Intel si Organizatia Europeana pentru Cercetare in domeniul Nuclear (CERN) au anuntat lansarea celui mai puternic instrument de cercetare stiintific din lume - un cluster bazat pe procesoare Intel Itanium 2 si Intel Xeon.

Pe durata simularilor realizate de Intel si CERN s-a dovedit ca noul cluster poate transmite o rata record de 600 MB pe secunda, in medie timp de 10 zile, laboratoarelor sale dintr-o retea globala.

Aceasta este o premiera revolutionara, reprezentand un pas extrem de important pentru CERN si proiectul sau, Large Hadron Collider, ce presupune transmiterea imaginilor rezultatelor protonilor care se ciocnesc in interiorul unor detectori de particule catre 150 de centre de calcul de pe tot globul.

Peste doi ani, cand va deveni operational, se estimeaza ca Large Hadron Collinder va putea trimite pana la 1.500 MB pe secunda; rezultatele testelor Intel si CERN arata ca acest lucru este foarte aproape de a deveni realitate.

CERN si partenerii sai vor continua sa imbunatateasca rezultatele transmiterii de date in urmatoarele luni, pana cand clusterul va rula la capacitate de 100%.

Se estimeaza ca pe durata unui an, Large Hadron Collinder va produce peste 15 petaocteti (milioane de gigaocteti), ceea ce este comparabil cu 1% din productia mondiala de informatie de astazi, atat in format digital cat si non-digital.