost respins insa nu datorita lui Iorgovan, ci a absenteismului aliatilor.

In toiul urletelor aruncate de la tribuna, Iorgovan si-a gasit timp sa sara si-n apararea fostilor pesedisti, actuali membri ai Curtii Constitutionale, care ar fi pe nedrept atacati de actuala putere si de presa. "Au sarit toti cei de la putere pe membrii Curtii Constitutionale... pe toti la rand. In fond, ce au facut acei oameni?! Au declarat neconstitutionale niste articole de lege...

Nu asta e rolul lor?".

In rest, senatorii au trecut pe banda rulanta cele peste 20 de legi ordinare care nu aveau nevoie de pragul de 69 de voturi.

(Andreea Nicolae, Tomita Petcu)