1. Claudio Gatti

Prevestirea

Thriller esoteric

Traducere de Geo Vasile

Colectie: Biblioteca Polirom

Cat a trait, I.P. Culianu a fost un om enigmatic. Iata insa ca si moartea sa continua sa fie invaluita in mister. Cine putea sa ucida, in mai 1991, la Chicago, un reputat istoric roman al religiilor, se intreaba Claudio Gatti, autorul roma­nului Prevestirea, in timpul amplei sale documentari in Statele Unite si Europa.

Scrisa alert, scandata in 24 de capitole, cartea se citeste cu sufletul la gura da­to­rita dramei politiste pe fundalul me­tro­polei americane, dar mai ales mizei extraordinare pentru cititorul roman: asasinarea profesorului Culianu, urmas la Catedra de Istorie a religiilor de la Divinity School al lui Mircea Eliade, dar si evaluator lucid al trecutului poli­tic al savantului.

Cazul Culianu nu este numai un dosar politist, ci si unul politic, european si mondial, personajul Culianu fiind pre­zentat in toata parabola exilului sau american, cu obsesiile sale de per­se­cutat politic, dar si cu eruditia si me­moria lui fabuloase, cu aplecarile sale spre magie si divinatie.

Claudio Gatti s-a nascut la Roma in 1955. Intre 1986 si 1995 este corespondent in Statele Unite al saptaminalului L’Europeo ; se dedica jurnalismului de investigatie, publicind, din 1989, o serie de articole in Corriere della Sera. A contribuit la lucrarea Negustorii mortii, despre traficul de arme in Irak.

In 1991 scrie, impreuna cu Roger Cohen de la New York Times, o biografie a generalului Norman Schwarzkopf : In centrul furtunii : viata generalului H. Norman Schwarzkopf.

A mai publicat Ramine intre noi (1991), in care prezinta relatiile secrete dintre Statele Unite si Italia de la finele celui de-al doilea razboi mondial pina la sfirsitul Razboiului Rece, si, impreuna cu Gail Hammer, Al cincilea scenariu (1994), o investi­gatie asupra misteriosului accident de avion de la Ustica, oferind o solutie tulburatoare numeroaselor intrebari ramase multa vreme fara

raspuns.

2. Ismail Kadare

Fiica lui Agamemnon • Succesorul

Traducere din limba albaneza, postfata si note de Marius Dobrescu

Colectie: Biblioteca Polirom

In acest volum sint reunite doua romane care urmaresc destinul acelorasi personaje, creind unul dintre cele mai desavirsite ansambluri literare semnate Ismail Kadare.

Primul roman, Fiica lui Agamemnon, scris in 1985, este o amara poveste de dragoste, o dragoste interzisa intr-o societate in care opereaza reguli morale cazone, iar puritatea constiintelor e pazita cu strictete de un aparat represiv de o duritate excesiva.

Al doilea roman, Succesorul, scris in anii 2002-2003 readuce in discutie misterioasa moarte a celui care trebuia sa fie urmasul liderului comunist Enver Hodja.

Romanul evoca perioada tirzie a comunismului albanez, anul 1981 si urmatorii, rastimp in care dictatorul Enver Hodja, batrin si bolnav, isi pierduse orice control si organiza spectacole politice sinistre, care culminau adesea cu eliminarea celor mai apropiati colaboratori ai sai. Unui asemenea scenariu i-a cazut victima Succesorul sau.

Iar acesta nu poate fi altcineva decit generalul Mehmet Shehu, vechi camarad de arme al Sefului de la Tirana si prim-ministru pina in decembrie 1981, cind este gasit impuscat in vila sa.

Ismail Kadare s-a nascut la 26 ianuarie 1936, la Gjirokastër, un mic oras din sudul Albaniei. A absolvit Facultatea de Filologie la Tirana, apoi si-a continuat studiile literare la Moscova, la Institutul de Literatura „Maxim Gorki“, unde a fost coleg cu marii scriitori sovietici ai epocii.

