Asa cum lui Traian Basescu nu-i mai ajunge Romania si vrea sa fie toata Marea Neagra a lui, si pentru Mircea Geoana PSD a devenit prea stramt. Slabit un pic din menghina Nastase – Mitrea, noul presedinte al partidului de Opozitie vrea acum sa zburde in fruntea detasamentelor stangii unite.

Nu oricum, ci cu un toiag de misionar intr-o mana si cu manunchiul de trotil al micului pirotehnist, in cealalta. „Revolutia binelui”, care i s-a aratat de curand si pe care a predicat-o ieri, in sfanta zi de duminica, are menirea de a civiliza barbaria politica din Romania.

Ca in orice cruciada, unde nu se poate razbi cu crucea, vor vorbi armele: „Vom dinamita cuiburile de coruptie”.

Pornit la lupta sa scoata dracii din democratia autohtona, Geoana a bagat in pachetul „binelui” si votul uninominal, si Parlamentul unicameral, si contractul social anti-saracie, si descentralizarea administrativa, si polul stangii, ba chiar a gasit loc si pentru Roman si Gusa in marinimia sa crestineasca.

Daca trecem – nu usor – peste zambetele pe care le starneste iesirea duminicala a liderului PSD, proiectele sale politice pot fi citite in mai multe registre. Unul dintre ele este cel al concurentei interne din partid.

Iesirile publice ale lui Ion Iliescu la brat cu Petre Roman, chiar daca s-au consumat pe aleea pensionarilor politici, au provocat ceva emotie mai tanarului sef al social-democratiei. Ideea iliesciana a constituirii unui pol social trebuia anihilata inainte de a deveni periculoasa pentru autoritatea lui Mircea Geoana.

Simplul enunt al intentiei de a reuni toate aschiile din zona stangii poate descumpani, cel putin pentru un timp, intentiile centrifuge ale venerabilului fondator al FSN.

In plus, aducerea lui Petre Roman si a lui Cozmin Gusa intr-o combinatie politica cu PSD i-ar da arsuri de orgoliu lui Adrian Nastase si l-ar tine o vreme ocupat, ceea ce lui Mircea Geoana ii convine de minune.

Al doilea plan al proiectelor macro ale liderului PSD e mai putin pragmatic. Reformarea clasei politice romanesti nu e doar o placa tocita pana la fibra timp de 15 ani, dar risca sa i se intoarca in figura celui ce-o lanseaza.

Credibilitatea intregului demers tinde spre zero cata vreme autorul propunerii are deja ani buni de vechime in partidul care s-a opus din toate puterile – si n-au fost deloc putine – infaptuirii ei.

PSD, cu Adrian Nastase presedinte si premier, cu Ion Iliescu loial sustinator din Dealul Cotrocenilor, cu o majoritate parlamentara covarsitoare n-a catadicsit sa dea curs nici unei solicitari din zona societatii civile pentru introducerea votului uninominal sau modificarea Constitutiei pentru imputinarea senatorilor si

deputatilor ori impunerea Parlamentului unicameral.Sigur, se poate replica: nu era Geoana pe atunci sef la partid! Asa este, dar Geoana este acum sef peste un partid compus fix din aceiasi oameni care pana nu demult s-au pus de-a curmezisul oricarei tentative de reformare.

In plus, la fel ca si Ion Iliescu sau Adrian Nastase la vremea lor, Mircea Geoana n-a reusit inca sa-si curete propria ograda politica, sa zgorneasca gainile grase ale PSD din cuibarele cu oua de furat inainte de a se apuca de dinamitarea cuiburilor coruptiei din toata Romania.

Nu-i vorba, nici in celelalte partide nu sunt prea mari sanse de a gasi sustinatori onesti ai oricarei tentative de a diminua privilegiile politice. Si PNL, si PD s-au dezvaluit, pe vremea cand erau in Opozitiie, la fel de mari campioni ai demagogiei in materie de reforme electorale sau constitutionale.

Pana cand va demonstra insa lipsa vointei actualei Puteri, misionarul Geoana ar trebui sa se asigure ca macar propriul sau catar nu se va propti pe copitele din fata, aruncandu-l ridicol in colbul drumului pe care a pornit.