Raportul ONU privind programul „Petrol contra hrana" nu incrimineaza compania Rompetrol, sustine Dinu Patriciu, presedintele grupului. „Niciunde in cuprinsul raportului se nu se face referire la companie.

Numele Rompetrol apare in doua tabele anexe, unul in care sunt mentionate toate firmele care au cumparat titei din Irak, al doilea in care sunt companii care au avut cheltuieli suplimentare legate de desfasurarea con-tractelor. In aceasta situatie sunt peste 2.200 de firme", a declarat Dinu Patriciu, intr-o conferinta de presa organizata ieri.

Presedintele grupului Rompetrol a respins categoric ideea ca ar fi platit aproximativ 700.000 de dolari drept „suprataxe" pentru contractul din Irak. Patriciu spune ca a avut cheltuieli suplimentare pe care le-a generat achizitia de petrol din Irak, dar ca aceste cheltuieli sunt legale, cu acte in regula, si nu constituie „suprataxe".

„Accept toate cele scrise in raport, dar trebuie sa spun ca este vorba de cheltuieli suplimentare. Nu am platit nici un fel de suprataxa", a declarat Patriciu. In urma cu aproape cinci ani, Rompetrol a derulat un contract de achizitie de titei din Irak, in cadrul programului „Petrol contra hrana". „Am avut un contract de 4 milioane de barili si negociam un altul de 6 milioane de barili.

Primul milion de barili l-am adus la Petromidia imediat dupa privatizare si in ideea ca rafinaria fusese construita pentru a procesa acest tip de titei. Am descoperit insa ca Petromidia nu mai putea procesa asemenea petrol, asa ca cel de-al doilea milion l-am dat la schimb pentru titei de Ural", a spus Patriciu, adaugand ca asa s-a si decis sa renunte la contract.

Oficialul grupului a explicat ca orice livrare de titei presupune cheltuieli suplimentare pentru care platile s-au desfasurat in mod legal si corect, pe baza de contracte, facturi si prin transferuri bancare directe pentru titei si servicii adiacente legate de importuri.

„Nu transporti cu galetusa petrol, ci cu o nava mare, trebuie deci sa-i faci asigurari, sa ai pe cineva care sa se ocupe de logistica. Sunt cheltuieli suplimentare platite companiilor locale", a spus Patriciu.