A debutat cu poezie, primele sale doua volume (Visari juvenile, 1954, si Melancolie, 1957) anuntind deja un talent de exceptie. Saltul la proza a fost facut cu romanul Generalul armatei moarte (1966), considerat una dintre primele douazeci de carti ale deceniului sapte.

Au urmat alte romane care i-au consolidat faima inter­nationala : Cetatea, Cronica in piatra, O capitala in noiembrie, Iarna marii insingurari si Concert la sfirsit de toamna. O alta aparitie remarcabila o constituie Moartea care ne-a unit, zguduitoare carte-docu­ment despre evenimentele din Iugoslavia ultimilor ani.

Ismail Kadare a fost nominalizat de patru ori la Premiul Nobel pentru literatura, iar in luna iunie a anului 2005, lui Ismail Kadare i s-a decernat primul Man Booker International Prize, premiu care va fi acordat anual unui autor in viata pentru contributia deosebita in domeniul literaturii universale.

Din opera lui Ismail Kadare, in colectia „Biblioteca Polirom“ au aparut Generalul armatei moarte (2002), Florile inghetate din martie (2003), Piramida (2003) si Aprilie spulberat (2004).

3. W. Somerset Maugham

Luna si doi bani jumate

Traducere si note de Andrei Bantas

Colectie: Biblioteca Polirom

Romanul care i‑a adus lui W. Somerset Maugham celebritatea internationala si care continua sa‑i captiveze si pe citi­torii de astazi, Luna si doi bani jumate porneste de la biografia iesita din co­mun a faimosului pictor francez Paul Gauguin. Charles Strickland, alter­ ego al lui Gauguin, este un bancher lon­donez bogat, care duce o viata asezata.

In acelasi timp, Strickland este posedat de o dorinta fierbinte de a picta, do­rinta care il impinge spre un sacrificiu imens: paraseste Londra, pleaca la Paris, apoi in Tahiti, lasindu‑i pe cei apropiati in mizerie. Departe de civi­lizatie, Strickland picteaza necon­tenit, devenind unul dintre cei mai mari pic­tori ai lumii.

Chinurile si sfisierea inte­rioara a bancherului, care isi ur­meaza destinul indiferent de conse­cinte, de­vin un simbol al blestemului artistului de geniu, care plateste adeseori un pret mult prea mare pentru a‑si urma che­marea. Luna si doi bani jumate a cunoscut mai multe ecranizari, cea din 1959 avindu-l in rolul principal pe Laurence Olivier. <>

W. Somerset Maugham (1874‑1965) este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori ai secolului XX, a cunoscut mai intii succesul ca dramaturg, piese precum Lady Frederick (1907), Jack Straw (1908), Al zecelea om (1910) aducindu-i o larga popularitate.

Romanul Robie (1915) il impune fulgerator si este urmat de Luna si doi bani jumate (1919, probabil cea mai faimoasa carte a sa), Valul pictat (1925), Placerile vietii (1930), Vila de pe colina (1941), Taisul briciului (1944), Catalina (1948).

Celebrele sale povestiri, reunite in volume precum A tremurat o frunza (1921) sau Sase povestiri la persoana intii (1931), considerate capodopere ale litera­turii engleze, au inspirat numeroase ecranizari. A mai scris carti de calatorii si eseuri (Bilant, 1938; Puncte de vedere, 1958).

In 1947 instituie Somerset Maugham Award, premiu care se acorda anual unui autor englez sub treizeci si cinci de ani. Cartile sale sint traduse in toata lumea si s‑au bucurat, multe dintre ele, de ecranizari celebre.

4. Georges Simenon

Domnul Gallet a decedat

Traducere de Nicolae Constantinescu

Colectie: Seria Maigret

Intr‑un hotel din Sancerre, unde este cunoscut sub numele de domnul Clément, Emile Gallet a fost ucis, in timp ce sotia lui il credea la Rouen, exercitindu‑si meseria de comis­‑voiajor.

