British Council a lansat cea de-a zecea editie a Festivalului Filmului Britanic, eveniment prezent in salile de cinematograf ale Capitalei in perioada 28 octombrie - 4 noiembrie, la Cinema Studio, si in perioada 29-30 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

Caravana Festivalului Filmului Britanic 2005 va ajunge, ca si in anii trecuti, la Timisoara intre 4 si 9 noiembrie (Cinema Timis), la Cluj-Napoca intre 14 si 16 noiembrie (la Cinema Arta Eurimages) si la Iasi intre 18 si 23 noiembrie (Cinema Republica).

Criticul de film, Mihai Chirilv, apreciaza ca editia din acest an a Festivalului de Film Britanic contine o selectie de zece titluri din productia recenta a Marii Britanii, la care se adauga o retrospectiva de trei filme reprezentative pentru cariera regizoarei Sally Potter.

"La fel ca-n fiecare an, selectia incearca sa aiba o arie de acoperire cat mai extinsa, cu riscul de a parea schizofrenica - dar, la urma urmei, e un risc pe care British Council si-l asuma chiar si in afisul acestei editii, in care doi buldogi de toata frumusetea fraternizeaza pe scena, imbracati in toale care n-au nimic in comun unele cu altele.

Altfel spus, hanoracele smechere stau linistit langa crinoline, si daca selectia contine filme arondate exclusiv acestui "stil" vestimentar, exista un titlu care, in mod paradoxal, le combina pe amandoua.

Asa se face ca in Stage Beauty, care, in plus, il convoaca pe "nelipsitul Shakespeare", reprezentatiile de pe scena "oficiala" sunt dublate de show-uri underground ilegale (suntem in plina epoca in care femeilor nu li se permite accesul pe scena), iar tonul frivol din prima parte a filmului e accentuat de virajul intunecat din cea de-a doua", este de parere Chrilov.

La fel ca in fiecare an, selectia de filme din cadrul festivalului facuta de criticul Mihai Chirilov incearca sa acopere o arie cat mai extinsa. Cea de-a zecea editie a Festivalului contine o selectie de zece titluri din productia recenta a Marii Britanii, la care se adauga o retrospectiva de trei filme reprezentative pentru cariera regizoarea Sally Potter.

Programul acestei editii e completat cu un pachet de scurtmetraje despre cum e sa fii si sa nu fii britanic (We're British, but...) si cu unul de animatie (British Animation Awards - Filme de animatie premiate in Marea Britanie).

Invitati speciali ai festivalului in acest an, regizorii britanici Sally Potter si Sir Richard Eyre vor fi prezenti in Romania pentru intalniri cu publicul cinefil.

Sally Potter isi va prezenta filmele din cadrul festivalului: Orlando (Bucuresti, Cinema Studio, miercuri, 2 noiembrie, ora 18.00), The Man Who Cried (Bucuresti, Cinema Studio, miercuri, 2 noiembrie, ora 20.15), Yes (Bucuresti, Cinema Studio, joi, 3 noiembrie, ora 20.15).

Sir Richard Eyre, regizorul filmului Stage Beauty (Bucuresti, Cinema Studio, vineri, 4 noiembrie, ora 20.15), va fi prezent la proiectia filmului sau, dupa care va participa la o sesiune de intrebari si raspunsuri.