In conditiile nivelului redus de dezvoltare al pietei fondurilor, societatile de administrare a investitiilor (SAI) mizeaza pe cresteri spectaculoase ale activelor in urmatori ani. Intrarea unor noi operatori in sector confirma prognozele.

Anii trec iar industria fondurilor deschise de investitii tot nu reuseste sa impresioneze prin principalii sai indicatori. Cu cel mult 35.000 de clienti activi si active nete de 65 milioane euro, fondurile au in continuare dimensiuni experimentale.

Comparatiile cu situatia acestei industrii in alte tari din Estul Europei aproape ca nu mai necesita comentarii. Prin raportarea activelor nete ale fondurilor deschise din Romania la numarul de locuitori rezulta o valoare de sase dolari, fata de 250 euro in Polonia, 457 euro in Ungaria, 375 euro in Cehia si 296 euro in Slovacia.

Un alt indicator utilizat pentru a surprinde nivelul de dezvoltare al sectorului este raportul dintre valoarea activelor si produsul intern brut. La nivelul Uniunii Europene acest raport este de 32%, in timp ce valorile corespunzatoare pentru Cehia, Ungaria sau Polonia sunt in jur de 4,3%. In schimb in cazul Romaniei indicatorul ajunge la aproximativ 0,2%.

Decalajele existente ii determina pe unii administratori sa considere ca este imposibil ca fondurile noastre sa nu creasca spectaculos in urmatorii ani. Multi operatori financiari considera viabil un astfel de scenariu, dovada ca s–au implicat sau sunt pe cale sa intre in industria administrarii de active.

Dupa preluarea Certinvest de catre Romanian American Enterprise Fund (RAEF) in toamna anului 2003, au urmat alte cateva miscari care demonstreaza ca piata locala trezeste un interes greu de intuit in urma cu trei–patru ani.

La jumatatea anului trecut grupul sloven KD Group, specializat in administrarea de fonduri mutuale, si–a infiintat o subsidiara in Romania si a lansat KD Maximus, primul sau fond mutual (caseta). O alta tranzactie importanta a avut loc in semestrul II al anului trecut si a constat in preluarea SIRA de catre Omniasig Asigurari de Viata, membra a grupului israelian TBI.

Ulterior, in 2005, acesta a iesit din afacerea Omniasig care a fost preluata de Wiener Stadtische.

Si in primul semestru din acest an s–au facut cateva anunturi importante.

Cel mai neasteptat a fost cel al fuziunii prin absortie a Quadrant Asset Management, de catre CA IB Asset Management, subsidiara Capital Invest, membra a HVB Group, companie cu o vasta experienta in Europa Centrala si de Est unde administreaza active de 21 miliarde de euro. Noul operator va fi cu siguranta un nume cu greutate pe piata romaneasca a fondurilor.

Dragos Simion, presedintele Quadrant si actionarul majoritar al acestei societati ne–a declarat ca va vinde catre CA IB toate actiunile sale, inainte de realizarea efectiva a fuziunii, urmand sa detina o functie de management in noua societate.

CA IB Asset Management a lansat in iulie, primul sau fond, “Europa Obligatiuni”, conceput pentru a investi in obligatiuni guvernamentale emise de statele membre ale Uniunii Europene.

Intentiile din urma cu un an ale companiei de a lansa trei fonduri mutuale care sa plaseze resursele atrase pe pietele externe, copiind politicile de plasamente ale unor fonduri de succes ale Capital Invest, nu au putut fi puse in practica. Aceasta deoarece Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a permis realizarea de investitii in strainatate.

CA IB urmareste sa completeze cat mai rapid gama de produse cu un fond monetar si unul pe actiuni care sa investeasca pe pietele din Uniunea Europeana. De asemenea, pe langa Stabilo si Integro, preluate de la Quadrant, in plan mai este lansarea unui fond de actiuni local.

Noutatile nu se opresc insa aici. In toamna, BT Asset Management, membra a grupului Banca Transilvania, intentioneaza sa lanseze un fond diversificat si unul orientat catre investitii in actiuni. De asemenea in sase–noua luni Raiffeisen Bank, Finansbank si Banc Post ar putea deveni si ele active pe piata organismelor de plasament colectiv.

