Apa Nova nu a testat doar nervii romanilor. Francezii au avut probleme mari in Cehia, Ungaria, Africa, Australia, Insulele Filipine si Malaiezia. In unele cazuri, contractele lor cu administratiile locale au fost reziliate.

Andreas Baude, directorul general Apa Nova, a fost dat afara din Africa, mai exact din Gabon, pentru proasta gestionare, insa a fost primit cu bratele deschise de autoritatile de la Bucuresti.

In urma investigatiilor facute, Organizatia Public Citizen a intocmit un raport pe tema serviciilor prestate de Compania Veolia Environnment (Vivendi), firma-mama a SC Apa Nova. Interesant este ca in acest raport a fost mentionata si activitatea francezilor din Romania.

"In februarie 2003, expertii au fost solicitati sa rezolve o disputa dintre Apa Nova si orasul Bucuresti, cand o echipa de control de la cabinetul premierului a gasit nereguli in transferul bunurilor catre Apa Nova.

Unele bunuri transferate nu se regaseau astfel pe lista aprobata de Consiliul General si respectivele bunuri nici nu aveau vreo legatura cu serviciile de apa si canalizare", se metioneaza in raportul "Public Citizen".

Lucru perfect adevarat, in momentul concesionarii serviciului de apa si canal de catre Primaria Capitalei, multe din bunurile RGAB (regia care administra canalizarea orasului) fiind subevaluate.

FARA AMENZI. La vremea respectiva a curs multa cerneala, insa nici o autoritate locala n-a ridicat un deget pentru a remedia problema. La sefia Capitalei se afla actualul presedinte, Traian Basescu, care, luptator din fire, putea sa incerce macar sa renegocieze un contract intocmit in defavoarea bucurestenilor.

Timp de cinci ani, cat Basescu s-a aflat pe scaunul de primar general, conducerea Apa Nova nu a fost deranjata, despre amenzi nici nu s-a pus problema. Si asta pentru ca presedintele a girat toata afacerea. La 10 noiembrie 2000, Apa Nova intra in asociere cu Primaria Municipiului Bucuresti.

Daca Traian Basescu, primarul general de atunci, nu era de acord cu prevederile si clauzele secrete din contract, asocierea nu putea fi facuta.

Interesant este faptul ca din Consiliul de Administratie al SC Apa Nova au facut parte, printre altii, si consilierii generali PSD Stelica Barna (in 2005 a trecut la PD, dupa ce l-a ajutat pe Basescu sa obtina majoritate in Consiliul General pentru aprobarea Pasajului Basarab, acum director Aversa) si Doru Giugula.

Afacerea se pare ca a fost una profitabila pentru ambele tabere politice de la vremea respectiva: PD si PSD.

DAT AFARA. Francezii au avut probleme in mai toate locurile unde si-au dezvoltat afacerea. In Africa, mai precis in Gabon, s-a renuntat la partenerul francez Veolia. Culmea este ca printre cei pe care statul Gabon i-a dat afara pentru proasta gestionare a contractului respectiv se numara si Andreas Baude, actualul director general al Apa Nova.

El a fost primit cu bratele deschise de autoritatile locale de la Bucuresti, Baude bucurandu-se de tot respectul. In New Orleans, o alta filiala a lui Vivendi, US Filter, a ridicat tensiunea abonatilor in timp ce a administrat sistemul de canalizare al orasului, deversand resturile de apa menajera in raul Mississippi.

O alta filiala a fost izgonita din Puerto Rico dupa o serie de lucruri facute de mantuiala in operarea sistemului de canalizare si distributie a apei.

In Cehia, in ianuarie 2001, Vivendi, in colaborare cu AWK (Anglian Water), a castigat un contract de concesionare pe o durata de 13 ani pentru serviciile de apa si canalizare in Praga. Dupa un an de critici, in urma unor serioase inundatii, Consiliul Municipal a trebuit sa investeasca peste 400 milioane de dolari intr-un proiect de reabilitare a sistemului de apa.

"MARELE RAHAT". Printre cei pagubiti de SC Apa Nova s-au mai numarat si ungurii. Consiliul Municipal din orasul Szeged a incercat sa rezilieze contractul, incheiat pe cinci ani cu Vivendi, pierderile fiind de 3,2 milioane de dolari.

In Australia, filiala Vivendi a reusit performanta ca in numai un an sa puna pe butuci sistemul de canalizare al orasului Adelaide, astfel incat orasul a ajuns sa fie denumit "Marele Rahat". In Insulele Filipine, contractul dintre orasul Roxas si Vivendi CAPIZ a fost reziliat. La fel s-a intamplat si in Malaiezia.