Cumparatorul societatii Laminorul Braila va trebui sa returneze Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ajutorul de stat in valoare de 9,5 milioane de lei noi.

"Potentialii ofertanti sunt avertizati ca in contractul de vanzare-cumparare de actiuni va fi introdusa o clauza prin care cumparatorul se angajeaza, in mod ferm si irevocabil, sub sanctiunea desfiintarii contractului (pact comisoriu de gradul IV) ca, in calitate de actionar majoritar al Laminorul Braila, sa asigure plata de catre Laminorul Braila catre AVAS a ajutorului de stat acordat

societatii, in conditiile precizate in decizia Consiliului Concurentei nr. 54/23.03.2005", se arata intr-un comunicat al AVAS.

Potrivit acestuia, in situatia in care Laminorul nu va plati datoria, cel care va achita suma va fi cumparatorul actiunilor. Totodata, institutia a prelungit cu zece zile, pana la 20 octombrie, termenul de depunere a ofertelor pentru Laminorul. Societatea din Braila a fost relansata la privatizare la sfarsitul lunii septembrie.

In noiembrie 2004, AVAS a fost imputernicita de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta, sa acorde firmei din Braila un imprumut rambursabil in limita sumei de 95 miliarde de lei vechi (9,5 milioane lei). AVAS controleaza 69,9% din actiunile Laminorul Braila, iar pachetul lansat la vanzare reprezinta 68,3% din capitalul social al producatorului de materiale feroase primare si semifabricate.