Propunerea de act normativ ce vrea sa aduca modificari Legii Spitalelor votate in 2003, provoaca nemultumiri tuturor.

Asociatia Spitalelor contesta transformarea unitatilor spitalicesti in societati comerciale pe actiuni, Colegiul Medicilor Romani nu doreste excluderea sa din spitale, iar Camera Federativa a Medicilor din Romania critica, mai ales "nemodificarile" pe care proiectul de lege le suporta.

In replica, Ministerul Sanatatii considera ca proiectul de lege va produce mutatii importante in administrarea banilor din sistem, in primul rand ca urmare a stabilirii unor responsabilitati foarte clare.

Florian Popa, Presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania este cel mai aspru critic al noului proiect de lege lansat de Ministerul Sanatatii zilele trecute. Prima nemultumire a sa se leaga de faptul ca spitalul ar putea fi transformat in societate pe actiuni.

"Sunt de acord cu privatizarea, totusi sanatatea publica este si trebuie sa fie ajutata de stat. Este putin cam fortat sa transformam spitalele in societati comerciale. Unitatile medicale sunt totusi un bun public", a declarat Popa.

O alta prevedere a noului act normativ cu care presedintele Asociatiei Spitalelor nu este de acord se leaga de faptul ca profesorii universitari vor fi exclusi din spitale. "Noi pregatim cadre pentru Ministerul Sanatatii, iar patrunderea invatamantului medical in spitale este limitata", spune Florian Popa.

Camera Federativa a Medicilor din Romania (CFMR) este nemultumita si de faptul ca spitalele nu sunt inca furnizoare independente de servicii.

"Am fi asteptat ca acest guvern sa transforme spitalele comuniste in institutii capitaliste. Ar trebui ca spitalul sa fie un furnizor liber de servicii, sa nu mai depinda de Ministerul Sanatatii si de Ministerul Apararii", a declarat Dan Peretianu, presedintele CFMR.

Acesta a spus ca nu crede in posibilitatea transformarii unui spital in societate comerciala pe actiuni. "De obicei spitalele depind de primarii, iar transformarea lor in societati comerciale e imposibila. Doar privatizarea unitatilor spitalicesti este realizabila", a spus Peretianu.

Presedintele CFMR a admis totusi ca proiectul are si parti bune. "In sfarsit a fost foarte bine specificat cine nu are dreptul sa fie director, si s-a tinut cont de eliminarea conflictului de interese", a mai spus Dan Peretianu.

Suparati pe proiectul lui Mircea Cinteza sunt si cei de la Colegiul Medicilor, care nu sunt de acord cu paragraful care ii exclude din conducerea spitalelor.

Reprezentantii Ministerului sanatatii sustine ca proiectul este criticat de cei care, o data cu modificarea legii isi vor pierde o parte din privilegiile la care vechea legislatie le dadea dreptul.

"Colegiul medicilor pierde dreptul de a face parte din consiliile de administratie ale spitalelor, unde nu aveau nici un fel de responsabilitate. Daca spitalul inregistra pierderi, acestea erau acoperite la sfarsitul anului, fara ca vreunul dintre administratori sa fie tras la raspundere", ne-a spus ieri Florin Hozoc, consilier la Ministerul Sanatatii.

Noul proiect creeaza premisele pentru ca spitalul sa functioneze dupa aceleasi principii ca o societate: actionarii poarta raspunderea si, mai mult si-o asuma.

Cu alte cuvinte, viitoarele greseli manageriale vor fi imputate proprietarilor, nu vor mai fi suportate de altii.

"Transformarea spitalelor in societati comerciale va rezolva problema indisciplinei in cheltuirea banului public. Pacientul nu va avea decat de castigat pentru ca va beneficia de servicii in spitale mai bine administrate care vor intra in concurenta", sustine Florin Hozoc.