Premierul Calin Popescu Tariceanu pare hotarat sa nu renunte la promisiunile facute salariatilor de la Tractorul Brasov: Uzina va fi chiar mai mult decat a fost!

Are si portite s-o faca. Datele problemei sunt:

1.Ionut Popescu, ministrul liberal Finantelor, a declarat, recent, ca nu va semna o asemea hotarare.

2.Salariatii de la Tractorul ameninta cu ample proteste sindicale, in cazul in care situatia lor nu va fi rezolvata.

3.Promisiunile "electorale", atata vreme cat tot plana spectrul anticipatelor asupra coalitiei aflata la Putere, aruncate deja peste gard de premier, in recenta sa vizita la Brasov.

4.Gheorghe Flutur, ministrul liberal al Agriculturii, a iesit joi la rampa, declarind ca este dispus sa ofere o subventie chiar mai mare pentru Brasov si ca respectiva Hotarare de guvern va fi publicata in Monitorul Oficial, chiar si fara acordul ministerului Finantelor.

Tariceanu este, deci, decis sa lase impresia unui om consecvent, hotarat, care nu mai abdica in fata institutiilor statului, colegilor din coalitie, Presedintiei, Curtii Constitutionale sau te mai miri cui.

A ales si o tema delicata - protectia sociala prin siguranta locurilor de munca, pentru o intreprindere de renume, ai caror cei aproximativ 3000 de salariati nici nu prea au alternative, in plan local. Pe fond, scopul fiind nobil, justificarile s-au gasit.

Legea de functionare a Guvernului (invocata deja de Flutur, drept explicatie pentru lipsa avizului Finantelor) stipuleaza, la articolul 27;" Guvernul adopta hotarari si ordonante in prezenta majoritatii membrilor sai. Hotararile si ordonantele se adopta prin consens. Daca nu se realizeaza consensul, hotaraste Primul ministru".

Populism la buza legii

Cu alte cuvinte, cu sau fara avizul Finantelor - sau chiar cu o nota de fundamentare negativa -, daca majoritatea membrilor cabinetului decid, sub semnatura premierului Hotararea poate fi publicata in Monitorul Oficial si poate produce efectele scontate.

Fiind vorba despre o cheltuiala bugetara, Finantele vor fi oricum obligate sa ia in calcul, pentru proiectia bugetara, prin rectificare, cuantumul financiar ce face obiectul Hotararii de guvern in cauza.

Caracterul si politica

Problema este transferata in planul orgoliilor personale. Ionut Popescu a declarat, recent, ca ia in calcul inclusiv demisia, daca va fi obligat sa semneze actul cu pricina. Joi, in schimb, unul dintre consilierii sai spunea ca, atata vreme cat nu a fost fortat, lui Popescu i-ar fi disparut obiectul demisiei.

S-a facut pace? Va exista majoritate in Guvern? Traian Basescu va avea o alta parere? Se va razgandi premierul Calin Popescu Tariceanu, la fel ca si in cazul demisiei? Vom vedea! Cert este, deocamdata, faptul ca, pe fondul unei situatii de criza la Tractorul Brasov, la Bucuresti se fac prea multe calcule electorale si prea putine programe economice.