Cetatenii straini care se angajeaza in Austria au nevoie de un certificat de siguranta necesar pentru inscrierea fortei de munca din strainatate, care lucreaza pe timp limitat si care nu au dreptul de a intra in tara fara viza.

Cererea se depune de catre solicitant la punctul de lucru regional, din zona in care are sediul angajatorul. Pentru solicitare exista formulare conform legislatiei in vigoare care cuprind toate datele importante cu privire la raportul de munca, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Angajatorii austrieci trebuie sa aiba in vedere, conform legislatiei, sa incerce sa angajeze pe locul de munca respectiv un cetatean austriac sau un lucrator strain care este deja pe teritoriul austriac. Eliberarea certificatului de siguranta se face numai in cazul in care pe piata interna nu exista o forta de munca calificata in meseria respectiva sau intr-una similara.

Solicitantul din strainatate are nevoie de un permis de munca, in cazul in care acesta nu beneficiaza de un titlu de sedere sau o dovada/certificat de sedere sau un permis de munca. Incepand cu 1 ianuarie 2003, permisele de munca se elibereaza numai pentru strainii integrati cu titlu de sedere sau pentru forta de munca aprobata pe timp limitat.

Aceasta aprobare de munca este denumita, pentru cel de-al doilea caz, “aprobare de contingent” pentru a fi deosebita de persoanele care primesc permise obisnuite/comune de munca, care de regula sunt eliberate pentru o perioada de un an. Conditia principala pentru eliberarea acestor permise este respectarea obligatiilor de salarizare si munca din Austria.

Pentru acoperirea necesarului suplimetar de forta de munca, ministrul federal pentru economie poate accepta forta de munca straina intr-o anumita ramura economica, pentru anumite grupe de meserii sau regiuni. Aprobarea de contingent este limitata la sase luni, dar poate fi prelungita cu inca sase luni, daca acest lucru este prevazut in reglementare.

Si aici este valabil principiul “prioritatii autohtonilor”, asta inseamna ca, in conformitate cu legislatia, angajatorul trebuie sa verifice daca pentru locul de munca concret exista muncitori austrieci sau straini stabiliti in Austria si in baza calificarii acestora poate fi mediata pentru locul de munca respectiv.

Numai in cazul in care se constata ca o astfel de forta de munca nu este disponibila, se elibereaza aprobarea de contingent.

In cazul solicitarii permisului pentru forta de munca pe termen limitat, trebuie avut in vedere ca, pentru strainii care au nevoie de viza de intrare, trebuie solicitat in primul rand un certificat de siguranta. Pentru persoanele care nu necesita viza de intrare, aprobarea de contingent este suficienta.

Persoanele care nu necesita viza sunt printre altele cetatenii din statele invecinate Austriei, care-si pot solicita titlul de sedere prin prezentarea aprobarii de contingent la Politia pentru Straini din Austria. In afara de cele prezentate mai sus, se acorda aprobari de ocupare pentru persoanele care urmeaza sa execute lucrari auxiliare in agricultura.

Durata acestor aprobari este limitata la sase saptamani si este inscriptionata in documentul de calatorie al titularului prin intermediul punctelor de lucru al AMS si durata de valabilitate este aceeasi cu titlul de sedere.