In urma ultimelor declaratii care ar fi fost facute de Mohammad Munaf anchetatorilor Parchetului Inaltei Curti, dosarul privitor la rapirea celor trei jurnalisti romani, in care sunt acuzati de fapte legate de terorism afaceristul Omar Hayssam si amicul lui retinut la Bagdad tinde sa se transforme intr-o parodie ieftina, cu miros de naftalina orientala.

Ceea ce Munaf a declarat vizavi de ideea lui Omar Hayssam de a-l rapi pe senatorul Vasile Ion, tatal jurnalistei Marie Jeanne Ion, este de fapt o pista falsa.

Contactata telefonic, Marie Jeanne Ion, care a stat in captivitate la Bagdad timp de 55 de zile alaturi de Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, ne-a declarat referindu-se la cele spuse de Munaf: "Mi se pare cusut cu ata alba".

Pe de alta parte, surse judiciare afirma ca Munaf ramane in continuare "cheia afacerii" si ca acesta a inceput sa construiasca scenarii, motiv pentru care este posibil ca el sa fie supus unei expertize pishiatrice. Daca face astfel de dezvaluiri cu discernamant, atunci este clar ca anchetatorii trebuie sa fie foarte atenti pe cine vrea sa scoata el din "ecuatie", si pe cine vrea sa introduca.

Posibil, pe sine insusi, pentru a dovedi ca el colaboreaza cu autoritatile - ceea ce i-ar aduce circumstante atenuante.

Este evident ca Munaf a mintit daca a afirmat ca tatal lui Marie Jeanne trebuia rapit. Mai ramane de dat in vileag si ce metode de a actiona ar fi trebuit puse in aplicare, de vreme ce Marie Jeanne a fost cea care a plecat in Irak la oferta si sponsorizarea lui Omar Hayssam si nu tatal acesteia.

Pe de alta parte, creierul afacerii e posibil - afirma aceleasi surse - sa nici nu fie Omar Hayssam, el si Munaf avand doar "meritul" de a fi executanti complici ai rapirii.