Bugetul invatamantului i-a invrajbit pe liderii Aliantei, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu. La intalnirea la varf a celor doua formatiuni, pentru prima data, disputele intre PNL si PD s-au purtat la nivel de lideri. Tariceanu si Boc s-au amenintat reciproc, pornind de la bugetul invatamantului.

Nemultumiti ca nu li se acorda banii necesari invatamantului, democratii si-au amenintat colegii de Alianta ca pot merge pana intr-acolo incat sa nu voteze Bugetul de stat pe 2006, daca invatamantului nu-i este alocat circa 5% din PIB. Santajul lui Boc l-a inversunat insa pe Tariceanu, care a spus ca nu s-a nascut prim- ministru si isi poate da demisia.

Premierul i-a avertizat insa pe democrati ca vor fi nevoiti sa-si asume aceasta criza.

De altfel reprezentantii PD au fost acuzati ca nu fac altceva decat sa caute pretexte pentru a provoca crize artificiale. In acest sens, liberalii i-au luat la rost intrebandu-i unde le-au fost ministrii cand Guvernul a acceptat solidar bugetul.

In cele din urma, Alianta a ajuns la un oarecare consens in privinta Bugetului. Astfel, sumele care vor fi disponibilizate prin reducerea bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului pentru 2006 vor fi alocate Educatiei.

Premierul a anuntat la sfarsitul sedintei CNC ca, in urma analizei Bugetului pentru 2006, s-a constatat ca sunt cheltuieli nejustificate la unele institutii, referindu-se la Parlament. La randul sau, liderul PD, Emil Boc, a spus ca a fost acceptata aceasta solutie, iar conducerea democrata l-a mandatat pe vicepremierul Gheorghe Pogea sa gaseasca si alte solutii.

Intrebat daca exista riscul ca PD sa nu voteze bugetul daca nu sunt alocate fonduri invatamantului, Boc a raspuns: „daca suntem pe un culoar pozitiv nu vreau sa pornesc de la o premisa negativa". Pe de alta parte, el a mai spus ca nu a fost avansat deocamdata nici un nume ca posibil inlocuitor al lui Mircea Miclea.

„Speram sa ramana", a mai adaugat Boc desi surse din Alianta au spus ca in sedinta CNC-ului, liderul PD a anuntat ca Miclea nu va reveni asupra demisiei.

Discutiile au continuat si in reuniunea conducerii PD, unde unii membri au spus ca poate demisia lui Miclea s-a datorat criticilor constante in sedintele de conducere. In context, deputatul Romeo Raicu ar fi propus, potrivit unor surse din PD, sa nu fie sustinut Sebastian Vladescu in dorinta lui de a majora impozitul pe dividende.

Problema bugetului nu a fost singura care a agitat apele in CNC-ul Aliantei. Atacul furibund al liderului PNL Bucuresti, Ludovic Orban, la adresa sefului statului si al PD nu au fost trecute cu vederea. Potrivit unor surse din Alianta, Boc a spus ca astfel de declaratii nu trebuie facute public pentru ca afecteaza relatiile, iar Traian Basescu a fost presedintele nominalizat de ambele partide.

Orban nu dat nici un pas inapoi, spunand ca-i este rusine in fiecare dimineata cand se uita in oglinda pentru ca face parte dintr-o Alianta care nu reuseste sa respecte dorinta cetatenilor. Potrivit acelorasi surse neoficiale, in discutie a intervenit si Videanu, care l-ar fi avertizat pe Orban ca-l va taxa in conferinte de presa pentru ca nu cunoaste continutul protocolului.

In apararea liderului PNL Bucuresti a sarit senatorul Puiu Hasotti, care i-ar fi intrebat pe democrati daca Basescu are dreptul sa atace ministrii, criticandu-i si, daca da, atunci si reprezentantii PNL au dreptul sa-l atace pe Basescu.

In replica, Videanu a spus ca seful statului nu poate fi pus pe picior de egalitate cu Orban.

Nici Berceanu nu a tacut, avertizandu-l pe Orban ca-i va pune cineva limba in ghips.

In urma Biroului Permanent al PD, Emil Boc a refuzat sa spuna care au fost discutiile din interiorul CNC pe marginea declaratiilor lui Orban. „Am spus ce am avut de spus in Alianta. Este o problema interna. PD nu face alte declaratii", a spus liderul PD pentru a demonstra ca este primul care respecta solicitarea ca rufele murdare sa fie spalate „in familie".

