Motto:

Iara Sinan Pasa plin de suferinti,

A cazut in balta si si-a rupt doi dinti.

Cum sa le explici oamenilor simpli binefacerile societatii de consum, cind pentru ei lumea in care am intrat e mai degraba potemkiniana, de vreme ce nu-i pot pipai decit celofanul ambalajului si cartonul lucitor.

In marele joc economic de dupa ’89 clasa muncitoare pare sa-si fi pierdut nu doar lanturile de la bicicleta ci si atributul de bau-bau social, dupa ce ciinii sindicali care trebuiau sa-i apere drepturile au fost ademeniti, rind pe rind, in macelariile diverselor partide.

Nu-i de mirare asadar ca am ajuns sa citim ca pe un banal fapt divers cum lucratorii de la Titan Masini-Unelte Bucuresti venind luni dimineata la servici au gasit halele fabricii inchise cu lacat si sigilate, deoarece noul patron turc, pe nume Halid Osturkmen, vrea sa vinda activele si sa traga acolo un depozit de sugiuc si halva.

Angajatii fabricii au apelat la Sectia 21 Politie ca sa li se deschida portile, insa cei doi agenti veniti la negocieri cu bodyguarzii lui Halid Pasa n-au facut nici o brinza.

Frumos ar fi fost ca un membru al Grupului pentru Dialog Social sa coboare din nouri la acel colocviu politisto-bodyguardian si sa le predea ghiaurilor de la uzina inchisa teoria societatii deschise, iar patronului turc sa-i reaminteasca ce a patit Sinan Pasa cind a incercat sa desfiinteze sectia de scularie a lui Mihai Viteazul de la Calugareni.