Cele patru banci se vor alatura astfel BCR, BRD Societe Generale si HVB care sunt deja prezente in acest sector.

Distributia va fi cheia succesului

Dincolo de optimismul unor operatori, trebuie sa se constientizeze ca industria nu va ajunge “din inertie” la nivelurile existente astazi pe alte piete din Est.

Cele mai importante piedici in calea expansiunii fondurilor sunt in principal generate de forta financiara redusa a SAI. Cumulat, veniturile din administrarea fondurilor deschise obtinute de toate SAI–urile in 2004 au fost mai mici de 1,5 milioane de euro. In aceste conditii multe societati abia pot suporta costurile aferente unei structuri de personal rezonabile.

Ca atare administratorii au investit minimal in imagine, posibilitatile de marketing fiind drastic limitate. Aceeasi atitudine pasiva a fost adoptata si in constructia unor retele de distributie proactive in relatia cu potentialii clienti.

Este insa absolut necesara apropierea produselor de marea masa a potentialilor investitori astfel incat treptat sa se depaseasca barierele psihologice create de crahul FNI.

Cum in domeniu incep sa vina operatori importanti, dispusi sa investeasca in marketing si vanzari, exista sanse reale ca un numar in crestere de romani sa–si indrepte economiile spre catre fonduri in detrimentul produselor bancare. Deja lucrurile au inceput sa se miste.

Spre exemplu Certinvest si KD Investments Romania au pus la dispozitia clientilor si a potentialilor investitori linii telefonice dedicate (Infoline) pentru a obtine informatii despre fonduri. De asemenea, KD initiaza periodic seminarii ca metoda de abordare a unor grupuri tinta de potentiali clienti.

Un punct slab continua sa il reprezinte calitatea distributiei, bancile demostrand ca nu sunt pregatite si nici motivate sa vanda produse financiare nebancare.

In mod surprinzator, alternativa reprezentata de dezvoltarea unor retele de agenti de vanzari dupa modelul celor utilizate de companiile de asigurari de viata pare sa nu mai reprezinte o prioritate pentru societatile de administrare a investitiilor. Nu pentru ca nu s–ar vrea, ci pentru ca formarea si mentinerea unui astfel de sistem de distributie este dificila si costisitoare.

“Este greu sa gasesti oameni potriviti care sa vanda fonduri mutuale. Agentii ar trebui sa vanda foarte mult astfel incat activitatea de distributie sa fie rentabila”, este de parere Walter Blaj, directorul executiv al Globinvest.

“Realizarea unui sistem de vanzari in sinergie cu o banca si o societate de asigurari va fi cea mai buna solutie de interactiune cu clientii”, a adaugat directorul Globinvest.

La randul sau Dragos Simion, considera ca in pofida actualelor rezultate nesatisfacatoare, tot bancile vor fi principalul canal de “vanzare” al fondurilor mutuale. “In Europa, cine doreste sa cumpere actiuni sau titluri la fonduri merge la banca, acestea fiind conectate cu societatile de brokeraj pentru diferite categorii de operatiuni.

Si la noi se va ajunge in aceasta situatie, desi consider ca si pentru SVM–urile mari ar fi foarte avantajos sa inceapa sa vanda fonduri mutuale clientilor mici in loc sa ii directioneze catre plasamente directe la bursa“, apreciaza presedintele Quadrant.

Singurul operator din piata care va opta pentru distributia prin agenti de vanzari este KD Investments, iar daca rezultatele vor fi promitatoare este de asteptat ca in urmatorii ani si alte SAI sa prinda curaj.

“Sectorul nu va putea sa creasca substantial pana cand nu va exista un numar minim de persoane avizate care sa ofere in mod pertinent toate detaliile de care au nevoie investitorii”, a explica Ion Mincu Radulescu, presedintele KD Investments Romania.

Mentionam ca firma slovena intetioneaza sa puna la punct o retea de centre de distributie a produselor proprii, ceea ce reprezinta o abordare inovatoare pentru piata romaneasca.