Europarlamentarii PC au fost primiti ieri ca observatori in grupul liberalilor europeni de la Strasbourg. Asta dupa ce PPE le-a respins cererea de a deveni membri ai celei mai puternice familii politice din Parlamentul European. Acceptarea cereriii este primul pas pe care conservatorii lui Voiculescu il fac catre grupul liberal european.

Surse din cadrul PC sustin ca, la intoarcerea lui Dan Voiculescu de la Londra, conducerea PC va discuta despre afilierea grupului liberalilor europeni. Liderul PC urmeaza

sa-i trimita o scrisoare noului presedinte al ELDR, Annemie Neyts, pentru a-i solicita ca PC sa fie admis cu statut de observator, iar decizia ar putea fi luata in aceasta toamna.

Sursele noastre sustin ca liberalii nu au avut nimic impotriva admiterii reprezentantilor PC, ba chiar le-au facut lobby. De altfel, presedintele PC, Dan Voiculescu, a participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Congresul ELDR de la Bratislava, unde liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu a fost ales pentru a doua oara vicepresedinte.

Doctrine la gramada

De la infiintarea sa in 1991 si pana in prezent, Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu este formatiunea care si-a schimbat de cele mai multe ori orientarea politica. PC a fost umanist, umanist social-liberal, iar acum a devenit conservator.

Dupa ce a promovat doctrina umanista, care avea in centru ideile de economie de piata concurentiala si de stat de drept, Dan Voiculescu s-a gandit sa devina si social-liberal. Asta pentru a putea sa se alieze cu PSD, inainte de alegerile din 2000, ceea ce i-a permis accesul in parlament. Apropiata integrare a Romaniei in UE i-a facut pe umanisti sa se gandeasca sa adere la o familie europeana.

Cum niciuna dintre ele nu promova social-liberalismul, adica o combinatie intre social-democratie si liberalism, Voiculescu s-a gandit ca e la moda curentul popular si a decis schimbarea numelui PUR in Partidul Conservator. Asta pentru a putea adera la cel mai puternic grup parlamentar din legislativul european: PPE.

Numai ca popularii europeni le-au respins cererea, iar partidul lui Dan Voiculescu s-a reorientat. Acum, catre liberalii europeni. Asta in ciuda faptului ca doctrina populara, promovata in prezent de conservatori, nu prea se pupa cu cea liberala. (Laura Gafencu)

Analiza EVZ: PNL a ramas singurul partener de dialog pentru PC

In ultima vreme, singurul partid mai prietenos cu formatiunea lui Voiculescu se dovedeste a fi PNL. Apropierea s-a produs aproape de la sine, avand in vedere ca PC a reusit sa intre in conflict cu celelalte partide.

Cu PSD relatia s-a incheiat dupa intrarea PC la guvernare, prin ruperea coalitiei electorale pe baza careia partidul a intrat in parlament, si PSD a primit publicitate gratuita la Antena 1. Cu PD orice comunicare sau colaborare este inchisa definitiv gratie expresiei lui Traian Basescu: PC este „solutia imorala".

Au mai ramas doar doua formatiuni parlamentare, care insa nu sunt interesate de vreo fuziune-parteneriat cu PC-PRM si UDMR. Astfel, singurul partid liber de obligatii ramane PNL, obisnuit cu fuziuni (in ultimii ani a inghitit ApR, UFD, PNL-Campeanu). Un pas inainte, dar indirect, spre PNL este si afilierea la grupul liberal-democrat din PE a conservatorilor, acolo unde activeaza liberalii romani.

Chiar si asa, aceste apropieri nu sunt decat conjuncturale. Se vorbea la un moment dat despre relatia foarte buna Copos-Tariceanu, insa aceasta rezista datorita predispozitiei lui Copos de a se supune autoritatii, asa cum procedeaza vicepremierul si cu Voiculescu.

Potrivit unor surse liberale, contopirea PNL cu PC nu s-ar putea realiza decat fara Voiculescu, lucru aproape imposibil de inchipuit, avand in vedere „pasiunea" acestuia pentru partid. Liberalii se opun primirii unui om compromis ca Dan Voiculescu. Un alt motiv impotriva fuziunii vine insa din partea PC.

Voiculescu nu ar renunta la „independenta" PC pentru ca singura menire a acestui partid e sa fie o masa de manevra pentru negocieri politice. Lucrurile s-ar putea precipita doar daca ar fi alegeri anticipate, iar Voiculescu ar trebui sa intre din nou in parlament, consimt insa liberalii, care nu exclud ca PC sa le bata la usa pentru a face o alianta.

Acum insa, la procentele pe care le au cu PD in Alianta, PNL nu se gandeste la nici o colaboare in afara coalitiei de guvernare. (Alina Mihai )