Maigret isi incepe ancheta si descopera ca, in ziua crimei, Gallet a avut o altercatie cu Tiburce de Saint­‑Hilaire, castelan vecin cu hotelul, si alta cu fiul sau Henry, venit din in­timplare in regiune, unde amanta lui, Eléonore Boursang, se afla in vacanta. Se ajunge rapid la concluzia ca nici unul dintre cei trei nu putuse sa comita crima.

In realitate, Gallet nu mai era comis‑voiajor de optsprezece ani; traia din extorcarea de bani de la legitimistii care doreau revenirea Bourbo­nilor pe tronul Frantei. Cu acesti bani furati, Gallet, bolnav, con­tractase o asigurare pe viata in fa­voarea sotiei sale. Numai ca, de trei ani, un anume domn Jacob desco­perise jocul lui Gallet si il santaja.

In realitate, Jacob era omul de paie al lui Henry Gallet si al amantei sale, care sustrageau in mod regulat bani de la escroc. Maigret continua investi­gatiile...

Georges Simenon (1903-1989) este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori de literatura politista din intreaga lume. A scris peste 200 de romane, traduse in peste cincizeci de limbi, dintre care 75 de romane si 28 de povestiri avindu-l drept personaj principal pe celebrul inspector Maigret. Pina astazi, cartile sale au fost vindute in peste 850 de milioane de exemplare in intreaga lume.

Autorul moare in 1989 la Lausanne, in Elvetia, la virsta de 86 de ani.

La Editura Polirom au aparut: Prima ancheta a lui Maigret (2004), Inspectorul Cadavre (2004), Maigret si scoala crimei (2004), Cazul Louise Laboine (2004), Maigret se teme (2004), Maigret si mortul (2004), Nebunul din Bergerac (2004), Dansatoarea din Gai-Moulin (2004), Asta-i Felicie! (2004), Maigret la New York (2005), Maigret se insala (2005), Maigret la Picratt’s (2005) si Maigret si ucigasul

(2005).

5. Bruno Massa

Secretele unui ten mereu tinar

Ghid practic de ingrijire a pielii

Traducere de Emanuela Stoleriu

Colectie: Hexagon. Sanatate, dietetica

Pielea, tesutul care ne protejeaza, face parte din imaginea noastra; ea reflecta emotiile si evenimentele prin care trecem de-a lungul vietii. De la o anumita virsta insa, pielea nu mai poate raspunde dorintei noastre de a arata mereu tineri.

Aceasta carte va explica de ce imbatrineste pielea, care sint factorii ce duc la degradarea ei si, in acelasi timp, va pune la dispozitie o gama intreaga de tratamente preventive si de remedii: de la cele clasice, naturiste, pina la interventiile chirurgicale moderne.

Din cuprins:

Structura si functiile pielii • Functiile pielii • Tipurile de piele • Influenta hormonilor asupra pielii • Actiunea radicalilor liberi • Cum imbatrineste pielea • Ridurile • Relaxarea pielii • Amplasarea ridurilor si a pielii flasce • Ingrijirea pielii • Tratamentele anti‑imbatrinire • Electroosmoza • Electroterapia • Electroliftingul • Microabraziunea • Peelingul • Tratamentul cu

hidroxiacizi • Tratamentul cu alti acizi exfolianti • Tratamentele injectabile regenerante • Tratamentele injectabile de umplere

Bruno Massa este medic chirurg, specialist in dietologie, anesteziologie, expert in medicina estetica si medicina naturista. A publicat nume­roase volume pe diferite teme medicale : migrene, insomnie, celulita, riduri, procesul de imbatrinire a pielii etc. Corespondent al mai multor publicatii de specialitate, este presedinte al Academiei Italiene de Medicina Vibrationala.