De mai bine de trei ani, Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca nu are o sala in care sa-si sustina concertele. S-a ajuns aici din cauza unei chirii exorbitante ceruta de conducerea Universitatii „Babes-Bolyai“ pentru Auditorium Maximus de la Casa Universitarilor; spatiul a fost folosit pentru concerte timp de zece ani.

In 2002 acea cladire a fost retrocedata, iar Filarmonica a fost nevoita sa-si sustina spectacolele (in ultimii doi ani) la Casa Studentilor din Cluj.

In septembrie anul acesta, Filarmonica Transilvania implineste 50 de ani de la infiintare, iar acest prilej a determinat conducerea institutiei sa lanseze o actiune de strangere de fonduri intitulata „SOS-Salvati Filarmonica din Cluj!“ in vederea construirii unei cutii acustice, dar si pentru o sala de spectacole.

Din pacate, sala de spectacole a Casei de Cultura a Studentilor in care concerteaza Filarmonica Transilvania nu are acustica si de aceea are nevoie de o instalatie speciala. Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, ne-a declarat ca aceasta problema este de competenta Consiliului Judetean Cluj.

„Municipalitatea a alocat Filarmonicii suma de un miliard de lei pentru a-si plati chiria la Casa Studentilor.

Fara sa ne oblige nimeni, le-am mai dat un miliard trei sute pentru a-si construi o cutie acustica care sa aiba rezonanta necesara. Asta am facut pana in clipa de fata, iar mai departe, Consiliul Judetean trebuie sa gaseasca o solutie. Iar noi vom sprijini Consiliul Judetean in demersul pe care-l va face“, ne-a declarat Emil Boc.

Filarmonica Transilvania este compusa din Orchestra simfonica, Cor, Orchestra de Camera si Cvartetul Transilvan. La ora actuala, Filarmonica Transilvania este unul dintre cele mai bine cotate ansambluri din Romania, dar si la nivel international, lucru dovedit de numeroasele participari la concerte si festivaluri nationale si internationale.

De altfel, Orchestra simfonica a fost aleasa sa acompanieze, in urma cu aproximativ cinci ani, celebra trupa rock „Deep Purple“ intr-un turneu mondial. In prezent, Filarmonica Transilvania organizeaza a 39-a editie a „Toamnei muzicale clujene“, care va debuta in 6 septembrie. Concertul de deschidere il va avea ca dirijor pe Sascha Goetzel din Austria si ca solist pe italianul Uto Ughi.

Concertul, realizat in colaborare cu Festivalul International „George Enescu“ si Artexim Bucuresti va cuprinde lucrari de Beethoven - Concertul pentru vioara si orchestra, Enescu - Suita a III-a pentru orchestra si Bartok - „Mandarinul miraculos“. La aceasta manifestare si-au anuntat participarea orchestre si artisti din Europa dar si din Japonia.

In afara de stagiunea de concerte permanenta si acest festival - „Toamna muzicala clujeana“, Filarmonica organizeaza si Festivalul de Muzica Americana- repere ale vietii muzicale romanesti. Discografia ansamblurilor Filarmonicii „Transilvania“ numara peste 150 de discuri si este una dintre cele mai valoroase si ample realizate in tara noastra.