Intentia Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a majora impozitele platite pentru masinile de lux si vile ar putea sa dea nastere la abuzuri, ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "In principiu este corect sa se aplice impozite mai mari la vilele si masinile de lux.

Oamenii de afaceri sunt de acord cu aceasta intentie a Ministerului Finantelor, numai daca nu se vor face abuzuri", a precizat Parvan. Potrivit acestuia, trebuie ca aceste impozite sa fie aplicate si in functie de valoarea imobilelor sau a masinilor. "Exista localitati rurale unde casele sunt construite in mod traditional si au suprafete destul de mari.

Insa aceste imobile nu au aceeasi valoare ca si cele din Bucuresti, de exemplu. Casa de la tara poate ca are peste 200 metri patrati, dar este mult mai ieftina decat o vila din Capitala. La fel si in cazul masinilor. O persoana care isi cumpara un harb de masina, la mana a doua, care are peste 2.000 cmc, nu poate sa plateasca un impozit ca pentru un automobil de lux.

De aceea, la elaborarea proiectului de act normativ trebuie avute in vedere si aceste lucruri", a precizat secretarul general al AOAR. Acesta a mai spus ca anuntul privind majorarea acestor impozite a aparut cam "brutal", fara sa fi fost puse la punct criteriile de aplicare.

O alta problema este ca daca nu vor fi luate in considerare si valoarea imobilelor, si locul unde sunt ele situate, multi dintre romanii care lucreaza in strainatate vor fi descurajati sa isi mai construiasca case in satele de unde provin. Ministerul Finantelor vine in contradictie cu filosofia actualului Executiv potrivit careia fiscalitatea romaneasca va avea la baza cifra "16".

Ministerul Finantelor a anuntat in nenumarate randuri ca "16" va fi cifra magica pentru majoritatea impozitelor. De la 1 ianuarie 2006 urmeaza sa fie impozitate cu aceasta cota profitul, venitul, precum si dividendele, tranzactiile speculative imobiliare, dobanzile si castigurile din piata de capital.

Mai multe variante pentru cotele de impozitare

Mentionam ca ministrul finantelor, Ionut Popescu, a anuntat ca institutia pe care o conduce a elaborat mai multe variante ale unui proiect de lege privind majorarea impozitelor platite pentru masinile de lux si vile. Popescu a precizat ca este vorba de autoturismele cu capacitate mai mare de 2.000 de centrimetri cubi si imobilele cu suprafete de peste 100 de metri patrati.

"Daca vorbim de masini, este vorba de o crestere substantiala. E anormal ca aceia cu masini de chiar 5.000 sau 6.000 de centimetri cubi sa plateasca un impozit modic, de cateva sute de lei", a explicat Popescu. El a aratat ca modelul este aplicat atat in Statele Unite, cat si in tarile din Uniunea Europeana.

"Consider ca este o distributie corecta a poverii fiscale, conform cu ceea ce se intampla si in alte tari. Atunci cand vrei sa ai o masina puternica, trebuie sa platesti si un impozit pe masura", a adaugat Popescu.

In ceea ce priveste impozitele pe locuinte, cota de impozit va creste in functie de suprafata construita. Noul act normativ ar putea fi promovat in Guvern si aprobat saptamana viitoare. In privinta cuantumului acestor impozite, exista mai multe variante.

Impozite mai mari pentru doar 5% din imobile

Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), sustine ca doar 5% din imobile au suprafete mai mari de 100 metri patrati. "Acum impozitul pe care il platesc cei care au vile este intr-adevar foarte mic. De aceea, pot spune ca este o masura buna. Cei care au vile si masini de lux isi vor putea permite sa plateasca mai mult.

In toate statele civilizate din lume se aplica un astfel de sistem de impozitare", ne-a spus Liviu Ureche.

Si secretarul general al AOAR considera ca actualele impozite pe care le platesc posesorii de vile sunt prea mici. "Acum, in loc de un milion, va plati 10 milioane lei. Si nu cred ca cei care au vile nu-si pot permite sa plateasca un astfel de impozit. La fel si la masini. Nu cred ca cineva care nu-si poate permite o garsoniera isi cumpara un Jeep", a spus Parvan.

Ilie Serbanescu, analist economic, considera, la randul sau, ca este o masura buna care ar fi trebuit sa fie luata de mult. "In sfarsit, s-a ajuns aici. Este o masura care ar fi trebuit sa fie luata cu mult timp in urma", a spus Serbanescu.