Si purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a spus ca punctul de vedere al celor doua partide referitor la declaratiile lui Orban este acela ca liderul PNL a exprimat o parere personala. „Total fals", a declarat ulterior Ludovic Orban ziaristilor.

In urma CNC-ului de ieri dimineata a fost spulberata si speranta PSD ca va putea bate palma cu Puterea pentru deblocarea activitatii din Parlament si acordarea unui termen de 15 zile astfel incat Regulamentele celor doua Camere sa fie atacate la Curtea Constitutionala.

Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca dreptul de a face apel la Curtea Constitutionala nu poate fi incalcat, dar a precizat ca acest lucru se poate face ulterior in orice moment si fara acordarea unui termen de 15 zile. Aceasta problema urma sa fie abordata si in sedinta Coalitiei.

Pe de alta parte, Nicolaescu a spus ca a fost reiterata decizia senatorilor Aliantei ca Regulamentul Camerei superioare sa fie aprobat in forma propusa de Comisia de regulament daca dezbaterile nu vor fi finalizate pana la sfarsitul saptamanii viitoare. „E o solutie prevazuta de Regulament ca, daca expira termenul de dezbatere, proiectul se supune direct la vot", a spus Boc.

Tot ieri, conducerea Aliantei a decis sa urgenteze votarea proiectului de modificare a Legii administratiei locale, care a trecut prin aprobare tacita de Camera Deputatilor si se afla acum la Senat.

Nicolaescu a explicat ca „modificarile la Legea 215 inseamna schimbarea presedintilor consiliilor judetene cu votul a jumatate plus unu din numarul consilierilor dupa adoptarea de catre Senat, care este Camera decizionala si publicarea in Monitorul Oficial".

Si Ludovic Orban a precizat ca in cadrul Aliantei s-a decis ca modificarile sa fie adoptate cel mai probabil odata cu pachetul de legi privind administratia, in data de 28 octombrie. El a mai spus ca, probabil, aceste acte normative vor fi adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului.

Aceste decizii, asumate de liderii Aliantei, pozitioneaza PNL si PD in contradictie cu declaratiile recente ale presedintelui Traian Basescu, cel care a spus ca este tardiva schimbarea lui Vacaroiu si Nastase si inoportuna schimbarea liderilor Consiliilor judetene. (C.F.)

Geoana vede „vise erotice"

Propunerile de ieri din Alianta ca votul pe Regulament sa se desfasoare fara dezbateri a fost catalogat de Mircea Geoana drept „visele erotice ale unor tineri politiceni" si „fantezii ale unor neaveniti". El a spus ca a primit cu consternare declaratiile premierului Tariceanu de la Pitesti.

„Continua sa nu inteleaga ca pentru stabilitatea guvernarii e nevoie de o relatie constructiva intre Putere si Opozitie. Continua sa nege necesitatea apelarii la Curtea Constitutionala si refuza mana intinsa a Opozitiei pentru a rezolva impreuna problema gripei aviare", si-a manifestat nemultumirea Geoana.

„Vor sa jucam blocajul politic in continuare, o facem", a amenintat presedintele PSD care a tinut sa reaminteasca Puterii ca „vor veni legi si mai importante si nu intelegem ce-i determina sa fie atat de primitivi si de stangaci in a-si promova interesele". (C.S.)

Apel la Constitutie

Somat de catre Orban sa se ralieze intotdeauna pozitiilor Coalitiei guvernamentale si sa nu se mai puna in calea obiectivelor acesteia, Traian Basescu i-a trimis nervos atat pe liberal, cat si pe ziaristi la Constitutie, care prevede echidistanta politica pentru ocupantul scaunului prezidential, dar si dreptul la mediere din partea Presedintiei.

„Probabil ca toti trebuie sa mai citim Constitutia, si cel care face astfel de afirmatii si ziaristul care intreaba", a comentat sarcastic Basescu. (M.V.)

Miclea nu se razgandeste

Suplimentarea bugetului educatiei cu sumele disponibilizate prin reducerea bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului nu influenteaza in nici un fel decizia ministrului demisionar Mircea Miclea. „Decizia este definitiva si irevocabila, chiar si in aceste conditii. Este de natura etica, nu politicianista. Nu s-a vrut a fi un santaj si nu a demisionat ca sa mai obtina fonduri in plus.

Nu se poate negocia ca la piata: iti mai dau putin si poate te razgandesti", ne-a declarat Mircea Muresan, purtator de cuvant al ministrului Mircea Miclea.