Pretul petrolului a scazut, ieri, pe pietele internationale sub 69 de dolari barilul, dupa ce temerile legate de scaderea productiei de titei s-au risipit odata cu trecerea uraganului Katrina, care a devastat, zilele trecute, Golful Mexic.

Statele Unite au intrat in rezervele strategice de titei, incercand sa previna, astfel, o criza, insa dealerii nu sunt convinsi ca masura va tine in frau pretul petrolului. Pe piata americana, barilul de titei s-a tranzactionat, ieri, cu 69,18 dolari, dupa ce miercuri pretul a fost mai mic cu 87 de centi.

Pe de alta parte, productia din zona euro a crescut in luna august, in timp ce in China a stagnat, iar in Japonia, activitatea de productie s-a mentinut solida. In Marea Britanie, productia a reinceput sa creasca, dupa patru luni de scadere.

Franta se situeaza printre cele mai puternice tari din zona euro, cu o crestere a productiei pe primele sase luni ale anului. Productia in Italia a stagnat, in timp ce, in Germania, este in scadere de doi ani. Companiile din euro-zona au simtit, insa, din plin cresterea pretului petrolului la 70 de dolari barilul, spre sfarsitul lunii august, ceea ce a dus la costuri ridicate.

Analistii sunt ingrijorati de faptul ca exista posibilitatea ca economia in euro-zona sa-si fi pierdut ritmul de crestere. Indicele sectorului de productie din zona euro a fost in coborare pana la 50.4 puncte, de la 50.8 puncte in luna iulie, se arata intr-un studiu al NTC’s Purchasing Managers’ Index (PMI).

Cresterea pretului petrolului a creat tensiuni asupra capacitatilor de productie, iar concurenta acerba a ingreunat situatia companiilor.

In Marea Britanie, numarul salariatilor din sectorul productie se situeaza la nivelul din mai 2003, iar companiile chineze au recurs la concedieri, pentru prima data, de mai multe ori, in doar cateva luni.

Pana in prezent, ridicarea pretului petrolului nu a incetinit ritmul de crestere economiei din zona euro, dar economistii sunt ingrijorati totusi, deoarece mentinerea pretului ridicat al titeiului, ar putea afecta activitatea de productie si cheltuielile de consum in lunile urmatoare. „Oamenii au fost surprinsi de efectele mici pe care le-a avut pretul petrolului asupra activitatii economice.

Un motiv este acela ca, ridicarea pretului titeiului a reflectat, mai degraba, cat de puternica este cresterea economica, si nu a produs un soc la nivel de cerere si oferta“, a declarat Gwynn Hacche, analist la HSBC din Londra.

In ceea ce priveste exporturile in zona euro, acestea vor fi slabe, daca ritmul de crestere economica va fi lent. Dintre tarile din euro-zona, Franta a inregistrat cea mai buna performanta la capitolul productie, in crestere in primele sase luni ale anului, in timp ce productia in Italia a stagnat.

In cazul Germaniei, productia este in coborare de doi ani. „Unii ar putea sa rasufle usurati la vederea acestor date“, spune Carnell de la ING, dar „aceasta urma de optimism trebuie temperat“.