Echipa de avocati care il apara pe Saddam Hussein solicita garzi de corp americane, dupa ce unul dintre ei a fost rapit si executat de o grupare armata, a relatat ieri "The Independent".

Generalul Hussein Ali Kamal, viceministru de Interne, a anuntat ca au fost luate masuri pentru asigurarea securitatii avocatilor dupa rapirea si asasinarea lui Saadun al Janabi, unul dintre aparatorii lui Saddam Hussein.

Doi membri ai echipei de aparare a fostului presedinte irakian sustin ca ceilalti 12 avocati au respins propunerea de a li se asigura securitatea prin intermediul garzilor ministeriale. "Am refuzat din cauza lipsei de incredere in agentiile de securitate irakiene.

Toata lumea stie ca sunt elemente in cadrul Ministerului de Interne care asasineaza irakieni", a declarat unul dintre avocati, Khamees Hamid al-Ubaidi.

Acesta a spus ca avocatii apararii doresc protectie americana si anchetarea crimei de catre Statele Unite, in timp ce Abdul-Haq al-Ani, avocat format in Marea Britanie, a afirmat ca fiica lui Saddam Hussein, Raghad, i-a cerut sa coordoneze din Londra echipa de avocati a fostului presedinte irakian.

El crede ca procesul "a derivat in haos" si, "dupa aceasta crima", nici un avocat strain nu va mai merge in Irak. "Nu exista garantia nici unei protectii", a spus el.