Disensiunile aparute cu cateva luni in urma in guvernul de la Kiev au degenerat intr-un razboi total si pe fata, soldat ieri cu demiterea guvernului condus de Iulia Timosenko, o masura pe care analistii apreciau ca presedintele Viktor Iuscenko nu va indrazni sa o ia, avand in vedere ca o asemenea decizie consfinteste divortul cuplului victorios al „Revolutiei portocalii” din iarna trecuta.

Dupa ce a mocnit mai multe luni in culise, criza politica de la Kiev a izbucnit la lumina zilei la inceputul saptamanii, cand seful administratiei prezidentiale, Oleksandr Zincenko, a organizat o conferinta de presa in care si-a motivat demisia pe care si-o inaintase sambata, explicand ca gestul sau este o forma de protest fata de coruptia generalizata din structurile noii puteri.

Ziua de ieri a inceput furtunos. Vicepremierul Nikola Tomenko si-a prezentat la randul sau demisia, tot din motive de coruptie a conducerii. Atat el, cat si Zincenko l-au nominalizat drept cel mai corupt reprezentant al noii puteri pe magnatul Piotr Porosenko, marele rival al Iuliei Timosenko.

La scurt timp dupa anuntul lui Tomenko, Porosenko a anuntat ca demisioneaza din functia de secretar al Consiliului national de securitate, pentru a nu parea ca incearca sa influenteze prin pozitia sa ancheta privind acuzatiile de coruptie ce i se aduc.

Presedintele nu e dadaca

Dupa cele trei demisii spectaculoase, presedintele Viktor Iuscenko a aruncat o adevarata bomba politica, anuntand ca a demis cabinetul Timosenko. Iuscenko a recunoscut ceea ce analistii politici observasera de multa vreme, anume ca diferitele factiuni ce alcatuiesc puterea portocalie nu vor sa lucreze impreuna.

„A trebuit sa intervin permanent pentru a aplana conflictele intre guvern si Consiliul de securitate, intre Consiliul de securitate si seful administratiei prezidentiale, intre guvern si parlament.

Am crezut ca e o chestiune temporara si atunci cand se vor apuca de lucru nu vor mai avea timp de certuri, dar cu fiecare zi ce trecea situatia se agrava”, s-a confesat Iuscenko in cadrul unei conferinte de presa. Apoi a rabufnit: „Presedintele nu ar trebui sa fie dadaca ocupata tot timpul sa faca pace intre acesti oameni”.

Viktor Iuscenko a anuntat ieri numirea ca premier interimar a lui Iuri Ehanurov, guvernatorul regiunii rusofone Dnepropetrovsk, si si-a exprimat increderea ca noul guvern va sti sa lucreze ca o echipa unitara. „Trebuie sa punem capat starii de disperare din societatea noastra si sa avem grija ca idealurile Revolutiei sa nu fie puse sub semnul indoielii”.

Batalia milionarilor

Analistii sunt de parere ca schimbarea de guvern nu va pune capat crizei politice de la Kiev. Dimpotriva. Cele doua tabere, respectiv cea care o sustine pe Iulia Timosenko si cea a „regelui ciocolatei”, Piotr Porosenko, par sa se pregateasca pentru un razboi de durata, probabil pana la alegerile programate pentru 2006.

Razboiul dintre cei doi milionari, care in iarna trecuta erau o prezenta constanta in mijlocul manifestantilor, declarandu-si sprijinul neconditionat pentru Viktor Iuscenko, a inceput la scurt timp dupa victoria „Revolutiei portocalii”.

Cauza principala: ambii ravneau la postul de premier. Timosenko a castigat, iar Porosenko a primit functia foarte importanta de sef al Consiliului de securitate, care ii asigura suficienta putere si acces direct la presedinte.

Ultima solutie: o noua revolutie

Iulia Timosenko a refuzat sa comenteze demiterea sa, insa declaratiile sustinatorilor ei sunt elocvente. Seful serviciilor secrete ucrainene (SBU), Oleksandr Turtsinov, si-a pus demisia pe masa, spunandu-i in fata lui Iuscenko ca, in opinia sa, „decizia de a demite guvernul pune in pericol securitatea nationala a Ucrainei”.

Mai direct, vicepremierul Nikola Tomenko a declarat ca se va ocupa personal de ceea ce el a numit „a doua etapa a „Revolutiei portocalii””. Totodata, el a spus ca s-a aflat prea mult in opozitie pentru „a inchide ochii la deficientele si actele de coruptie ale noilor autoritati”.

Referindu-se la situatia din ultimele luni, Tomenko a apreciat ca Ucraina avea doua guverne: unul al Iuliei Timosenko si celalalt al lui Piotr Porosenko, iar „guvernul oligarhic al lui Porosenko si-a crescut considerabil influenta asupra presedintelui Iuscenko”.

Evenimentele de la Kiev au starnit mare interes la Bruxelles, oficialii europeni exprimandu-si speranta ca presedintele Iuscenko va actiona rapid pentru a asigura stabilitatea si continuitatea. Aflat la Berlin, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca nu este cazul „sa dramatizam” situatia din Ucraina, apreciind ca demiterea guvernului nu este ceva atat de spectaculos.

Zincenko. Foarte probabil, fostul sef al administratiei prezidentiale, care si-a dat demisia in semn de protest fata de influenta tot mai mare a „coruptului” Porosenko, va prelua conducerea miscarii Pora - foarte activa in protestele de anul trecut, care trebuie sa o sustina pe „Iulia cea de fier”.

PoroSenko. Bogatul om de afaceri, care a contribuit cu mari sume de bani la sustinerea logistica a demonstratiilor de protest de anul trecut, sustine ca nu se face vinovat de acte de coruptie. El se bucura in continuare de sustinere in cadrul serviciilor de securitate, un atu destul de important.

Tomenko. „Ma voi ocupa de a doua etapa a „Revolutiei portocalii””, a declarat vicepremierul demisionar, un apropiat al Iuliei

Timosenko. Noua revolutie va servi intereselor ucrainenilor si nu oligarhilor, a spus el. A demisionat pentru ca nu vrea sa poarte „raspunderea colectiva” pentru coruptia ce domneste la Kiev.