Romania preia astazi Presedintia in exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN) de la Republica Moldova. Mandatul Romaniei se va incheia la 1 aprilie 2006.

Mihai-Razvan Ungureanu a preluat oficial aceasta responsabilitate la 28 octombrie, cu prilejul reuniunii la Chisinau a Consiliului Ministrilor Afacerilor Externe ai statelor membre.

In indeplinirea mandatului sau de Presedinte in Exercitiu al OCEMN, Romania si-a propus o serie de obiective, care se inscriu intr-o linie de continuitate cu presedintiile anterioare exercitate de Republica Elena si Republica Moldova.

"Romania preia Presedintia in exercitiu a OCEMN intr-un context favorabil, generat de valoarea strategica a regiunii (accentuata in contextul campaniei anti-teroriste) si potentialul economic insuficient exploatat," mentioneaza un comunicat MAE.

Pe perioada presedintiei in exercitiu a OCEMN, Romania va organiza reuniuni ministeriale in domeniile transporturilor, mediului, administratiei si internelor.

In conditiile in care frontiera UE se va muta, in curand, la Marea Neagra, prin aderarea Romaniei si Bulgariei, pe agenda Romaniei se inscrie construirea unei relatii de parteneriat intre Organizatie si Uniunea Europeana, cu efecte concrete in planul atragerii UE la implementare a unor proiecte de dezvoltare initiate in zona.

Aceasta initiativa de cooperare regionala a fost lansata in anul 1992 de 11 state riverane sau situate in proximitatea bazinului Marii Negre, cu scopul de a promova integrarea treptata a regiunii in economia europeana si mondiala. In cei 13 ani de existenta, OCEMN a acumulat o experienta relevanta in materie de cooperare regionala.