Romanii se imbolnavesc si in spitale. In 2005, peste 12.000 de infectii intraspitalicesti” - a transmis agentia de presa AM Press joi, 25 august, citand o statistica a Institutului de Sanatate Publica. Acelasi material, cuvant cu cuvant si cifra cu cifra, se poate gasi insa in arhiva cotidianului „Realitatea romaneasca”, fiind publicat pe 3 martie 2005 si reprezentand cifre aferente anului 2004.

Plagiat

Realitatea TV, „Curentul”, HotNews.ro, dar si alte site-uri de stiri au preluat, la sfarsitul saptamanii trecute, o statistica privind numarul de imbolnaviri intraspitalicesti in primele luni ale anului 2005, iar datele, foarte detaliate, erau atribuite Institutului de Sanatate Publica. Stirea a fost difuzata joi de agentia de presa AM Press.

Desi varianta agentiei nu preciza numarul de luni pentru care este valabila statistica, institutiile de presa abonate la AM Press au presupus ca este vorba despre primele opt luni si au difuzat stirea in consecinta.

O cercetare mai atenta a arhivelor de stiri arata insa ca acelasi articol, cu aceeasi statistica, a fost publicat de „Realitatea romaneasca” in editia sa din 3 martie. Singura diferenta este ca cifrele sunt atribuite intreg anului 2004.

Reactii diferite

Contactat de EVZ, redactorul-sef al AM Press, Cristian Draghici, s-a aratat initial dornic sa lamureasca situatia, cerand ragaz sa discute cu reporterul care a furnizat stirea.

Orice incercare ulterioara de a lua legatura cu el a esuat insa.

Principalele victime, Realitatea TV si „Realitatea romaneasca”, au abordat diferit problema.

Catalin Popa, producator al stirilor Realitatea TV, a declarat ca „in cazul in care situatia se confirma, reporterilor Realitatea TV li se va recomanda nu sa verifice, ci sa ras-verifice stirile preluate de la AM Press”.

Sesizat de EVZ cu privire la articolul plagiat de AM Press, redactorul-sef al cotidianului, Gabriel Nastase, nu s-a aratat prea surprins: „Nu e prima data cand ni se intampla asa ceva. Noi suntem o publicatie cu tiraj mic, asa ca unii se gandesc ca e usor sa fure, ca oricum n-o sa observe nimeni”. Nastase a precizat ca nici pana acum publicatia nu a incercat sa-si caute dreptatea in instanta.

Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe

Art. 142 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 700.000 la 7 milioane de lei, daca nu constituie o infractiune grava, fapta persoanei care, fara a avea consimtamantul titularului drepturilor recunoscute prin prezenta lege: a) reproduce integral sau partial o opera. (...)

Art. 144 - Actiunea penala se pune in miscare in cazul infractiunilor prevazute la art. 140, 141 si 142 lit. a), c), j), l), n) si o), la plangerea prealabila a persoanei vatamate in sensul prezentei legi.