Directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), Aurel Teodorescu, a intrat ieri in greva foamei pentru a protesta la adresa mafiei care s-a format in jurul plecarii romanilor la munca in Spania.

Teodorescu sustine ca mii de cetateni romani care au fost la munca in Spania si carora li s-au oferit noi contracte de patronii spanioli sunt escrocati de „intreprinderea de facut bani din nimic pe spatele acestora".

„In mod normal, romanii nu ar trebui sa achite nimic pentru aceste contracte, dar, pentru a intra in posesia lor, li se solicita sume de la cateva zeci de euro pana la 200-300 de euro. Aceste comisioane sunt ilegale, si vorbim de mii de contracte", a declarat Teodorescu.

Smecheria pastei corectoare

Acesta a mai acuzat reprezentantii Consulatului Spaniei la Bucuresti ca inchid ochii la contractele falsificate.

„Contractele vin de la angajatori cu numele oamenilor. Aici, reprezentantii romani ai angajatorilor dau cu pasta corectoare peste numele trimise din Spania si trec pe cine doresc, respectiv pe cei care achita comisioane", a acuzat Teodorescu. Reprezentantii consulatului ar trebui sa se sesizeze in cazurile in care pe contracte apar stersaturi, sustine acesta.

O alta acuzatie a fost adusa reprezentantilor romani ai consulatului spaniol. „Mergeti acolo sa vedeti ce mafie e in jurul ambasadei. Daca dosarul de viza nu are actele depuse in ordine, ti-l dau inapoi in brate. Te duci afara si dai intre 200.000 si 1.000.000 de lei persoanelor cu care sunt mana in mana. Iti pun actele in ordine si apoi obtii viza fara nici o problema", declara Teodorescu.

Capsunarii raman cu doar 200 de euro in mana

Directorul OMFM a mai sustinut ca nu poate face mai nimic pentru a imbunatati conditiile stipulate in contractele de munca ale celor care lucreaza in Spania.

„Sosesc mii de oferte de contracte de munca pe perioade intre 20 si 45 de zile. Pentru acest numar de zile, castigurile sunt insignifiante. Am refuzat sa le pun in practica. In urma refuzului, ambasadorul Spaniei a fost in audienta la ministrul muncii, Gheorghe Barbu, cerandu-i sa ma demita. Era sa-mi pierd locul de munca din cauza asta.

Pana la urma, acele oferte de munca vor fi puse in practica", a declarat Teodorescu. Din calculele prezentate de acesta, un roman care doreste sa plece in Spania trebuie sa cheltuiasca pentru intocmirea dosarului de viza intre 8,3 si 11,3 milioane de lei vechi. Dupa o luna de munca, ramane cu 500-600 de euro.

Dupa scaderea altor cheltuieli (acte, drumuri Bucuresti-provincie, spaga, comisioane pentru vamesi, etc.), „capsunarii" raman in mana cu vreo 200 de euro!

Teodorescu sustine ca OMFM nu poate face nimic in acest caz, deoarece contractele de prelungire nu mai ajung la OMFM, ci doar la diverse persoane fizice, reprezentantele in Romania ai angajatorilor spanioli si la Consulatul Spaniei la Bucuresti.

El a declarat ca, pana in luna martie 2004, cand aceste contracte trebuiau sa ajunga la OMFM, la Oficiu nu s-a depus nicio plangere legata de ele. Din martie, dupa ce autoritatile spaniole au decis ca ele sa nu mai treaca pe la OMFM, aici s-au depus 1.700 de plangeri.

In prezent, contractele cetatenilor romani care vor sa munceasca afara nu trebuie sa treaca pe la OMFM doar in cazul in care pleaca in Spania.

Decizia autoritatilor spaniole a fost motivata de volumul imens de munca pe care-l presupune intocmirea miilor de dosare de viza.

13 sesizari penale

Teodorescu mai sutine ca un alt motiv pentru care a ajuns la acest gest disperat este faptul ca, in urma cu 18 luni, a intocmit sesizari penale impotriva a 13 reprezentanti ai unor angajatori din Spania, care ar fi incasat ilegal comisioane de la romanii care doreau sa plece in Spania.

Dosarele s-au plimbat de la un Parchet la altul, OMFM neprimind pana in prezent niciun raspuns.